Českotřebovský deník 360/2018 (19/12)
3. změna rozpočtu města schválena

Poslední změna rozpočtu města není výrazná. Zapojuje pouze obdržené dotace (např. na sociální péči) a na straně příjmů ještě zohledňuje zvýšený výběr z pokuta správních poplatků  uložených zejména z měření rychlosti na I/14 v Třebovici. celkem zde bylo za rok vybráno cca 3,5 mil. Kč. To ovšem na druhé straně znamená  nárůst administrativní práce a tedy  režijních nákladů na likvidaci a vymáhání pokut. město se podílí finančním darem na nutných revizích a cejchování přístrojů pro měřený úsek v Třebovici.   Další úpravy rozpočtu města na straně příjmů  mají příčinu v tom, že se nepodařilo  některé dotované akce  v roce 2018 dokončit. Je to např. práce na zateplení ZŠ Habrmanova  nebo dokončení a schválení nového územního plánu města. Tyto akce přechází do roku 2019. O dotaci nepřijdeme, vybereme si ji později.  Daňové příjmy nebyly v rozpočtu upravovány, vývoj výběru daní zhruba odpovídá rozpočtu. Výběr některých daní bude překročen, u jiných zase může být  vybraná část menší.
Na straně výdajů byly z rozpočtu bez jakékoliv diskuze (tedy se souhlasem všech zastupitelů) vyškrtnuty dva plánované výdaje, o kterých se během roku několikrát mluvilo. byla to částka 950 tisíc Kč  (zařazená  jako nutná v červnu v rámci 1. změny rozpočtu) na pořízení projektové dokumentace pro budovu trampského muzea na Horách a dále ještě částka 700 tisíc na hydraulickéy zasunovatelné sloupky, které měly bránit vjezdu vozidel do pěší zóny na Splavě. I tato částka  byla při březnovém schvalování rozpočtu rozporována finančním výborem, ale minulým vedením města prosazena. Dva roky po sobě se však tento úkol nepodařilo dovést do realizace. Řada lidí si myslí, že lze tuto částku utratit jinde smysluplněji. Do reálu byly také uvedeny některé další výdaje tak, aby odpovídaly rozsahu realizovaných akcí. Největší změnou je snížení částky na úpravy ZŠ Habrmanova o 7400 tis. Kč. Celkem se tím snižuje potřeba zapojení přebytku hospodaření z minulých let o 7400 tis. Kč. Tím Město zvětšilo svou rozpočtovou rezervu na cca 14 mil. Kč.
 
Také rok 2019 zahájí Česká Třebová s rozpočtovým provizóriem

Je to podobně jako v minulých letech. Rozpočtové provizórium neznamená žádné ohrožení hospodaření města, bude platné do schválení řádného rozpočtu města na rok 2019, což se předpokládá na dalším jednání městských zastupitelů dne 11. února 2019.  Do této doby je třeba rozhodnout o prioritách pro investiční akce, které by měly být v rozpočtu zakotveny. Jinak schválený dokument umožňuje financování běžného provozu města a jeho organizací  podobně jako v minulých letech. Aby se s financováním probíhajících investic nemuselo čekat na schválení řádného rozpočtu, umožňuje schválené rozpočtové provizórium financovat rekonstrukci ZŠ Habrmanova, MŠ Habrmanova a MŠ U stadionu a navíc umožňuje také financovat novou investici - elektronické hlasovací zařízení do částky 350 tis. Kč.
 
Nadějný brankář českotřebovské Lokomotivy v české hokejové reprezentaci

Patnáctiletý Michal Borovička, brankář našeho Mládežnického hokejového oddílu TJ Lokomotiva, který v současnosti hostuje v HC Dynamo Pardubice, si svými výkony v extralize dorostu, řekl o nominaci do České hokejové reprezentace U16. Dne 11. 11. v Sokolově, pak odchytal přípravné utkání proti Švýcarskému národnímu týmu. Střetnutí skončilo v normální hrací době i po prodloužení 3:3. O výhře tak rozhodovali samostatné nájezdy, které lépe zvládli hosté. Přes prohru zanechal tento nadějný brankář dobrý dojem. Přejeme mu hodně dalších úspěchů.
(Michal je z Boříkovic a v našem oddíle chytal od ml.žáků, kde se připravoval pod vedením svazového trenéra brankářů p. Václavem Lepšou. Pak nastal přesun do extraligového dorostu Šumperka a nyní do Pardubic.)   Stanislav Ruda
Týden hokeje v České Třebové

Přijďte v úterý 22. 1. 2019 v 15:00 hodin na zimní stadion Na Skalce v České Třebové na akci Týden hokeje.
V úterý 22. 1. 2019 v 15:00 hodin budou mít všechny děti bez rozdílu dovednosti bruslení jedinečnou možnost vyzkoušet si zdarma, jaké to je být hokejistou.  Mládežnický hokejový oddíl TJ Lokomotiva Česká Třebová ve spolupráci s Českým hokejem pořádá na zimním stadionu Na Skalce v České Třebové akci v rámci Týdne hokeje. Kromě zážitku v podobě prvních krůčků na ledě si každé dítě navíc s sebou domů odnese zajímavý hokejový dárek. Přijďte si vyzkoušet lední hokej a zažijte spoustu zábavy!
Co všechno je potřeba si na akci přinést? Stačí jen brusle, helma a rukavice (postačí i lyžařská helma a rukavice). V případě, že máte doma chrániče loktů a kolen pro in-line bruslení, vezměte je rovněž s sebou. Pokud nedisponujete bruslemi a helmou, můžete se obrátit na zástupce oddílu (mob.731182767) s dotazem na možnost zapůjčení vybavení přímo na místě.
Týden hokeje je série sportovních akcí pro děti ve věku 4 – 8 let a jejich rodiče, kterým se naskytne unikátní příležitost seznámit se s hokejovým prostředím. Pro děti je připraven zábavný program na ledě i mimo něj, rodiče zde získají podrobné informace o tom, co obnáší mít doma malého hokejistu a jaký je přínos ledního hokeje pro fyzický a osobnostní rozvoj dětí.
Pro účastníky Týdne hokeje je pak připravena ještě další výhoda. Každé dítě, které se na akci přihlásí do projektu Pojď hrát hokej a klub ho následně zaregistruje do Českého svazu ledního hokeje z. s. (Český hokej), získá poukaz v hodnotě 1500 Kč na nákup hokejové výstroje od CCM. Více informací o příspěvku na první hokejovou výstroj najdete zde.
Akce Týden hokeje se v rámci projektu Pojď hrát hokej koná popáté po celé České republice a celkově už pošesté. Díky dosavadním ročníkům získalo první zkušenost s ledním hokejem téměř 20 000 dětí. Více informací najdete na www.pojdhrathokej.cz v sekci Týden hokeje.

Školička bruslení v České Třebové

Začínáme v úterý 8.1. 2019 v 15:15 hodin na ZS Na Skalce v České Třebové. Školička je zaměřená na výuku hokejového bruslení a jeho zdokonalení.  Provádějí ji licencovaní trenéři se zkušenostmi při práci s mládeží. Školička je vhodná pro chlapce i dívky. Výuka probíhá dle nejnovějších  metodik a bruslařských trendů, s ohledem na věk a možnosti dětí.
Vybavení dětí: Brusle - nejlépe šněrovací – možnost zapůjčení.
Ochranná přilba - hokejová s obličejovým košíkem – možnost zapůjčení.
Rukavice -   teplé oblečení - využít funkční prádlo  Info na telefonu 731182767

Park u gymnázia se ještě dodělává / Oslík a betlém u kontejnerů

Česká Třebová na fotografiích z dnešního dne 19/12. Zhotovitel parku na Tyršově náměstí ještě dnes upravoval povrch cestiček, ač mělo být vše dokončeno pod hrozbou penále do 15. prosince. Pro lavičky to zřejmě neplatí, ty budou dodány až na jaře. Asi to tak bude lepší. Cortenový plech (nejen) za Tyršem již získal správnou barvu. Jen se bojím, že přijdou sprejaři. Odpadkové koše zůstávají zřejmě původní, přežijí všechno. Ještě poznámku k nevzhlednému stánku: podle výsledku jednání rady města bude stánek v jarním období odstraněn, nájemní  smlouva byla ukončena, výpovědní doba je 6 měsíců.
Na druhé fotografii  symbol betlému vhodně doplňuje krásný vánoční strom, jaký mají málokde. Jen když betlém vyfotíte z jiného úhlu, tak zjistíte, že stojí vlastně u kontejnerů na tříděný odpad. Je vůbec nějaký nápad jak s těmi kontejnery na hlavním náměstí dále naložit? Ozdobou města rozhodně nejsou.  (mm)

105 LET. Úžasná dáma slavila jubileum, které nemá obdoby

Byl rok 1913. Vrcholilo nádherné secesní období, společnost byla spokojená, v čele monarchie stál již 65 let císař František Josef I. Nikdo ještě netušil, že za sedm měsíců bude spáchán atentát na následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este v Sarajevu, který bude rozbuškou první světové války. Adolf Hitler byl ještě tuším malířem pokojů a myšlenka samostatného Československa byla v hlavách jen několika snílků.
A do této doby přišla na svět (na Zakarpatské Ukrajině, tehdy v Uhrách) malá Anička Vydrová, tehdy Galacová, dnes pravděpodobně nejzkušenější občanka (nejstarší se neříká ) Pardubického kraje.  Spolu se starostkou města, paní Magdalenou Peterkovou jsem jí byl popřát pevné zdraví a také krásné Vánoce. A obdržela také praktický dárek - teplý tkaný ručně vyrobený žinylkový přehoz. Nechyběl ani přípitek. Skvělé setkání s dámou s velkým D.  A také s její dcerou paní Martou Demelovou, která byla mojí učitelkou na výtvarnou výchovu.  FB Martin Netolický
V Žamberku kraj příští rok zateplí domov mládeže střední školy

Internát Střední školy řemesel a služeb v Žamberku projde příští rok úpravami, které zlepší jeho energetické vlastnosti. Radní tento týden vyhlásili výběrové řízení na zhotovitele stavby.
„Jedná se o klasické zateplení obvodového pláště stavby z přelomu 80. a 90. let 20. století, výměnu oken a dveří, střešní krytiny, okapů a parapetů, to vše za necelých 14 milionů korun. Část bychom měli získat z dotace operačního programu Životní prostředí,“ uvedl Roman Línek, 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu.
„Do budoucna nás čekají i opravy samotného zámku, kde sídlí naše střední škola. Ten má ovšem památkové parametry a je poměrně rozsáhlý,“ dodal radní pro školství Bohumil Bernášek.