Českotřebovský deník 362/2018 (21/12)
Poslední koncertní vystoupení zušky v roce 2018


To je houslistů! Poslední vánoční besídku uskutečnily  v koncertním sálku ZUŠ na Tyršově náměstí žáci a žákyně houslových tříd p. uč. J. Novákově a A. Markové  ve čtvrtek 20. prosince 2018. Byl to závěr těžko uvěřitelného maratonu 12 veřejných vystoupení, které absolvovali žáci a žákyně ZUŠ  všech oborů a tříd se svými učiteli. Svoje koncerty měli nejen žáci hudebního odboru, ale vystoupil také literárně dramatický obor i taneční obor školy. Vystoupení se konala jak přímo v sálku ZŠ, v Malé scéně, ve velkém i malém sále Kulturního centra, ale také  jinde, např. v jídelně Domu s pečovatelskou službou nebo i na zájezdech, např. na adventních koncertech v Rybníku nebo až ve Džbánově.  Všechna tato vystoupení znamenala mimořádnou přípravu a mimořádné nasazení. Další snímky jsou z vystoupení flétnové třídy v malém sále KC a z vystoupení v DPS dne 13. prosince 2018. Další hudební besídka bude v Malé scéně 9. ledna 2019.


CHL se nezastaví - jaký je stav soutěže k 20.12. 2018

 

Nedostatek vody trápí také rybáře. Letošní rok je však zajištěný

V posledním předvánočním pracovním dni navštívil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický Rybářství Litomyšl, které patří mezi největší v regionu. S ředitelem společnosti Oldřichem Holcmanem hovořil především o výsledcích společnosti v letošním roce a prohlubujícím se dopadům sucha na hladinu rybníků a výlov.
„Problematika sucha, která je v posledních letech skloňována stále více, trápí samozřejmě také rybáře. Například Rybářství Litomyšl mělo v letošním roce o 30 procent vody méně než v roce předcházejícím, což má samozřejmě vliv také na výlov, avšak prozatím ne tak dramatický. Rok 2019 však může být ještě horší, protože pokud v zimě nebude zvýšení spad vody, tak je pravděpodobné, že nenateče daleko více rybníků než v letošním roce,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že například v rybníku Hvězda chybělo během roku 60 procent do ideální hladiny a de facto žádný z rybníků ve vlastnictví společnosti nebyl naplněn. „Zákazníci se však nemusí bát, že by došlo k nedostatku kaprů, avšak i zástupci společnosti doporučují, aby lidé nenechávali nákup na poslední chvíli, protože zásoby se samozřejmě den za dnem tenčí,“ řekl hejtman.
Ten se zástupci společnosti hovořil také o obecných záležitostech sucha a snaze kraje připravit se na další opatření prostřednictvím nově založeného Institutu environmentálních výzkumů a aplikací. „Cílem institutu je především příprava opatření, která mají pomoci regionu se vypořádat s následky sucha a zabránit jejich rozšíření, ale také organizace různých seminářů, workshopů a zajišťování osvěty,“ řekl hejtman, ten se v rámci debaty zajímal také o personální otázky a zaměstnávání zahraničních pracovníků především z Ukrajiny.
Rybářství Litomyšl vzniklo v roce 1993 a v současné době hospodaří na 220ti rybnících zejména v Pardubickém kraji o celkové rozloze 1100 hektarů vodních ploch. Devadesát procent roční produkce tvoří kapr. Další doplňkové druhy ryb představují lín obecný, tolstolobik, amur bíly, candát obecný, štika obecná, sumec velký, síhové. Speciálním programem je chov chráněných a ohrožených druhů ryb jako mník jednovousý, střevle potoční a jelec jesen. Společnost celoročně zajišťuje prodej ryb pro velko i maloodběratele. Na domácí trh připadá 80 procent produkce, přibližně 20 procent je určeno na export.
Veselé vánoce a šťastný nový rok přejí z Austrálie Kamila a Josef Tomášovi
(by Josef Tomáš)
 
Ten z Betléma,
to byl chudý člověk.
Bohatství hromadil Herodes
a Pilát s rabíny si rozdělili moc,
zatímco on se staral pouze
o svoji osobnost.
 
Jako by nám chtěl ukázat,
že je v lidských silách
nechtít být bohatým,
ani nechtít žádnou moc,
a přitom vůbec o nic nepřijít.
 
A tak se dá říci, že díky tomu,
že ten z Betléma byl chudý člověk,
má každý z nás ještě naději
naučit se doopravdy žít.

Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí nad Orlicí, M.R. Štefánika 234, tel.: 606 748 616

Pojeďte s námi do Maďarska do termálních lázní, Bukfurdó hotel Répce Gold 4* s polopenzí a dopravou z ČT
termín: 14.2. - 17.2.2019.  cena Kč 5 690,-/osoba v ceně je 3x ubytování s polopenzí - švédské stoly, neomezený vstup do lázní i zážitkové části, zapůjčení županu, pobytová taxa, doprava autobusem
----------------------
Zahájili jsme prodej 12- denního zájezdu do Chorvatska - Baška Voda, Makarska, Tučepi s odjezdem z ÚO a ČT
termín: 26.6. - 7.7.2019 (9 nocí) cena Kč 7 290,-/osoba
cena zahrnuje: 9x ubytování v apartmánech, povlečení, pobytovou taxu, dopravu autobusem
možnost přikoupení polopenze Kč 3 700,-/osoba