Nahlédnutí
Martina Šebely do jabkancové kuchyně 2018 |
S časovým odstupem můžeme nahlédnout objektivem Martina Šebely a podívat se, jak se připravovaly jabkance v Chaloupce I Kateřiny v o letošní pouti. Je zde znázorněn "výrobní postup" od přísunu oloupaných brambor až po distribuci a prodej jabkanců na stáncích. Chybí pouze pohled na první pracoviště v kuchyni ZŠ Habrmanova, kde se již brzo ráno začalo s přípravou potřebných 10 q brambor. Na jejich nasbírání se podíleli také členové spolku od sv. Kateřiny již na začátku měsíce října. Z fotografií je vidět, jak úžasně musí být sehraný celý početný kolektiv, aby dokázal vykonat tolik společné práce. Tradice, založená (ve veřejném měřítku) před 58 lety pokračuje a stále se rozvíjí. Vychází ovšem ze starých lidových tradic kdy se jabkance pekly v chalupách nejen v listopadovém pouťovém termínu. Jistě by stálo i za úvahu zařadit českotřebovskou Jabkancovou pouť o do krajského seznamu "Tvář kraje", neboť patří mezi kulturní i gastronomické zvláštnosti města a regionu, zvlášť spojíme-li tradiční pouť s románskou rotundou sv. Kateřiny, nejstarší stavební památkou našeho kraje. |