Českotřebovský deník 343/2018 (2/12)

Zahájení adventu v neděli počasí nepřálo

Mimořádně  nepříznivá předpověď a tomu odpovídající skutečnost.. Vítr, déšť, ledovka.  To již několik nebylo a zrovna letos to tak vyšlo a projevilo se to jistě i v účasti.  Navzdory počasí však advent začal jako v posledních letech na náměstí a v muzeu a to slavnostně. Daleko příjemněji než na náměstí bylo  v Městském muzeu, kde byla v 17 hodin zahájena tradiční výstava.
  • Nebyly to jen betlémy, tolikrát již obdivované a přesto stále zajímavé a snad stále zajímavější, ale byly zde navíc přitažlivým způsobem znázorněny další adventní a vánoční zvyky a tradice. Letošní výstava s názvem "Od Barborky do Tří králů" potrvá, jak název napovídá, až do 6. ledna 2019 a během adventu i Vánoc máte dostatek příležitostí na její návštěvu. Komentovaná prohlídka výstavy proběhne ještě o příštím víkendu v sobotu 8. prosince od 15 - 16:30 hodin
  • Fotografie z vernisáže a z expozic výstavy  v českotřebovském městském muzeu od Martina Šebely najdete ZDE
     
    Vysoká porážka od sklářů ze Světlé ukončila 1. část krajské ligy

    Letos to kohoutům nějak nejde. Prohrávají i doma a pěkně vysoko. to se nestávalo. V dnešním závěrečném utkání první části krajské ligy podlehli Kohouti na vlastním ledě Světlé nad Sázavou vysoko 2:7. Zatímco hosté využili čtyři z osmi přesilových her, domácí v této disciplíně sedmkrát propadli. Zejména ve třetí třetině, kterou vyhráli 3:0, byli Skláři jasně lepší.
     
    Před 10 lety v lednu 2009 zahájila stavba dopravního terminálu                      

    Dnes je vše vyřešeno, terminál Jana Pernera je součástí našeho města. Tenkrát, když se zahajovalo,  bylo třeba řešit mnoho problém Práce šla velmi rychle od ruky, v září  2010  byla stavba slavnostně otevřena.

    Vlevo vizualizace z roku 2008 - vpravo noční snímek dokončeného terminálu v říjnu 2010  (fotografie Jaroslav Plocek)

    Kritickou situaci pomohla vyřešit dotace z evropských fondů. Vznikl projekt, který kompletně řeší parkování v podzemních garážích a řeší také celkový vzhled přednádražního prostoru včetně autobusové dopravy. Stavbu prováděla firma OHL ŽS, a.s. Brno Autobusové nádraží bylo dočasně přemístěno do ulice Slovanská, která byla současně zjednosměrněna s povolením stání vozidel na pravé straně směrem k ulici Bří Hubálků. Bohužel se nepodařilo vyjednat parkování  na místě  bývalých staviv. Současně došlo ke zžřízení zóny zákazu stání vozidel, která je v platnosti až do dnešních dnů. (Jde o zónu umožňující parkování pouze rezidentům na karty s povolením MěÚ). Stavba vyžadovala odvoz velkého množství zeminy, která byl z terminálu odvožena Nádražní ulicí která byla pro tento účel uzavřena mimo vozidel dopravní obsluhy. O stavbě shromáždil Jaroslav Plocek tisíce fotografií, výstava"Stavitelé termínálu" byla otevřena 29. srpna 2015 a v dubnu 2016 také v Senátu České republiky.

    Bendl nebyl v říjnu na Slovensku poprvé - ve Svitu zpíval již před 10 lety

    Bylo to o prvním prosincovém víkendu 2008, kdy  se vydal českotřebovský Bendl na návštěvu partnerského města Svit. Opětoval tak návštěvu místního sboru Laudamus, který zavítal do České Třebové v září 2007. Členové sboru spolu s místostarostkou Jarmilou Žáčkouvou byli přivítání v obřadní síni městského úřadu viceprimátorem města panem Milanem Lopušniakem a garantkou družebních vztahů mezi městy paní Veronikou Žoldákovou. Následoval výlet do blízké historické Levoče, kde Bendl měl možnost zazpívat si v katedrále sv. Jakuba s gotickým oltářem mistra Pavla z Levoče a v Mariánském kostele, oblíbeném poutním místě, které navštívil roku 1995 i papež Jan Pavel II.  Letos zde Bendl koncertoval také v průběhu října 2018 - Levoča je partnerem města Litomyšl.
    Koncert se konal 6.12. 2008 od 18 hod v místním Kulturním centru a byl opravdu vydařený. Jako první vystoupil sbor Laudamus pod vedením sbormistra Petra Čapó se sedmi úpravami převážně slovenských vánočních koled. Bendl pak navázal na své slovenské kolegy a předvedl velmi pestrý repertoár, ve kterém nechyběly lidové písně, vánoční koledy, duchovní písně i známé operní sbory a sólové árie. Paní Žoldáková si připravila pro Bendl pěkné překvapení, kterým bylo připomenutí 85. výročí založení sboru Bendl, které vyšlo přesně na 6. prosince.