V městském krematoriu hořelo                                             
Dvě jednotky hasičů likvidovaly v pondělí 17. prosince 2018 v 8.03 hodin požár v krematoriu v České Třebové.
Při procesu zpopelňování se pod pecí nachází odkapávací nádoba na tuk. Při tomto procesu došlo ke vznícení tuku a následnému hoření pece zvenku.
Škoda byla předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 1 milion korun. Při požáru se jeden zaměstnanec, který se snažil požár uhasit před příjezdem jednotek, nadýchal jedovatých zplodin hoření.
O požáru také informovala starostka města Magdaléna Peterková na jednání zastupitelstva. Hoření doprovázelo spal nadlimitního těla, při kterém dochází k problémů i jinde. Někde proto ani spal  nadlimitních těl neumožňuje nebo jej zajišťují ve speciálním režimu na počátku dne. Díky požáru bylo spalování v českotřebovském krematoriu zastaveno a bude možné až po opravě pece a zařízení.
Shodou okolností se právě na zmíněném jednání zastupitelstva projednávala budoucnost provozu krematoria. S krematoriem se nadále počítá, ovšem v jiném režimu činnosti, cílem nebude co největší ziskovost, jako dosud. Smlouva se současným  nájemcem krematoria vyprší dne 31.3. 2019.
Schválený provozní model vychází z toho, že krematorium v České Třebové bude provozováno jako služba občanům města a nejbližšího okolí v rámci přirozené spádovosti bez snahy o co nejvyšší ziskovost cestou zvyšování počtu spalů.  Prvořadá pozornost bude věnována technickému stavu kremačního zařízení  a jeho řádnému provozování  ve snaze co nejvíce eliminovat ekologickou zátěž. Provozovatelem krematoria bude obchodní společnost města, která také bude provozovat městskou pohřební službu. bude provozována jedna kremační linka, v době odstávek budou spaly řešeny ve spolupráci s jiným krematoriem. Provoz krematoria bude organizován (mimo mimořádné situace) do dvou dnů v týdnu.