Českotřebovský deník 344/2018 (3/12)
Sbírka na pomoc rodině Rösslerových,
Člupek 39 Němčice

Obec Němčice organizuje veřejnou sbírku na pomoc rodině Rösslerových ze Člupku, kterým vyhořel dům. Věříme, že sbírka najde také své přispívatele na našem městě v České Třebové. takové neštěstí, jako se stalo člupecké rodině může potkat  také nás, neštěstí se nevybírá. 
Sbírka je organizována na území celé české republiky. přispět můžete  třeba malou částkou,  pokud takových bude více, může být výsledek  zajímavý a může pomoci lidem, kteří se najednou octli v nouzi. Mnozí z nás jsou v takové ekonomické situaci, která příspěvek umožňuje.
číslo účtu 43-4567640277/0100
Přispět můžete jak na účet, tak i v hotovosti v kanceláři obecního úřadu v Němčicích.  Jde o sbírku na konkrétní účet pro rodinu, která nemá střechu nad hlavou a není třeba se obávat, že prostředky budou zneužity

Mikulášská besídka

Již tradičně zorganizovali MO KDU-ČSL a Orel 1. 12. 2018 v koncertním sálku ZUŠ Mikulášskou besídku. Děti, které měly zájem, si již od října připravovaly v režii Vojtěcha Johna ml. a za organizace a technického zajištění M. Klumparové a  O. Voleské  pohádky Hrnečku vař! a O Kašpárkovi ze Lhoty, kterými pak potěšily všechny přítomné. Přestávku mezi pohádkami vyplnila scholička pod vedením Katky Voleské rytmickými písničkami. A pak už přišel čas na ztišení, vyprávění legendy o sv. Mikuláši a ve slavnostní tajemné atmosféře přivolání Mikuláše s andělem (čerty nevedeme) a koši dárků. Mikuláš se s dětmi znovu po roce přivítal, odměnil herce a děti, které chtěly svým vystoupením (básničkou nebo písničkou) potěšit ostatní a hodným (všem) dětem (i jedné mamince) rozdal dárky a rozloučil se s nimi. Děkujeme všem, kdo věnovali svůj čas přípravě besídky, za krásné chvíle.
Vánoční výstava v Kulturním centru zahajuje

V úterý 4. 12. v 15 hodin se v malém sále Kulturního centra koná vernisáž vánoční výstavy, na které se podílí tradičně českotřebovské školy, školské organizace a spolky
Nominace na ocenění Pardubického kraje za rok 2018 jsou uzavřeny

Během uplynulého roku měla široká veřejnost možnost nominovat osobnosti i kolektivy na Cenu za zásluhy o Pardubický kraj a Cenu Michala Rabase za záchranu. V šestém ročníku se sešlo celkem 34 nominací v obou kategoriích.
„Musím poděkovat všem, kteří navrhli osobnosti ať už do jedné nebo do druhé kategorie. Vážíme si všech nominací, ale už teď musím říci, že nás čeká stejně jako v předchozích letech těžké rozhodování. Nominovány byly osobnosti z nejrůznějších oblastí společenského života,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
V kategorii Cena za zásluhy o Pardubický kraj se sešlo 25 nominací. Z toho 23 pro fyzické osoby, 2 osoby právnické, jedna nominace byla  vícenásobná. Na Cenu Michala Rabase za záchranu bylo 9 nominací, z toho ve dvou případech byl více než jeden zachránce.  „O oceněných rozhodne krajské zastupitelstvo na svém zasedání 19. února. V ten samý den se jména dozví veřejnost. Slavnostní večer spojený s předáváním ocenění se uskuteční v pondělí, 13. května 2019 ve Východočeském divadle v Pardubicích,“ upřesnil hejtman Martin Netolický. V letošním roce  obdržela ocenění např. českotřebovská občanka, válečná veteránka Božena Koutná Ivanová.  Pardubický kraj dále ocenil řadu lidí, kteří ani na moment nezaváhali a přispěli k záchraně lidských životů. 
 
Na ledě převažuje modrá a bílá barva hokejových dresů
Díky systematické činnosti klubového fotografa Kohoutů Jardy Koníčka máme zdokumentovány všechny domácí hokejové zápasy a protože se během právě skončení první části na našem ledě vystřídala všechna přihlášená mužstva krajské ligy, můžeme si vlastně udělat  "módní přehlídku" dresů jednotlivých týmů a zeptat se i které z nich jsou nejlepší nebo nejhezčí apod. Nejdříve ještě dodatečně uvedu fotografie z nedělního zápasu, ve kterém jsme odevzdali body  sklářům ze Světlé nad Sázavou (2 : 7) a potom uděláme zvláštní speciál zaměřený na dresy jednotlivých mužstev.  Jedno je jisté modrá a bílá barva na dresech snad nesmí chybět....

Šestý ročník Plesu pro Tebe vynesl rekordní částku!
Tradici charitativního Plesu pro Tebe, který každoročně pomáhá vybranému projektu Papežských misijních děl, se daří nejen udržovat, ale i úspěšně rozvíjet. Důkazem byl již šestý ročník této akce, kterou počtvrté hostil orlickoústecký kulturní dům. Po sobotě 24. listopadu si mohli mladí pořadatelé ze zdejší římskokatolické farnosti zapsat do pomyslné kroniky plesu další, enormně vydařený ročník. Početný organizační tým může těšit hned několik překonaných rekordů. Tím prvním je ještě vyšší zájem návštěvníků v porovnání s už tak úspěšnými předešlými roky. „Bez deseti lístků jsme zaplnili sál do posledního místa. Atmosféra byla myslím příjemná, uvolněná a veselá. Velmi mě těšilo, že se lidé dobře bavili a z jejich úst zněla chvála. Všichni si tak můžeme říci, že práce, která za tím je, má smysl a může skutečně pomáhat, což je to hlavní,“ hodnotila za pořadatele očividně spokojená Terezie Jakubcová. Jak dále podotkla, pomocnou ruku misijnímu plesu podalo krom farníků také město a jeho příspěvková organizace Klubcentrum.
Přes 70 tisíc pro filipínské děti
Zatímco loni putoval výtěžek v řádu desítek tisíc korun na podporu vzdělání v africké Tanzánii, letos podpoří historicky nejvyšší výdělek plesu děti z Filipín. A proč právě je? „Inspiroval nás dokumentární film Filipínské rugby – hra o život režiséra Martina Rýznara. Jen v Manile žije na tři sta tisíc dětí bez domova, polovina z nich užívá drogy,“ zmínil smutnou realitu asijské země další z pořadatelů Josef Javůrek.
Jemu i všem, kteří se rozhodli nezištně pomáhat, přišel poděkovat nejen orlickoústecký děkan Vladislav Brokeš, ale také zástupci Papežských misijních děl – jejich diecézní ředitelka Bronislava Halbrštátová  a také národní ředitel stejné organizace Leoš Halbrštát.
Stejně jako před rokem byla i letos do programu plesu zařazena aukce vybraných předmětů, letos například kovového šperku autorky Evy Svobodové, čtyř grafik ilustrátora, hudebníka a pedagoga Tomáše Velzela a v neposlední řadě také LP a CD Vojtěcha Dyka s autogramem oblíbeného interpreta. Právě o toto lákadlo se strhla mezi zájemci největší „bitva“, která obohatila výtěžek plesu o dalších bezmála 7 tisíc korun. A celkový součet? Výrazně přes 70 tisíc, přesně 76 382 korun!


Na ocenění bylo nominováno přes 60 dobrovolníků

Prosinec patří v Pardubickém kraji Galavečeru oceňování dobrovolníků, neziskovek a společensky odpovědných firem. Akce se koná 3. prosince a startuje od 17.00 v Kongresovém centru Paláce Pardubice. Večerem provede moderátorka a patronka večera Jolana Voldánová. Vystoupí Magda Malá, muzikálová zpěvačka a Míša Procházkové s tanečním souborem Amare.
V letošním roce se sešlo přes 150 nominací pro dobrovolníky, neziskové organizace a firmy. Je nesmírně těžké ocenit jen deset počinů z každé kategorie, proto se poděkování, ve formě děkovného listu, dostane všem nominovaným,“ vyjádřil se k obtížnému rozhodování o ocenění Pavel Šotola, krajský radní zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor a zároveň dodává, „rozhodli jsme se propojit Galavečer s úspěchem Burzy filantropie. Je nám nesmírnou ctí, že naše pozvání přijala Míša Procházková, které se díky podpoře donátorů podařilo splnit si sen a získat nový taneční vozík. Míša vystoupí společně s tanečním souborem Amare, který působí pod Základní školou a Praktickou školou SVÍTÁNÍ, o. p. s.“
Celkem bylo nominováno přes 60 dobrovolníků. Jednou z nominovaných je také jednadvacetiletá Barča, která byla nominována Dobrovolnickým centrem Farní charity Chrudim, „Barča je v našich očích člověk hodný obdivu. Ačkoli se sama potýká s řadou problémů, dokáže svůj čas věnovat druhým. Pravidelně dochází do SeniorCentra, věnuje se i osobám s handicapem a chodí do domácnosti klientů ve Slatiňanech. Mimo to navštěvuje slečnu, která je upoutána na lůžko, u ní doma. Tady je nejen společnicí pro klientku, ale i oporou a parťákem pro její maminku, která se o svou dceru stará 24 hodin denně.“
Ocenění dobrovolníci si převezmou cenu „Srdce na dlani“. Tu pravidelně zhotovuje v keramické dílně obecně prospěšná společnost CEDR Pardubice. Speciální odměnou jim bude výlet do sídla Senátu Parlamentu ČR, kam je osobně pozve senátorka Miluše Horská.
V hodnotící komisi rozhodující o ocenění zasedl například radní Pardubického kraje Pavel Šotola, náměstek primátora města Pardubice Jakub Rychtecký a ředitelka Krajské hospodářské komory Eva Malinová.

Sbírka studentů středních škol pomohla na Koločavě

Poté, co Pardubický kraj v minulém roce uspořádal vzdělávací cestu pro studenty středních škol na Zakarpatí o do oblasti Volyně, uspořádali mezi sebou studenti těchto škol sbírku na pomoc svým vrstevníkům v Koločavě. Za částku přesahující 50 tisíc korun poté pořídili počítač, tiskárnu, psací potřeby či různé drobné dárky. Pardubický kraj pak v příštím roce plánuje finančně pomoci s některým z připravovaných projektů, mezi které patří rekonstrukce jediné tělocvičny v obci, či oprava střechy.
„V loňském roce jsme poprvé uspořádali vzdělávací cestu pro studenty našich gymnázií do Zakarpatí a oblasti Volyně. Na studentech bylo patrné, že je zázemí jejich vrstevníků překvapilo a vlna solidarity z jejich strany byla de facto okamžitá s tím, že mezi sebou uspořádají sbírku. V rámci zúčastněných škol se podařilo vybrat přes 50 tisíc korun, za které po dohodě s koločavskou školou pořídili studenti počítač, tiskárnu s příslušenstvím, ale také různé psací potřeby, slabikáře, sešity nebo hračky,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že sbírku uspořádala gymnázia v Litomyšli, České Třebové, Ústí nad Orlicí, Chrudimi a pardubické Gymnázium Mozartova.
„Tato aktivita nás utvrdila v tom, že tyto cesty mají smysl, protože studenti si poté daleko více váží toho, co mají, ale také dokáží pomoci druhým, kteří nemají takové štěstí jako oni. Jsem přesvědčený, že i v rámci dalších cest budou studenti připraveni pomoci,“ řekl hejtman.
Zástupci kraje zároveň s ředitelem školy a starostou Koločavy jednali o další možné pomoci této školy, kterou navštěvuje okolo 500 studentů z téměř devítitisícové obce a jejího okolí. „Problémů, které škola řeší je celá řada. Jedním z nich je samozřejmě střecha, která je opravována vždy jen v případě havárie a zcela jistě by potřebovala kompletní rekonstrukci. Investici by vyžadovala také jediná tělocvična v širokém okolí. Vzhledem ke stavu parket hrozí při každém tělocviku zranění dětí, jelikož parkety křivé a v některých místech již praskají. Nyní musí místní určit, který projekt je z jejich strany prioritní, zajistit spolufinancování a následně můžeme debatovat o investici z naší strany,“ uvedl hejtman Martin Netolický.