Nejstarší občanka města slaví 105       

 

Paní Anna Vydrová, nejstarší občanka našeho města je v těchto dnech v jednom kole.  Slaví totiž narozeniny. Takové, jako málokdo. Kdo z nás se totiž dožije 105 let? Co paměť kronik sahá, tak se to dosud žádnému Třebovákovi nepodařilo. Proto je třeba takovou událost oslavit.

První oslava s pozvanými hosty se konala již dnes ve čtvrtek 13. prosince v českotřebovském Domově pro seniory, kde má paní Anna Vydrová svůj pokoj v I. poschodí. Měl jsem tu možnost se přijít aspoň na chvilku podívat, popovídat a zavzpomínat jak se slavila ta minulá výročí.  Snad nejvíc mi utkvěla v paměti oslava "stovky" v kavárně esperanto, kde se také dokonce hrálo, zpívalo a tancovalo! Gratulantů je každý rok dlouhá řada a tak by se do jedné řady nevešli.  A tak jsem na dnešní dopolední "audienci" nejen vypil nabídnutou kávu, a pořídil pár fotografií, abych se dozvěděl "jak to bude dál". Nad tím, aby vše probíhalo dle programu a nikdo paní Vydrovou nepřetěžoval, dlí rodina dcery Marty Demelové.

Oslava je rozdělena na několik dní, má několik fází. Termín narozenin připadá na pátek 14. prosince. To si paní maminku Annu Vydrovou vezmou Demelovi domů, do bytu v Nádražní ulici, kde je ohlášena návštěva z radnice a další gratulanti, přijede také rodina vnuka Ing.  Jaroslava Demela z Liberce. Řada gratulantů tím nekončí, oslavám bude věnován také nadcházející víkend.

Každý se ptá na recept, jak dosáhnout takového věku. Ptal jsem nakonec i já sám ale stejné dotazy pokládá i její ošetřující lékař. Dostal jsem jen radu, že nejdůležitější je žít v přátelském prostředí,  mít svou možnost se realizovat a současně své bezpečné zázemí, kde všichni dobře chápou navzájem svoje potřeby a možnosti.  Právě to paní Anna Vydrová měla vrchovatě. Ještě před dvěma lety  chodila nakupovat a potrkal jsem ji tehdy i na vánočním trhu  v Nádražní ulici. Takovou odvahu už nyní nemá, spolu se svými nejbližšími je vděčná za možnost pobývat v českotřebovském Domově pro seniory, kde má veškeré zaopatření a samozřejmě časté návštěvy všech členů své rodiny.


Anna Vydrová (za svobodna Galacová) se narodila před 105 lety (14.12.1913) na dnešní Zakarpatské Ukrajině (tenkrát v Uhrách) jako nejmladší z osmi dětí. Do České Třebové ji přivedla náhoda, jako dvaadvacetiletá přijela za svou starší sestrou, aby zde potom už zůstala. Začala zde pracovat a také se zde vdala. Byla nejdříve pečovatelkou v městském starobinci, potom pomáhala v restauraci U Vostrčilů, pozdější Modré hvězdě. Pracovat musela vlastně celý den, ale přesto na ta léta ráda vzpomínala.

Paní Vydrová pracovala také v nádražní restauraci, později i jako uklízečka např. na Traťové distanci  a také na internátě. Domů za svou rodinou na Podkarpatskou Rus se podívala ještě třikrát, za starého režimu, kdy bylo třeba získat pro návštěvu tehdejší Zakarpatské oblasti Sovětského svazu pozvání. Přivezla sem i rodinu své dcery. Na oplátku sem pak do tehdy ještě Československa na naše pozvání přijeli také někteří její sourozenci, aby zde nakoupili to, co u nich doma prostě vůbec nebylo. Každého sem však nepustili, záleželo na jeho povolání. Povolení dostali jen ti méně významní...... 

Paní Anně Vydrové jsem popřál hodně zdraví a pohody, mnoho dalších  let spokojeného života plného lásky, krásné narozeniny v kruhu rodiny a svých známých.

MILAN MIKOLECKÝ