Studenti na Tradingu v rolích novinářů                               

Datum 15.11. 2018 by se jistě řadilo k těm klasických listopadovým čtvrtkům, nebýt unikátní možnosti - nahlédnout do budoucnosti, zhostit se role novináře, bojujícího proti šíření falešných zpráv, a vžít se do situace před prezidentskými volbami.  Nejmodernější technologie nám cestování časem neumožní, naše myšlenky a věčná fantazie však ano. Rozprostírá se před námi svět budoucnosti, kterou si volíme i my sami - rok 2028 - prezidentské volby. Všude samá kampaň. Někdy je až uměním rozeznat dezinformaci od zprávy spolehlivé. Jak tedy postupovat?
Pomocnou ruku při honbě za seriózními informacemi a kvalitními zdroji podává úniková hra Fakescape, kterou vyvinuli studenti z Masarykovy univerzity v Brně a testovaly ji na  dvaceti středních školách, včetně té naší.  Děj hry se odehrává v roce 2028 a hráči v ní pátrají po prezidentském kandidátovi, který lže a šíří nebezpečné dezinformace, jež by mohly ovlivnit průběh kampaně a její finální výsledek. Kdo ze skupiny sledovaných osob je oním dezinformátorem?
Náročnou, leč hravou formou jsme coby žurnalisté, čelící útoku fake news, řešili čtyři na sebe navazující  úkoly. Postupně jsme ověřovali informace, pracovali s textem, zkoumali titulky ve zpravodajství a manipulaci s fotografiemi. Při hře jsme se nejenom pobavili, ale také poučili.  Fakescape si je vědom našich slabin. Věřím, že svou metodikou se rychle dostane do podvědomí široké veřejnosti.
A co Vy? Stále věříte všemu, co v médiích vidíte?
Spoustu trpělivosti při ověřování mého článku přeje
Ivana Zemanová TRADING CENTRE Litomyšl

Čertovská internetová sleva v Knihkupectví Paseka

ve středu 5.12. sleva 13% na veškerý sortiment
Na Vaši návštěvu se těší čertice
UPOZORNĚNÍ

Od 25.12.2018 bude probíhat rekonstrukce knihkupectví a od 1.2.2019 Vás přivítáme v novém kabátě.
Děkujeme za pochopení a trpělivost.
Přejeme Vám všem krásné Vánoce a šťastný nový rok 2019 a věříme, že nám i nadále zachováte přízeň.