Jaroslav Jebavý, nar 1952.v Jilemnici, dětství prožil v Horní Branné, dále v Hradci Králové. Od roku 1975 žije v Pardubicích. Působil jako mědikovec, kapitán říční plavby výtvarník v galerii. vystavoval na 23 samostatných výstavách a na mnoha desítkách společných výstav, mezinárodních plenérů a dvou mezinárodních workshopů. Je členem Klubu konkretistů KK3 a stálým spolupracovníkem pardubického  Uskupení Tesla, které se zabývá propojením umění a vědy. Jeho díla mají velké rozměry a do Výstavní síně KC Česká Třebová se tedy nemohla vejit, potřebují velké rozměry. Proto návštěvníci uvidí jen část prací a nemohou si utvořit celkový obraz o  díle Jaroslav Jebavého.  O to cennější je prolistovat si připravený velmi kvalitně připravený obsáhlý výstavní katalog, ve kterém uvidíme mnohem více než na vlastní výstavě.  

Bohužel jsem se nemohl zúčastnit vernisáže výstavy a přišel jsem až o několik dnů později bez jakékoliv přípravy a bez  jakýchkoliv informací o autorovi.  Byl jsem tedy ve stejné roli, jako ostatní Třebováci, pro které je výstava určena. Domnívám se proto, že by neškodilo  na každou další výstavu veřejnost více připravit a navnadit, ukázat, co se chystá a co bude k vidění. Jsou to neopakovatelné věci, výstava se zase odveze aniž by ji Třebováci, pro které zde byla skoro měsíc vystavena, viděli.  Vidím tedy určitý dluh. připravujeme zajímavé a kvalitní výstavy na úrovni oblastních galerií, ale nedovedeme je"prodat" u veřejnosti. Myslím, že je třeba se o to aspoň pokusit. Ono to jistě bude třeba ještě trvat, než tažnou Třebováci či návštěvníci města chodit na výstavy "jen tak" jako součástí procházky po městě. Proto je výstavní síň otevřena po všechny víkendy. A v zimě je zde  teplo a světlo, je zde zážitek, o který můžete přijít.

Nějaké fotografie jsem nafotil, ale nemohou vystihnout atmosféru z výstavní síně. Krátké ohnisko objektivu zkresluje linie a nejsou dobře převedeny ani barvy. Obrazy tu však jsou a navozují řadu úvah a myšlenek. Není třeba nikam spěchat, jen prohlížet. I když jste dosud nikdy (jako já) o Jaroslavu Jebavém neslyšeli, neznamená to, že to "bude nuda". Právě naopak. A pak zde mají krásný katalog, teprve ten vám otevře oči. (mm)