Českotřebovský deník 363/2018 (22/12)
Poděkování a přání

Na závěr právě končícího roku 2018 bych jménem strážníků městské policie chtěl poděkovat veřejnosti, která nám výrazně napomáhá při výkonu naší služby. Vážíme si důvěry, kterou v nás vkládáte, a chceme Vás ujistit, že úkoly, které stojí před námi, se pokusíme splnit k Vaší spokojenosti. Přejeme Vám všem klidné prožití vánočních svátků, hodně zdraví a úspěchů v nadcházejícím roce a oslavu Silvestra bez naší asistence.       
 
Za Městskou policii Petr Baláž

 

Přehled dotací města poskytnutých odborem školství a kultury v roce 2019

 Přehlednou tabulku najdete ZDE
 
Pietní uctění památky horníků

Jako celonárodní symbolické uctění památky 13 horníků, kteří zahynuli ve čtvrtek 20. prosince 2018 při výbuchu v Dole ČSM na Karvinsku, se 22. prosince 2018 ve 12 hodin, rozezvučelo více než 8 000 sirén v celé České republice.  Také v České Třebové.
Obcí se jménem Kozlov je v České republice devět!

Nás zajímá ten náš "českotřebovský", dříve však vázaný více na známější Litomyšl. Na rozdíl od ostatních jej lze také označit jako „Švabinského Kozlov“. A naopak, celé první období umělcovy tvorby se nazývá „Kozlovské období“. Většina obrazů, kreseb i grafických prací té doby se vyznačuje umělcovým okouzlením a obdivem ke kráse Kozlova a životu jeho obyvatel. To dokumentují i do kroniky přidané půvabné drobné grafiky mistra Švabinského, v muzeu v České Třebové.  První obecní kronika Kozlova je krásná malovaná a začíná v roce 1881 a končí v roce 1937, obsahuje 137 stran.. Je psaná psaná velmi čitelně až krasopisně, ale starodávným a složitým slovosledem, jemuž občas bylo obtížné porozumět. Logicky převažuje průběh počasí v jednotlivých letech, na němž závisela úroda a tedy i výživa, zdraví a hmotné zabezpečení lidí.... Kronikářem byl p. J. Sitař.  Kozlov má dnes i vlastní webové stránky https://kozlov.webnode.cz/m bohužel 5 let neaktualizované..

DVOJÍ OČEKÁVANÁ REAKCE NA KRITICKÉ NÁZORY:

Když se protestuje proti něčemu/někomu, v co / v koho věříte, tak podobné aktivity odmítáte. Jsou-li zaměření protestů a názory účastníků protestu totožné s vaším pohledem na svět, tak je zpravidla podporujete.

Výsledek záleží na tom, kterých zastánců je je více. Pak je tu ovšem mnoho těch, kterým je všechno jedno. Zpravidla tak dlouho, dokud se nějaký problém nedotkne přímo jejich situace.... 


Institut for Democracy - 2 roky činnosti. Víte o něm?

Náš Institut for Democracy funguje již dva roky, zrodil se 21.12. 2016 před startem vlajkového projektu Prezident 21. V uplynulém roce jsme se úspěšně etablovali jak v ČR, tak v zahraničí. Čerstvou novinkou je fakt, že do roku 2019 nyní vykračujeme posílení o kolegy z firmy D21, která v dosavadní podobě končí a spojuje se právě s naším Institutem (více o důvodech této změny se dočtete zde).   Možná jste si také všimli, že jsme v uplynulém roce upustili od názvu Demokracie 21 a začali pro naši hlasovací a volební metodu s více hlasy používat pojem “Janečkova metoda”; jak je tomu v akademickém světě běžné i u jiných volebních metod a objevů, za nimiž stojí nápad konkrétního člověka.
A co nás čeká dál?
V tomto roce je naší hlavní prioritou poskytnout vám zdokonalenou a vylepšenou online aplikaci pro rozhodování pomocí Janečkovy metody – ať už ve skupině přátel, ve vaší firmě či organizaci, ve městě, kraji, ve státě, anebo rovnou globálně. Konsensus je totiž potřeba hledat, a hlavně nacházet, každý den, všude na světě.
V příštím roce budeme opět zajišťovat participativní rozpočet města New York – jednu z největších aktivit zapojující občany do veřejného rozhodování v severní Americe. Do Ameriky vysíláme i netradiční Expedici H21, o které se již brzy dozvíte více. A pokračovat budeme také v úspěšném konceptu školních participativních rozpočtů v ČR. Výzkumný tým čeká publikace několika odborných článků a dokončujeme velký projekt v Marseille v partnerství s Goethe institutem, který se týká místní participace na urbanistickém rozvoji města. Výstupem bude film a konference na jaře v Centru architektury a městského plánování v Praze (CAMP). Kromě toho jednáme s představiteli  států a významných institucí o využití Janečkovy metody v  rozhodovacích procesech - mezi jinými například s Amnesty International. Neustále kvete také naše pobočka v Indii a úspěšně šíří osvětu o participaci. Naší vizí pro následující roky je stále přispívat ke zvýšení úrovně globálního vědomí a odpovědnosti skrze větší zapojení jednotlivců a podporu konsensuální politiky. Děkujeme vám za přízeň v uplynulém roce a budeme rádi, když s námi zůstanete v kontaktu i v tom příštím.  Váš tým IFD21
 

Novinky z Evropy očima europoslance

Erasmus v Británii se pro české studenty po brexitu nezmění
Čeští studenti v rámci programu Erasmus+ budou i po brexitu vyjíždět do Velké Británie za stejných podmínek jako dosud. Na vyplácení stipendií se pro studenty do roku 2020 nic nemění.
 
Itálie upraví návrh rozpočtu, schodek na příští rok se sníží
Evropská komise nedávno vytkla Itálii, že návrh jejího rozpočtu zásadně nesplňuje podmínky kladené na státy eurozóny, pokud jde o veřejný dluh. Itálie ustoupila těmto výtkám a rozpočtový schodek pro příští rok sníží na 2,04 % hrubého domácího produktu (HDP) z dříve plánovaných 2,4 %.
 
Evropský parlament schválil rozpočet EU na rok 2019
Evropský parlament schválil 12.12.2018 rozpočet EU na rok 2019 ve výši 148,2 mld. eur (zhruba 3,8 bilionu Kč), což představuje nárůst o 2,4 % oproti letošnímu roku.
 
Rumunsko chce přijmout euro
Nedávno záměr přijmout euro oznámilo Bulharsko, nyní tak chce učinit i Rumunsko, a to do roku 2024, jak oznámila premiérka a bývalá europoslankyně Viorica Dancilaová. Rumunsko se mj. ujme půlročního předsednictví EU od ledna 2019. Hlavní cíl nadcházejícího rumunského předsednictví EU je snížit napětí mezi starými a novými členskými zeměmi.
 
Evropský parlament schválil obchodní dohodu s Japonskem
EP výraznou většinou schválil obchodní dohodu s Japonskem, která je nejrozsáhlejší smlouvou o volném obchodu, jakou kdy EU uzavřela. Pakt odstraní téměř všechna cla ve vzájemném obchodu a zahrne zhruba třetinu celosvětové ekonomiky (HDP) a 600 milionů lidí. Pokud dohodu ratifikují ministři členských zemí, mohla by vstoupit v platnost začátkem února. Máte-li v úmyslu koupit si japonské auto, na chvilku to odložte, dosud je dovoz aut z Japonska zatížen clem ve výši 10%.
 
Mayová bude dál usilovat o záruky k irské pojistce
Lídři 27 zemí Evropské unie na summitu v Bruselu 13. prosince britské premiérce Therese Mayové potvrdili, že žádné další jednání o dohodě o vystoupení nebude. Aktuální návrh buď bude přijat, anebo nastane brexit bez dohody. Mayová bude v Evropské unii usilovat alespoň o další záruky týkající se sporné irské pojistky, která je součástí dohody o vystoupení Británie z EU. Irská pojistka je navrhovaný prozatímní celní režim na irské a severoirské hranici, který má do doby uzavření smlouvy o novém vztahu EU – Británie zabránit vzniku tvrdé hranice mezi Irskem a Británií a zajistit plynulé cestování a pohyb zboží mezi oběma státy. Britský parlament měl o dohodě hlasovat už  11. prosince. Vláda se ale kvůli očekávanému fiasku na poslední chvíli rozhodla hlasování odložit, uskuteční se nejdříve v lednu 2019. Poté musí dohodu ještě schválit Evropský parlament.
Pavel Svoboda, europoslanec


Žebříček zemí dle podpory k učitelskému povolání

Encouragement = podpora

Sytě modrá - jednoznačná

zelená - pravděpodobná

světle modrá - možná

šedá - pravděpod. nepodpora

sytě šedá - jisté odmítání


Seřazeno podle součtu jednoznačné a pravděpodobné podpory učitelského povolání. Nejhorší ej situace v Rusku, nejlépe je podpora vyřešena v Indii.
 
Podle žebříčku je na tom Česká republika lépe než např. Itálie, Francie, Holandsko, Finsko, Velká Británie, Japondko, Izrael nebo Portugalsko...
 
Podle mzdových tabulek to tak ale nevypadá.
 
Naopak Čína, USA, Taiwan, Kanada, Španělsko, Argentina   nebo např. Švýcarsko své učitele podporuje lépe.