Českotřebovský deník 17/2018 (14/1)  
DRAHOŠ NEBO MILOŠ?
LIDÉ HLASOVALI PRO ZMĚNU, BABIŠ POMALU OTÁČÍ, TV DEBATY BUDOU.

Co se v pátek a sobotu vlastně stalo? Neúčastí ve volebních debatách a přístupem k obhajobě mandátu se panu prezidentovi podařilo sjednotit nejen všechny relevantní protikandidáty, ale také značnou část české veřejnosti. Když jsem obhajoval v nelehké době funkci hejtmana, kampaň jsem dělal, na debaty jsem chodil, přestože moje názory lidé v kraji také znali. Bral jsem to jako samozřejmost konfrontovat moje názory a postoje s názory protikandidátů, protože to k volbám prostě a jednoduše patří. Velmi mě mrzí, že v posledních dvou letech antipatie prezidenta a premiéra vedla k trapným scénám nedůstojným oběma úřadům. Je hezké se neustále bavit u televize a rozhlasu z rádoby vtipných komentářů hlavy státu. Měli bychom si však říci, co vlastně chceme. Přímá volba neznamenala změnu kompetencí ústavních orgánů. Nejsme a nechci abychom byli prezidentská republika nebo monarchie. U nás byla vždy ústřední úloha parlamentu (mimochodem neustále někdo říká, že je to žvanírna - ano, i to může být tak bráno, nicméně to není špatně - v parlamentu má probíhat hlavní diskuse o směřování státu). To že prezident si s ústavou hraje a vykládá její ustanovení "tvůrčím způsobem", tedy účelovým, také o něčem svědčí. Lidé toto evidentně vnímají a 3 miliony z občanů ČR hlasovalo pro změnu. Když to zjistil nový premiér, také začal mírnit svou explicitní podporu Miloši Zemanovi. Jeho dnešní vyjádření je dost ostré. Že by vsadil na špatnou kartu, i když je v tuto chvíli výhodná pro jeho hnutí? Vážení přátelé, přijďte ke druhému kolu voleb za dva týdny. Já v duelu podpořím člověka, o kterém vím, že je kultivovaný, vzdělaný, uvážlivý a hlavně mě nebude překvapovat. Pane prezidente, moc děkuji za to, co jste udělal pro náš stát a regiony za uplynulých pět let, ale mám pocit, že pro nadcházející období nabízí lepší směr pro naši zemi Jiří Drahoš. Možná se mýlím, ostatně i to je lidské, ale jsem o tom niterně přesvědčený. Z facebooku Martina Netolického
 
Pokyny pro 2. kolo prezidentských voleb

Druhé kolo volby proběhne o dva týdny po kole prvním, tedy v pátek 26. a v sobotu 27. ledna 2018. První den volby začne hlasování ve 14:00 a skončí ve 22:00. Druhý den začne hlasování v 8:00 hodin a skončí ve 14:00.
Jak probíhá druhé kolo prezidentských voleb? V zásadě obdobně jako to první, tedy každý kandidát bude uveden na samostatném hlasovacím lístku. Jejich čísla byla vylosována státní volební komisí. Volič vloží do úřední obálky jeden hlasovací lístek, který se nijak neupravuje. Obálku vhodí před volební komisí do volební schránky.
Rozdíl je ale právě v hlasovacích lístcích – změnou oproti prvnímu kolu je, že lístky voliči obdrží až přímo na místě od volební komise, rozesílat předem se nebudou.
Voličský průkaz na druhé kolo bylo možné vyřídit rovnou s tím na první, pro ty, co tak neučinili, však není pozdě. Nejvíce času zabere osobní cesta na obecní úřad do místa svého trvalého bydliště. Tehdy stačí přijít do 2 dnů před prvním dnem hlasování, tedy do 24. ledna 2018 do 16:00. Prostřednictvím pošty (a to i pošty elektronické) musí žádost na úřad v místě trvalého bydliště dorazit nejpozději 7 dnů před volbami, tedy do 19. ledna 2018.
Ilustrační fotografie: Také letos nechyběl u voleb v okrsku č. 17 ve volební místnosti na ZŠ praktické třiadevadesátiletý pan Friml, jeden z nejstarších občanů ze čtvrti Borek  (foto VV)
 
V České Třebové proběhnou přednášky v rámci Národního týdne manželství

Aleš Zástěra, manželský poradce s dvacetiletou praxí, bude o víkendu 17. 2. a 18. 2. 2018, vždy od 16 hodin, přednášet pro veřejnost v Městském muzeu Česká Třebová. Sobotní přenáška má název „Rozumíme řeči emocí?“, nedělní přednáška bude na téma „Jak poznat svou cestu životem?“. Spolupořadateli jsou sbor Církve adventistů s.d. v České Třebové, Česká křesťanská akademie a Městské muzeum Česká Třebová. Vstupné dobrovolné.
 
Kuželkářská liga Jardy Holce neregistrovaných v plném proudu

  • Jde o dlouhodobou soutěž probíhající v českotřebovské kuželně od října do dubna. Má letos již 13. ročník a pravidelně se jí účastní několik desítek mužů i žen, startují také dvojice. Dá se tedy přirovnat Městské hokejové lize, kterou pořádá Eko Bi na zimním stadionu na Skalce.  Zde není start v soutěži tak finančně náročný a není třeba ani mít speciální výstroj. Dne 10. ledna začal již 4. turnaj této dlouhodobé soutěže. Turnaj se nestihne odehrát za jediný den, podle rozpisu má 4 hrací dny 10., 14., 17. a 21. ledna 2018. Hraje se tedy vždy ve středu a v neděli. Výsledky jsou pravidelně k dispozici v kuželně nebo také na webové stránce www.kuzelkytrebova.cz. Ředitelem soutěže je Jiří Hetych.
  •  
    Poděkování za Tříkrálovou sbírku 2018

    Letošní Tříkrálová sbírka je za námi. Téměř jarní počasí vylákalo do ulic orlickoústeckého okresu více než dva tisíce dobrovolníků, kteří i letos přinesli lidem přání štěstí, zdraví, a písmeny K+M+B požehnání jejich příbytku.  I letos jsme viděli slzy a radost v očích starších lidí, kteří Tři krále netrpělivě očekávali, nebo úžas v očích malých dětí…
    V dnešním světě jsme sváděni strachem či pomyšlením, že nás víc věcí rozděluje, než spojuje. Tříkrálová sbírka je ale krásným příkladem toho, že dokážeme dobře spolupracovat na společném díle. Charita, obecní úřady, farnosti, občanské spolky, stovky dobrovolníků a tisíce lidí přijímají TS jako smysluplnou akci, do které se každý svým dílem už 18 let obětavě zapojuje.
    Jako organizátor akce a příjemce vybraných peněz vyjadřuje Oblastní charita Ústí n. O. upřímné poděkování všem, kdo se na Tříkrálové sbírce podílejí, a také všem, kdo do sbírky přispěli.   Podrobné výsledky najdete na webu OCH www.uo.charita.cz Všichni koledníci a organizátoři jsou zváni 27.2.2018 na divadelní představení Větrná pohádka v 18 h. v Orlovně Letohrad-Orlice.  Za Oblastní charitu: Iva Marková
     
    Úmrtí

    Zdena Kovářová, 95 let, Sadová 1708 Česká Třebová
    Zdeněk Kvasnička, 29 let, Česká Třebová Lhotka 211
    Ludmila Slezáková, 83 let, Česká Třebová Lhotka 91
    Emilie Lužová, 77 let,  Česká Třebová Na Slunečné 1915
    Alenka Knížková, 85 let, Česká Třebová V Lukách 1426
    Anna Povolná, 62 let Němčice - Člupek 70
    Hana Dlouhá, 84 let, Kladno, Švédská 2496    Čest jejich památce !
     
    Od 1. ledna vzniklo Železniční muzeum Slovenské republiky

    Od 1. ledna 2018 vzniklo nařízením generálního řiditele  ŽSR nové Železniční muzeum Slovenské republiky, na které se přeměnilo dřívější Múzejno-dokumentačné centrum ŽSR  Zájemci  o železniční historii si letos zde mohou připomenut 170 let železnic na Slovensku nebo 100. od vzniku 1. Československé republiky.
    Železniční muzeum sídlí ve starém Lokomotivním depu Bratislava východ v Dopravní ulici v Bratislavě . V období od 15.4. do 15.10. nabízí denně možnost návštěvy venkovních železničních expozic v areálu muzea.
    Zájemci o návštěvu vnitřních expozic, o prohlídku muzea s průvodcem se musí dopředu dohodnout. Nabízí se také možnost návštěvy depozitáře, archívní a knihovnický servis pro badatele. (Podle vvv.vlaky.net)
     
    Počet projetých zákazových návěstidel na železnici narůstá

    Drážní inspekce vydala bilanční zprávu týkající se vývoje mimořádných událostí na drahách v roce 2017. Byť celkově vyznívá pozitivně, je také varující. Tentokrát především ve směru ke strojvedoucím, jejichž pochybení, spočívajících v nedovolené jízdě vlaku nebo posunu za návěstidlo jízdu zakazující, v meziročním srovnání významně přibývá.  Zmíněná tisková zpráva ze dne 2. ledna 2018, která se zabývá mimořádnými událostmi na všech u nás provozovaných drahách (tedy i tramvajových, trolejbusových, lanových a jediné dráze podzemní), uvádí:
    Počet mimořádných událostí „nedovolená jízda“, tedy kdy dojde k nedovolené jízdě vlaku nebo posunu za návěstidlo zakazující jízdu, v posledních sedmi letech neustále stoupá. V roce 2017 evidovala Drážní inspekce celkem 84 případů, kdy vlaky projely návěst zakazující jízdu (a dalších 43 případů, kdy se tak stalo při posunu). V porovnání s předchozími lety došlo opět k nárůstu počtu těchto mimořádných událostí, přičemž se jedná o historicky nejvyšší počet „projetých návěstidel“ u vlaků a posunů. Nárůst četnosti takovýchto mimořádných událostí:

     
     
    posun
    vlaky osobní
    dopravy
    vlaky nákl. dopravy
    vlaky celkem
    MU celkem
    2017
    43
    56
    28
    84
    127
    2016
    39
    54
    29
    83
    122
    2015
    29
    38
    25
    63
    92
    2014
    31
    34
    29
    60
    91
    2013
    28
    38
    17
    55
    83
    2012
    34
    33
    21
    54
    88

    Nejčastěji se stále chybuje při odjezdu vlaku ze stanice (z dopravny). Projetí vlaku za návěstidlo zakazující jízdu tvoří více než jednu třetinu všech těchto případů.


    Ústí nad Orlicí má nový kalendář "Tváře města 2018"

    Podobně jako existuje dokument "Tvář Pardubického kraje, ve kterém jsou nejvýznamnější osobnosti kraje v historii mají podobný dokument v Ústí nad Orlicí ve formě kalendáře na rok 2018 . Byl představen v ústecké Malé scéně  ve čtvrtek 4. ledna.Představuje dvanáct osobností, které mají vztah ke svému rodnému městu a svojí prací, činností a životním postojem překročili nejen hranice města Ústí nad Orlicí, ale i České republiky. Součástí kalendáře je dvanáct dokumentárních filmů o jednotlivých osobnostech. Tyto dokumenty byly v Malé scéně zároveň promítnuty.  Autory jsou Petr Wagenknecht a Jiří Flídr. Kromě široké veřejnosti se představení zúčastnila také řada dokumentovaných osobností. Mezi Tváře města byli zařazeni František Uhlíř, Jaroslav Kulhavý, Eva Štanclová, Erwin Kukuczka, Slávek Janoušek, Ondřej Kobza, Zdeněk Velebný, Alena Pešková, Libor Jiroušek, Lukáš Novák, Hana Kopecká a Jan Steklík. Samotný stylově balený kalendář "Tváře města Ústí nad Orlicí 2018", jehož součástí je také USB flashdisk obsahující všech 12 dokumentů, je možné zakoupit na Informačním centru města Ústí nad Orlicí.
     
    Areál gymnázia zakrývá velká nevzhledná tabule. Nemá tam co dělat.


    Informuje o realizované investici do zvýšení bezpečnosti do chodníků na průtahu města. Její velikost je taková, že pohledové poměry na kulturní památku - budovu gymnázia - jsou porušeny. Ještě k tomu zbytečně. Tabule, když už ji bylo třeba někam umístit, mohla být právě na opačné straně ulice tak, aby oddělovala od Tyršova náměstí a chodníku parkoviště naproti ekocentru Podorlicko. Tam by se dala snad trpět. Pokud má být tabule takto na očích ještě nějakých 5 roků po dobu udržitelnosti zmíněného projektu, pak se velmi přimlouvám za její přemístění. Domnívám se, že jde o stavbu pevně spojenou se zemí, na kterou mělo být stavební povolení. Její instalace měla projít povolovacím procesem, ke kterému se měli také vyslovit i sousedé. Nevěřím, že by zde s umístěním takové tabule souhlasili. Získal jsem informaci, že původně měla stát tato tabule dokonce před vstupem do gymnázia. Jenže to stávající umístění není o mnoho lepší. Dlouhodobě jsme řešili zakrývání rotundy sv. Kateřině díky přestavbě sousedního domu, tady jsme zakryli krásné budovy, za kterými se každý, kdo projíždí okolo ohlédne. Tabule, která nám všem překáží a je nutným zlem doprovázejícím každou dotaci z evropských peněz, tam být nemá! (mm) 

    Také Ústí nad Orlicí mají od ledna hlavní poštu jinde - v hotelu UNO


    Česká Třebová má od 2. ledna hlavní poštu zpátky "doma" u nádraží na náměstí Jana Pernera. Také v Ústí nad orlicí se k tomuto datu pošta přemístila. Sídlo hlavní pošty v Ústí nad Orlicí je nyní v administrativní části budovy hotelu UNO v ulici T. G. Masaryka, kde býval dříve také celní úřad a jiní nájemci. Stěhování zdánlivě nemá žádnou logiku, vždyť pošta byla v centru a v budově, která byla jako pošta postavena. jenže to bylo za minulého režimu, ještě existovala "okresní správa spojů".  Důvodem přesunu pošty je  ukončení nájemního vztahu České pošty s majitelem objektu v Lochmanově ulici. Pošta Ústí nad Orlicí 01 bude v prostorách budovy společnosti RC AKTIVA umístěna na dobu 2 let.  Město Ústí má snahu přesunout hlavní poštu zpět do centra města, aby byla lépe dostupná veřejnosti. O možných řešeních umístění se bude dále jednat.  Znamená to, že zatím není tento problém dořešen, je však několik možných variant. Původně měla být pošta umístěna do objektu bývalého výpočetního střediska Perly ve Špindlerově ulici. Od této varianty bylo prozatím upuštěno z důvodu vysokých investic.