Českotřebovský deník 370/2018 (31/12)
Promočený strop není pro bytové družstvo důvodem pro zásah. Nejsou lidi.

Bydlím v podstřešním bytě v domě pod správou Stavebního bytového družstva, Lidická 240, Česká Třebová. Letos byl skutečně velmi suchý rok. Nicméně na začátku prosince začalo lehce poprchávat. Jenomže se ukázalo, že voda nebyla jenom venku, ale začala se objevovat i u mě v bytě. S největší pravděpodobností se něco nepěkného stalo ve střeše okolo okapu, který ústí u mých vchodových dveří . Tak se stalo, že už měsíc při každém sebemenším deštíčku teče stropem do bytu. Veškeré reklamace přes důvěrníky i správce domu jsou marné. Firma, která údajně držela záruku zmizela z rejstříku obchodního. Správce domu – Stavební družstvo tvrdí, že na opravu nejsou lidi. Jsme prý v pořadí. Moc tomu nerozumím. Je snad v České Třebové víc domů, do kterých teče střechou do bytu a ta správná kompetentní osoba je řeší podle pořadí, jak se nahlásili? Už měsíc mi teče do bytu, postupně mi odpadává stropní obložení i velkoplošná tapeta, která léta na zdi visela. Na bednu s elektropojistkami jsem položila ponožku naplněnou silikagelem, aby náhodou nezateklo do elektřiny a já nemusela žít další zbytek zimy při svíčkách. A mohlo by se stát i něco horšího, raději moc nedomýšlet. Fotodokumentaci promočených zdí jsem poslala správci domu, ovšem odpověď nepřišla žádná. Pochopitelně. Blížily se Vánoce a každý měl svých starostí dost. Na zdi začíná bujet plíseň. Pomoc! Já nechci pěstovat žampiony na zdi svého bytu, který je údajně 1. kategorie! A co když betonový panel, do kterého už měsíc systematicky zatéká  voda, zamrzne a popraská? Najde se pak někdo, kdo vymění celý panel? Je možné se v dnešní době dovolat svého práva?
Bc. Zdenka Pániková, e-mail: zdenka.panikova@gmail.com


Prázdniny bez sněhu

Nepočítaje slabý poprašek na Kozlovském kopci či Palici byl závěr roku beze sněhu a bez mrazu. Proto ten útok na zimní stadion, veřejné bruslení praskalo ve švech a mohlo mohlo být zařazeno někdy i třikrát denně. Podle návštěvnosti by na tom provozovatel zimního stadionu jistě neprodělal. Volného času měly děti hodně, musely vyzkoušet nové brusle...  Přesto ve srovnání s ostatními zimními stadiony v našem regionu je  veřejné bruslení v České Třebové na horní hranici nabídky. Přesto řada  bruslících si klade otázku proč je zde zavřeno na Nový rok. V případě soukromého provozovatele by se tak určitě nestalo. Vleky a lanovky na Nový rok také nezastavují provoz. 
Můžeme ještě porovnávat běžnou, pravidelnou nabídku veřejného bruslení s okolními zimáky. Ze srovnání vychází, že ve Třebové bychom klidně mohli ještě nejméně jedno veřejné bruslení přidat. V Moravské Třebové je např. veřejné bruslení nejméně 5x v týdnu. Nebo ho alespoň nedávat do středečního podvečerního termínu, kdy jsou časté hokejové zápasy a proto se potom často ruší. A pokud je z nějakého důvodu zrušeno, měl by být stanoven nějaký jiný náhradní termín. Třeba nyní v lednu 2019 takto odpadá hned několik termínů veřejného bruslení bez jakékoliv náhrady. Město přece doplácí provozovateli zimního stadionu jeho  odůvodněnou ztrátu a mělo by tedy mít požadavek na to, aby byl splněn stanovený počet  hodin bruslení pro veřejnost. Je to přece veřejná služba. To, že byla ledová plocha pronajata jinému zájemci se stát může, ale veřejné bruslení je třeba přeložit na jiný termín.
Další možnost relaxace byla v krytém bazénu, kde je přece jen otevírací doba pro veřejnost nesrovnatelně delší. Těžko porovnávat bazén se zimním stadionem.  Můžeme však porovnávat využití, tedy návštěvnost s bazény v okolí. Nyní  to je tak, že přijedete-li si zaplavat do bazénu v Litomyšli,  tak se ve volném dnu často stane, že bude plně obsazeno a budete muset stát frontu a čekat, až se uvolní skříňka. A může to trvat někdy hodně dlouho. Když to vzdáte a přejedete zpět do českotřebovského bazénu, bude obsazen z větší poloviny, určitě se vejdete.  Pro Třebováky je to jistě dobré vědět....  (mm)


Nové veřejné osvětlení ve Svinné a na terminálu

Zcela hotovo ovšem není, zejména na příjezdové cestě do obce stojí stožáry ještě neosazené světly. Podle zadání mělo být hotovo do konce listopadu. Výběrové řízení vyhrála podle nabídnuté nejnižší ceny bohužel dost vzdálená firma, která práci prováděla s problémy,  dokonce použila i neschválené  kabely, které musela vyměnit za silnější, s trasou i hloubkou výkopu si dělala jen málo starostí. Za práci zatím zaplaceno nedostala....
Cena tohoto osvětlení pro celou obec Svinná, cca 1049 tis. korun, je přitom srovnatelná s částkou 945 tisíc korun kterou město zaplatilo za doplněk veřejného osvětlení na dopravním terminálu Jana Pernera. Hodně lidí nad tím kroutí hlavou, jak je možné že instalované nízké osvětlovací sloupky, nyní i trochu pokácené, mohly stát tolik peněz, zda v tom není nějaká chyba. Ta první se udělala již v projektu a instalaci chodníkových diodových svítidel, které prakticky nesvítily a navíc nebezpečně klouzaly. Po uplynutí "doby hájení"  byly nyní instalovány nízké sloupky a také to není žádná výhra. Jsem zvědavý, kdy se to bude zase znovu předělávat. (mm)