NADŠENÍ, VDĚČNOST, DOJETÍ…

SPOLEK ZA JEDEN PROVAZ ZAKONČIL OSLAVY 10. NAROZENIN VÝSTAVOU FOTOGRAFIÍ

Dne 7. prosince se v městské knihovně uskutečnila vernisáž výstavy spolku Za jeden provaz. Vystavované fotografie zachycují stěžejní momenty uplynulých deseti let. „Výstava mapuje desetiletou historii, jak fungujeme, na čem si zakládáme a co jsme udělali. Naše činnost spočívá ve spolupráci se sociálními službami v České Třebové, Domovem pro seniory a Týdenním stacionářem, a nízkoprahovým zařízením pro děti a mládež Naděje v Borku. Pořádáme akce pro klienty, trávíme s nimi čas a bereme tam studenty, kteří se tak seznamují s různými znevýhodněnými skupinami. Druhý typ akcí je Benefiční notování a Podzimní benefiční ples, jehož výtěžek putuje na dobrou věc. Fotografie na výstavě jsou jak z plesu, tak i návštěv klientů, z letošní veřejné sbírky pro Verunku…” představila činnosti spolku předsedkyně Anna Borková.

K úplným začátkům spolku se vrátila jedna ze zakladatelek. “Máme radost, že projekt někdo dál rozvíjí, že to pokračuje a čím dál tím lépe. Vzpomínám si na první ročník plesu, kdy jsem musela dokupovat ceny do tomboly nebo byla prázdná místa u stolů. Ale ta doba už je naštěstí pryč,” uvedla Zuzana Kupková. „Je důležité rozlišovat, že máme dva typy akcí. Jedny jsou v organizacích, kde nějakým způsobem pomáháme, a pak to jsou akce pro veřejnost. Mnohdy nás akce pro veřejnost stojí mnohem víc práce, jsou více vidět, ale jádro naší činnosti je v těch akcích v organizacích, které tolik vidět nejsou a hůře se z nich předává ta atmosféra,” připomněla členka Zuzana Kupková.

Spolek v roce 2008 založily dvě tehdejší studentky gymnázia, ale spojení se školou stále trvá.  „Vy i současným studentům předáváte něco, co bychom v takové míře nedokázali a nestihli, vy je vzděláváte a vychováváte taky,“ poděkoval členům spolku ředitel gymnázia Josef Menšík. Nadšení, elánu, spolupráce a výsledků činnosti spolku Za jeden provaz si velmi cení také starostka města Magdaléna Peterková, která se vernisáže zúčastnila. Členové spolku dostali k 10. narozeninám dort od ředitelky knihovny s přáním, aby se jim i nadále v jejich činnosti dařilo.

A co čeká spolek v roce 2019? Pokračování v činnosti a dokončení letošní veřejné sbírky - opraví se koupelna pro Verunku z Kozlova, na kterou se vybraly potřebné finance. Výstava snímků je v prostoru knihovny k vidění až do konce ledna 2019. Nezapomeňte do knihy návštěv napsat, co na výstavu a činnost spolku Za jeden provaz říkáte.

Fotografie z vernisáže nafotil Michal Horák. Autor textu: Hana Sychrová