Vánoční kavárna na ZŠ Nádražní a Komenského              
Závěr roku 2018 a blížící se Vánoce se nyní připomínají všude, však také školní život je v předvánočním týdnu jiný než jindy.  Každá škola má své vlastní zvyky. Někde pořádají jarmark, jinde akademii. Na základní škole v Nádražní ulici je již několik let  tradicí pořádání předvánoční kavárničky, umožňující  rodičům, aby přišli za svými ratolestmi a prožili ve škole jedno odpoledne, a to v prostředí  slavnostním, předvánočním. Na chodbách byla v úterý 18. prosince připravena (prodejní) výstava  zajímavých vánočních dekorací i dobrot, vtipně řešených výrobků dětí a možní i učitelek a vychovatelek, k mání (samozřejmě zdarma) bylo dokonce také Betlémské světlo. Ve třídách s otevřenými dveřmi dokořán bylo připraveno posezení u kávy nebo čaje, bylo napečeno vánoční cukroví, další laskominy a pochutiny. Radost posedět. Navíc byl zajištěn hudební program. Paní vychovatelka Marie Marková nacvičila s dětmi 1. - 4. tříd zajímavé hudební pásmo koled a dalších skladeb, se kterými  mladí umělci vystoupili nejen ve škole, ale také 4. 12. na vernisáži vánoční výstavy v Kulturním centru, 11. prosince hráli a zpívali také babičkám a dědečkům v Domově pro seniory. Vystoupení byla jednoduchá i trochu složitější, podle možností jednotlivých hudebníků. Střídání nástrojů se zpěvem a rychlý spád -  to vše dalo převedenému pásmu na zajímavosti, nikdo se nenudil. Vystoupení se konala střídavě  v "kavárně na horní škole" v Komenského ulici a také dole ve školní jídelně v budově "hlavní školy" ZŠ Nádražní.
Bavilo to i vystupující děti, které za vystoupení dostaly odměnu. Základy hudebního kumštu získaly děti ovšem od svých učitelů v českotřebovské základní umělecké škole, takže poděkování za přípravu je třeba směrovat i tam. V předvánoční době měly děti nespočet příležitostí pro veřejné vystoupení a předvedení svých nacvičených skladeb. Vždyť jen na zušce se konalo celkem 11 veřejných akcí! Má to velký význam pro praxi mladých muzikantů, kteří mohou veřejně předvést co se naučili nejen rodičům, ale také v kolektivu tříd a škol. Tím se pomáhá se tvořit jejich osobnost i vztah ke škole. 
Za přípravu vůbec ne jednoduché akce, na které se podílel vlastně celý učitelský sbor školy je třeba nahlas poděkovat. (mm)