Českotřebovský deník 346/2018 (5/12)
Jarmark na Července

Že je do Vánoc daleko? To je jen zdání. Vánoční atmosféru jsme vykouzlili na „Července“ už 29. listopadu. Opět se dětem podařilo přilákat rodiče, kamarády i známé na již tradiční Jarmark. Oběma budovami se rozléhaly vánoční písně a smích. Každý z návštěvníků si mohl vybírat z rozmanité nabídky – nakoupit drobné dětmi vyráběné dárky, vytvořit si vánoční přáníčko, nebo se nechat vyfotografovat na novoroční přání, zhlédnout divadelní představení O Sněhurce nebo pásmo písniček, tanečků či příběh Macha a Šebestové. Ti zvídavější mohli navštívit učebnu fyziky a chemie. Zajímavá byla videa ze školních akcí. Stejně jako v loňském roce se uskutečnila burza hraček. K příjemné atmosféře přispěla rozhodně i školní jídelna. Letošní novinkou byl vynikající „školníkův vánoční punč“. Úsměvy na tvářích návštěvníků svědčily o tom, že se u nás cítili dobře a mnoho z nich rádo posedělo v kavárničkách, které pro ně připravili žáci devátých tříd. Nezbývá než popřát všem klidný adventní čas a těšit se na shledanou.
Mgr. Jana Ducháčková, ZŠ Česká Třebová, Habrmanova ul.
 
Pamatujte na slova jedné moudré paní doktorky

Domácnost má být tak čistá,
aby byla zdravá a tak špinavá,
aby byla šťastná! 
Dejte si občas nohy na stůl, do ruky hrnek se "svařákem" nebo kávou, nedělejte vůbec nic alespoň 1/2 hodiny
a myslete třeba na zasněžený les. 
Uvidíte jak se zklidníte, uvolníte a nebude už vadit ani neutřený prach na lustru - a tohle jsou pravé a nejhezčí

Šance pro rodinu - Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Má vaše dítě problémy ve škole? Nevíte, jakým způsobem s dětmi trávit volný čas, jak jim nastavovat hranice? Potřebujete pomoci s plánováním každodenního chodu rodiny? Nevycházíte s penězi a potřebujete pomoci se sestavením a vedením rodinného rozpočtu či podporu při řešení dluhové problematiky? Bojíte se chodit na úřady, nerozumíte úředníkům a potřebujete, aby vás někdo doprovodil? Jsou vaše děti umístěny v náhradní péči a vy chcete vytvořit podmínky pro jejich návrat domů? Pokud jste alespoň na jednu z těchto otázek odpověděli ANO, jsme tu od toho, abychom vám s řešením vaší situace pomohli! Za rodinami docházíme přímo do domácností.
Službu poskytujeme bezplatně po celém okrese Ústí nad Orlicí. Telefon: 734 281 416  E-mail: css@uo.hk.caritas.cz
Kontaktní osoba: Veronika Kuklová, DiS.   www.uo.charita.cz/sluzby/sance-pro-rodinu/
 
Zábrany pro obojživelníky u Přívratu - problémy vyřešeny?

Zábrany pro obojživelníky instalované podél místní komunikace spojující (mimo Přívrat) Řetovou - Zacharovec měly problém při kolaudaci, proto se zde do nedávna "projíždělo stavbou", tedy se zvýšenou opatrností.  Když jsem zde projížděl naposledy v pátek 30. listopadu, tak se zde na úpravách zábran pracovalo, zřejmě probíhaly dokončovací práce, protože nyní tam už tabuli s textem "Projíždíte stavbou" nenajdete. Bylo provedeno zakrytí „U“ profilů kotvících zábrany ze strany komunikace „zaplechováním“ i z této strany. Na fotografiích Miloslava Renčína se můžeme podívat jaké úpravy byly udělány, aby se zvýšila bezpečnost vozidel.
I tak zřejmě nebylo počítáno s takovou ledovkou, která byla o víkendu a  následek lze vidět na dále uvedených fotografiích stejného autora, na kterých jsou instalované zábrany zdemolovány. Ono udržet někdy vozidlo při takové extrémní situaci na silnici  může být problém. (Nakonec jsem se o tom přesvědčil osobně na jiném místě a jiné silnici v okolí města).
Za povšimnutí také stojí nově vybudované  místo pro parkování vozidel, které potřebuji jistě klienti nedaleké lesní školky. Parkování osobních aut na tmavém úseku úzké silničky v lese bylo oprávněně kritizováno.  (mm)

51. Lidový ples bude 2. února v Národním domě

Již poněkolikáté je ples připravován jako společná akce KDU-ČSL, Koalice pro Českou Třebovou a Strany zelených. Nadcházející ples se bude konat v sobotu 2.února 2019 v Národním domě, K tanci a poslechu zahraje taneční orchestr Combo 2 a také cimbálová muzika Donava na bowlingu.  Je také zajištěno a bohatá tombola. Předprodej vstupenek bude vyhlášen.
 
Vánoční běh okolo Zlatého pásku v Němčicích bude 15/12

Poběží se na závěr letošní běžecké sezóny v sobotu 15. prosince, start je  v 10 hodin  dopoledne u Kulturního domu v Němčicích. PO vyhlášení vítězů orlické běžecké ligy a vlastního závodu bude také vyhlášen letošní ročník Iscarex poháru. Pro závodníky jsou připraveny finanční a věcné odměny, tombola a běžecké kalendáře. V kategoriích mládeže (od nejmladších až po starší žactvo) bude v každé kategorii oceněno 5 závodníků či závodnic. V rámci kulturního programu vystoupí taneční skupina Black & White.
Pořadatelem akce a celého Iscarex poháru je Českotřebovský běžecký klub, který vznikl v roce 1995 pod zkratkou ČTBK, která zahrnuje místo působení Českou Třebovou a druh činnosti. Postupně se k zakládajícím členům (Milan Čechal, Aleš Stránský) přidávali další nadšenci běhání a počet členů narůstal. V příštím roce 2019 tedy bude pro ČTBK Iscarex  již 25. sezóna. V současné době má Iscarex Česká Třebová 50 členů, Od roku 2001 pořádá Iscarex pohár, který zahrnuje desítky závodů v bězích mimo dráhu především ve východních Čechách, kterých se účastní tisíce závodníků a to jak dospělých, tak mládeže. Jeho význam ocenil i Pardubický kraj který Iscarex cup zařadil na listinu podniků s názvem Tvář kraje.
 
Je zima, ale už se připravuje letní olympiáda dětí a mládeže

Na deváté letní olympijské hry dětí a mládeže pořádané Libereckým krajem v roce 2019 vyšle Pardubický kraj výpravu, která čítá 296 členů. Děti se zúčastní všech devatenácti disciplín. Reprezentovat budou i v letním biatlonu nebo skocích na trampolíně.
 „Olympiády dětí a mládeže se účastníme pravidelně každý rok. Pardubický kraj byl již dvakrát pořadatelem této akce. Naposledy na konci ledna letošního  roku. Rádi se tedy podělíme o cenné zkušenosti s pořadatelstvím. Jsem rád, že je v našem kraji dostatek dětí, které mohou reprezentovat na takto vysoké úrovni a že budeme mít zastoupení ve všech soutěžích,“ sdělil René Živný, radní odpovědný za sport a cestovní ruch.
Letní her se v příštím roce zúčastní 248 dětí, které budou reprezentovat ve všech 18 sportovních soutěžích a jedné umělecké, kterou je pro rok 2019 street art.  Zástupce bude mít Pardubický kraj i v disciplínách, které budou mít svojí premiéru. Jedná se o letní biatlon, skoky na trampolíně a soutěžní lezení.  Celkově bude mít výprava 296 členů. Rada Pardubického kraje schválila finanční prostředky pro výpravu ve výši 710 tisíc korun na pokrytí nákladů za ubytování a stravování.  Olympiáda dětí a mládeže České republiky je celorepubliková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Pravidelně se střídají letní a zimní hry. Mladí sportovci mohou zažít atmosféru, která je velmi podobná Olympijským hrám. První dětská olympiáda se uskutečnila v roce 2003 v Pardubickém kraji.  

Schola u sv. Prokopa Vás srdečně zve na  adventní koncert
Neděle 9.12.2018  v 16.00 hodin v kostele sv. Prokopa v Dlouhé Třebové
Účinkují:  Schola u sv. Prokopa, Smíšený pěvecký sbor Campanula Dolní Dobrouč

Nové učebny i vybavení má také gymnázium v Ústí nad Orlicí

Den otevřených dveří měl na gymnáziu v Ústí nad Orlicí slavnostní atmosféru. Za účasti radního pro školství Bohumila Bernáška byla otevřena nová laboratoř. Ta byla součástí projektu v celkové ceně 18 milionů korun. „Historická budova ústeckoorlického gymnázia je důkazem toho, jak si naši předci vážili vzdělání. Jsem moc rád, že v tomto odkazu pokračujeme. Budova v některých částech už přestávala vyhovovat nárokům na moderní vyučování a projevily se znovu i letité problémy s nestabilním podložím. Rekonstruovali jsme vstupní halu a škola se dočkala šesti nových učeben,“ sdělil Bohumil Bernášek, krajský radní odpovědný za školství.
Předmětem projektu byla půdní vestavba odborné učebny biologie, úpravy zabezpečující bezbariérový přístup a s tím související vybudování výtahu a rekonstrukce šesti odborných učeben (fyzikální laboratoř, chemická laboratoř, chemická posluchárna, biologická posluchárna, počítačová učebna  a multimediální učebna). Součástí bylo i vybavení novým nábytkem, školními pomůckami a modernizace elektroinstalace. „Jsem rád, že se vše podařilo dostavět a vybavení už je dodáno. Vnímám to jako obrovskou šanci pro vyučují přírodovědných předmětů, aby svoji výuku posunuli zase dál,“ sdělil Marek Hoffman, ředitel gymnázia v Ústí nad Orlicí.
Nová biologická laboratoř v podkroví školy je moderním prostorem s patřičným vybavením. Studenti mohou například při pozorování mikroskopem vše sledovat na plátně. Mají k dispozici i zázemí pro badatelskou činnost. Svůj prostor zde našly pomůcky, pro zoologii, botaniku i anatomii. „Musím ocenit vysokou úroveň vybavení, které je srovnatelné s lékařskými fakultami. Přeji takovou učebnu gymnáziu i městu. Byl bych rád, kdyby krásné prostředí i moderní vybavení inspirovaly nejednoho studenta k pokračování ve své kariéře na lékařské fakultě,“ sdělil absolvent gymnázia a primář orlickoústecké nemocnice Josef Hájek.
Náklady na tento projekt byly 18,2 milionů korun z toho na stavební úpravy bylo vyčleněno 11,4 milionů. Vybavení stálo 4.7 milionů korun a konektivita 2,1 milionů. Financování bylo zajištěno z fondů EU. Pardubický kraj se podílel částkou 4,2 milionů korun.


Silnice z Louček do Svatého Jiří dostala moderní povrch

Další etapy budou pokračovat na jaře příštího roku.  Ještě v letošní stavební sezoně se Pardubickému kraji podařilo dokončit další etapu modernizace silnice II/315 z Ústí nad Orlicí do Chocně. Konkrétně se jedná o úsek z Louček do Svatého Jiří, který je v tuto chvíli průjezdný. Práce budou v oblasti pokračovat v nové stavební sezoně roku 2019. Náročná modernizace je spolufinancovaná z evropských fondů, konkrétně pak Integrovaného regionálního operačního programu.
 „Hlavní tah mezi Ústím nad Orlicí a Chocní je z hlediska dopravního významu jedním z nejdůležitějších v celé oblasti. Proto jeho modernizaci přikládáme zvýšený význam v rámci čerpání finančních prostředků z Integrovaného regionálního operačního programu. Úsek z Louček do Svatého Jiří je dalším v pořadí a je součástí velké stavby, která vede dále na Jehnědí až po křižovatku směrem na Sloupnici. Celková cena tohoto úseku činí necelých 72 milionů korun, což je o 23 milionů méně, než původně předpokládaná cena před vysoutěžením dodavatele,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že v letošním roce bylo prostavěno již 10 milionů korun. Tato stavba je v tuto chvíli průjezdná v režimu stavby, tedy se zvýšenou opatrností.
Modernizace celého úseku z Louček až po křižovatku na Sloupnici probíhá postupně po jednotlivých kratších etapách, které odpovídají plánu, jež byl zpracován po diskusi s obcemi Jehnědí, Sudislav, Svatý Jiří, Oucmanice, Hrádek a Sloupnice. "Ihned po zahájení stavební sezony roku 2019 se bude pokračovat s dalšími navazujícími úseky až po křižovatku na Sloupnici. Současně bude na jaře roku 2019 zahájen i 700 metrů dlouhý tzv. „lesní úsek“ směrem na Hrádek. V tomto případě jsme se domluvili s obcí Sloupnice, která řeší investici do kanalizace a čističky odpadních vod, že posuneme zahájení stavby na začátek dubna 2019. Budeme dělat vše proto, abychom i tuto stavbu dokončili v původně plánovaném termínu, kterým je 1. listopad příštího roku,“ řekl  hejtman Netolický.
 
Nabíjecí stanice pro elektromobily - máme už i ve Třebové

Bude možné zaznamenat rychlý vzestup počtu rychlonabíjecích stanic, v našem regionu jich mnoho není. Přesto je na EV mapě registrována první rychlonabíjecí stanice i u nás v České Třebové v Bezděkově v objektu restaurace Vavřínovy lázně.  Další stanice je dle mapy již déle než rok v provozu u Kulturního centra Fabrika Svitavy, v Poličce, v Moravské Třebové, v Žichlínku a také v areálu SOŠ automobilní v Hylvátech. V České Třebové je dále  plánováno postave ní jednoho rychlonabíjecího stojanu u objektu banky Moneta ve Smetanově ulici. Přehled o situaci je možné získat na https://www.evmapa.cz/. Zatím mají majitelé elektromobilů s dojezdem vozidel určité starosti.
Mohu to dokumentovat např. na příjezdu herce Jaroslava Duška, který přijel v říjnu 2015 do České Třebové svým elektromobilem a první po čem se sháněl byl zdroj elektrické energie, který by mu zajistil dostatek "paliva" také cestu zpátky domů do Žďáru nad Sázavou. Navštívil tehdy ZŠ Na rovině Pod Jelenicí (odkud je také uvedená fotografie) a večer vystoupil v Kulturním centru. Tehdy ještě žádné rychlonabíjecí stanice u nás nebyly.
 
Navštivte výstavu v Kulturním centru: betlém + plastiky Karla Bureše


pátek 15.února 2019 ve 20 hodin
Diskoples
1.FC Rejlov pořádá diskoples - sál VOŠ a SŠT Skalka Č. Třebová
K tanci a poslechu hraje DJ Jarda Brejl.  Vstupné - 175Kč.
Předprodej:   Restaurant Bohemia, tel.: 608 884 671
Losování velké tomboly - 1.cena : LED HD 32“ televizor. Srdečně zvou pořadatelé.