Českotřebovský deník 351/2018 (10/12)
Českotřebovský cyklomaraton 2019: v neděli 30. června!!
11. ročník Českotřebovského cyklomaratonu se oproti původnímu plánu pojede o týden později, konkrétně v neděli 30. června. Důvod je prostý, nečekaná termínová změna závodu Cyklo Maštale v nedaleké Proseči u Litomyšle. Letošní závod se tam uskutečnil 9. června, v příštím roce má termín 22. června.
„Podle vyjádření organizátorky závodu Lucie Oherové museli termín závodu přesunout do druhé poloviny června, prý kvůli požadavku ochránců přírody, údajně jde o hnízdění ptáků. Je nesmysl, abychom českotřebovský cyklomaraton pořádali druhý den po Maštalích. Proto termín posouváme na neděli 30. června,“ vysvětluje pořadatel českotřebovského závodu Vladimír Vaněk a jedním dechem dodává: „Je to jen volba menšího zla, nic jiného. Termínovka je přeplněna závody. V sobotu 29. června se koná Drásal v Holešově, ale to je přeci jen podstatně dál.“
Podstatnou novinkou Českotřebovského cyklomaratonu 2019 bude to, že se hlavní závod na 50 kilometrů pojede na jednom okruhu.  Kratší trasa na 25 kilometrů zůstává zachována  a pojede se tak, jako tomu bylo v letošním roce.
 
Požár na Člupku: škoda za 3 miliony korun
Důvod: žhavý popel v plastové popelnici

Požár garáže, stodoly i obytné části rodinného domu likvidovali ve čtvrtek 29. listopadu v 9.13 hodin hasiči v Němčicích na Svitavsku. Na místě zasahovalo 6 jednotek hasičů (profesionální z Ústí nad Orlicí a Litomyšle a dále dobrovolné z Horní Sloupnice, České Třebové, Němčic a jednotka SŽDC Česká Třebová).
Při likvidaci požáru byl nalezen popálený muž, který byl předán do péče zdravotníků a následně vrtulníkem transportován do nemocnice. V místě požáru byla uzavřena silnice, a to z důvodu neprůjezdnosti. Na silnici totiž musela stát mobilní hasičská technika, která se nedostala blíže k hořícímu objektu. Požár se podařilo lokalizovat v 11.22 hodin a zcela zlikvidován byl v 12.36 hodin. Při požáru uhořela domácí zvířata (slepice a koza).
Na místo se dostavila vyšetřovatelka požáru, která zjišťovala příčiny vzniku požáru. Vyšetřování ukázalo, že požár vznikl od žhavého popele, který byl uložen v plastové popelnici.  Vyšetřovatelka hasičů ze Svitav dodává, že požárů popelnic v těchto dnech opravdu přibývá.  „Evidujeme obrovský nárůst požárů plastových popelnic i kompostérů. Lidé jsou neukáznění a vysypávají žhavý popel do plastových nádob či popelnic,“ říká por. Ing. Alena Cejpová, vyšetřovatelka hasičů ve Svitavách. Škoda byla předběžně vyčíslena na 3 miliony korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 100 tisíc korun. Obec Němčice vyhlásila pro postižené veřejnou sbírku.
Sbírka na pomoc rodině Rösslerových, Člupek 39 Němčice

Obec Němčice organizuje veřejnou sbírku na pomoc rodině Rösslerových ze Člupku, kterým vyhořel dům. Věříme, že sbírka najde také své přispívatele na našem městě v České Třebové. takové neštěstí, jako se stalo člupecké rodině může potkat  také nás, neštěstí se nevybírá.  Sbírka je organizována na území celé české republiky. přispět můžete  třeba malou částkou,  pokud takových bude více, může být výsledek  zajímavý a může pomoci lidem, kteří se najednou octli v nouzi. Mnozí z nás jsou v takové ekonomické situaci, která příspěvek umožňuje.
Číslo účtu 43-4567640277/0100
Přispět můžete jak na účet, tak i v hotovosti v kanceláři obecního úřadu v Němčicích.  Jde o sbírku na konkrétní účet pro rodinu, která nemá střechu nad hlavou a není třeba se obávat, že prostředky budou zneužity.
 
Zemřel Jiří Knapovský - maloval betlémy

Narodil se 21.7.1930 v Ústí nad Orlicí. Autor ústeckých betlémů se stejně jako jeho otec vyučil kovářskému a podkovářskému řemeslu, které jej v různých podobách provázelo až do důchodu. Jří Knapovský, lidový umělec, je vskutku renesanční osobností. Jeho koníčky a láskami bylo už od dětství divadlo a kreslení. V obou z těchto oborů měl předpoklady k profesionální dráze, ale řízením osudu zůstal věrný rodnému městu, v němž se jeho jméno stalo pojmem. Náklonost ke kresbě a betlémům získal po otci, šikovnému malíři betlémů, který se naučil systému přípravy barev u svých starších kolegů. Jiří Klapovský tyto vlastnosti zdědil a roku 1950 tyto barvy svému otci tímto způsobem připravoval.

Talent však bylo nutbo podpořil pílí a ta Jiřímu Knapovskému nechyběla. Díky jeho kresbám zůstala zaznamenána ústecká zákoutí, chaloupky jako stvořené pro betlémová seskupení vesničky či městských domů. Stálé kreslení v terénu procvičovalo jeho perspekrivní cítění, které později využívá i ve svých betlémech. Vzor svého otce a také návštěvy u ústeckých malířů Springera a Štancla provokovaly Jiřího Knapovského k prvním pokusům s kvašem. Po roce 1953 zkusil lehce dostupnou, ale barevně nestálou studijní temperu, po roce 1962 však pracuje pouze s temperou umělackou. Tehdy je pouze jediným malířem betlémů v Ústí nad Orlicí. Odborníci na lidové umění v něm rozpoznávají výrazný talent a proto se jeho betlkémy rozšiřují do muzeí, soukromých sbírek nadšenců a to nejen v České republice.

Již v mládí měl Jiří velkou zálibu v betlémech a sám zkoušel malovat figurky. Nejdříve je jen kopíroval a to zvláště postavy Josefa Štantejského, který byl jeho vzorem. Je to velmi nadaný malíř, vytvořil několik betlémů i pro různá muzea a jeho práce byly vystavovány i v zahraničí, kde vzbudily velký ohlas. Byl vlastníkem celé řady figur a pokud jde o určování jejich tvůrců, patří v Ústí k předním znalcům. Staré figury seřadil do katalogů, které umožňují pomocí srovnání určit, kdo je tvůrcem dalších figurek. Pro těžkou nemoc byl upoután na lůžko. Foto: Knapovského betlém (2015), Jiří Knapovský - foto Milan Richter.
S Jiřím Knapovským se rodina a orlickoústecká veřejnost rozloučila v pondělí 10. 12. 2018.
 
Pozdravy a přání Třebovákům z Austrálie


(Ústecká) Malá scéna byla návštěvníkům malá

Velký vánoční dárek si s nepatrným předstihem dali studenti maturitní třídy 4.GO Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí. Z vlastní iniciativy připravili mladí grafici a designéři společnou výstavu a ve čtvrtek 6. prosince ji prezentovali široké veřejnosti. O vernisáž v prostorách galerie a kavárny Malé scény byl velký zájem, prostory, kde umprumka během školního roku pořádá kromě výstav také přednášky, praskaly do slova a do písmene ve švech.
Na jednom místě se ve čtvrtek večer sešli v hojném počtu současní a bývalí studenti, jejich rodiče i pedagogové. Mladé umělce přišel podpořit také ústecký starosta Petr Hájek, sám aktivní výtvarník a divadelník. Vedle ředitele SŠUP Zdeňka Salingera přivítal přítomné jeden z maturantů Adam Faltus, jehož fotografie v kavárně Malé scény tvoří druhou část studentské expozice. „Adamovy snímky pocházejí z letošního ročníku festivalu Kocianovo Ústí, s nímž naše škola již několik let intenzivně spolupráce. V galerii Malé scény jsou pak k vidění tematicky rozmanité práce vytvořené různými technikami, které si vybrali sami studenti. Při množství povinností v maturitním ročníku nebyla příprava výstava vůbec snadná, o to víc si jejich úsilí vážím. Chtěl bych poděkovat také našemu vedení a sdružení rodičů a přátel školy za podporu,“ doplnil třídní učitel 4.GO Jan Pokorný.
Bez zajímavosti není, že ve stejný den, pouze o dvě hodiny dříve, začala vernisáží také druhá studentská výstava, která je vidění přímo v hlavním areálu SŠUP v Zahradní ulici. Výstavní chodbu zaplnily práce z tradičního plenéru druhých ročníků a návštěvníci školy je  mohou zhlédnout až do 31. ledna 2019.  (Foto: Tereza Ilgnerová)
PIRATE SWING Band míří po Hradci a Pardubicích do Skutče

Populární swingová kapela již téměř zcela vyprodala prosincové koncerty v hradeckém Aldisu a v pardubickém Domě hudby. Fanoušci je však letos nově mohou slyšet i ve Skutči, a to 18. prosince.  
Kapelu zpěváka a moderátora Jiřího Ševčíka PIRATE SWING Band netřeba dlouze představovat. Doslova raketový start zaznamenala v roce 2010, kdy vzápětí po svém prvním oficiálním veřejném vystoupení obdržela pozvání na oslavu 40 let skupiny Queen a nedožitých 65. narozenin Freddieho Mercuryho do švýcarského Montreux. Kapela se stala hlavní hvězdou oslav a zájem o ni projevila i americká televize CNN. Do Švýcarska s PIRATE SWING Bandem tehdy zamířila i česká jazzová a swingová legenda Felix Slováček, s jehož big bandem pardubický rodák Jiří Ševčík v minulosti poměrně často vystupoval jako sólista. 
V kulturním klubu Skuteč vystoupí „swingoví piráti“ poprvé, a to právě s Felixem Slováčkem. „V programu adventního swingového koncertu u nás krev v žilách návštěvníkům rozproudí ty největší hity pop music v originálních swingových aranžích. Určitě dojde i na skladby Queen, Michaela Jacksona, Madony, Beatles či Rolling Stones,“ slibuje za pořadatele Lenka Frídlová.
Ve Skutči mají k podobnému propojování žánrů velmi blízko. V rámci jarního festivalu zde pravidelně pořádají velké crossoverové projekty na zimním stadionu. Aktuálně vsadili na swing, a to v tom nejlepším provedení. Začátek koncertu je v 19 hodin, vstupenky jsou v prodeji na webu vstupenky.skutec.cz