Českotřebovský deník 18/2018 (15/1)  

Koncert pro PHV v Kulturním centru

Pololetí pomalu končí a tak se žáci z oddělení přípravné hudební výchovy se musí rozhodnout, kterému nástroji se chtějí věnovat v individuální výuce. A na pondělním koncertu 15. ledna měli možnost poslechnout všechny nástroje, které se na škole vyučují a pohovořit si s učiteli jednotlivých oborů . Rozhodnout se musí do 22. ledna. Ve druhém pololetí  přibude k jedné hodině  PHV ještě půlhodina individuální hry na zvolený nástroj.
 

Poděkování 

Děkujeme všem, kteří se 9. ledna v hojném počtu přišli rozloučit s mým drahým manželem a naším tatínkem panem Ing. Ladislavem Jindrou. Děkujeme za květinové dary a slova útěchy. Děkujeme též paní MUDr. Stanislavě Pekové za péči o našeho tatínka během jeho dlouhodobé nemoci. Manželka a děti s rodinami
Výše správních poplatků vybíraných MěÚ Česká Třebová  - najdete ZDE

 
Mimo nevzhledné tabule vadí zbytečný les dopravních značek

Nevzhledná tabule u gymnázia informuje o zvýšení bezpečnosti do chodníků na průtahu města.  To zvýšení bezpečnosti se týká i množství značek, které je víc než velké? 12 značek po pravé straně od Skalky k Lídlu, umístěné skoro ve třetině chodníku a po pár metrech je skoro příliš a tak si říkám, jestli není přeznačkováno. Je to jako na dopravním hřišti. Značek "Zákaz stání" se nám tu obzvlášť urodilo.
Nejsem řidič, musela jsem si zjistit jak to je s těmi značkami zákaz stání, ale když jsem šla po chodníku poprvé a viděla tu "značkovou nádheru", bylo mi smutno. Krásný chodník a teď tohle. Na fotce značky nejsou bohužel vidět tak, jako ve skutečnosti, ale tento úsek je opravdu přeznačkován. A jestli není značka, která byl platila až do další značky, která zákaz stání ruší, pak by se měla vymyslet. A jen tak na okraj - kolik umístění takové značky stojí ?   VV

Poznámka. Značky jsou dle projektu, který musí ctít příslušné normy, to je právě odvrácená tvář všech dotací.  Značky jsou součástí projektu a jsou zahrnuty do jeho ceny. Ovšem ne všechno platí "Evropa" podílíme se i my. Čím větší finanční objem, tím, větší je i doplatek z městského rozpočtu (a taky odměna pro projektanty). To je odvrácená tvář zbytečně "nafouknutých" a tedy i megalomanských projektů.
Hromnice přinášely naději jara

Konec zimy je na dohled! V kalendáři totiž budou brzy Hromnice, které Keltové nazývali Imbolc. Tento prastarý svátek budou moci zájemci oslavit v sobotu 10. 2. v pravěké osadě Křivolík. Spolek Bacrie připravil komentované prohlídky osadou, kde vysvětlí, proč byl tento svátek pro naše předky tak významný.
Návštěvníci si vyzkouší, jak náročné bylo pomocí historické sekery zpracovat dřevo na zimu, vyrobí si svoji svíčku hromničku a v mrazivém počasí jim jistě přijde vhod slavnostní přípitek na hromovládce. Akce se koná v sobotu 10.2. od 10 do 15 hodin. Vstupné je dobrovolné.
V panujícím chladném počasí nám možná připadá, že zima je v plné síle, ale přitom je již dobře patrné, jak se světlejší dny pomalu vrací. Odtud také vzniklo pořekadlo „Na Hromnice o hodinu více". Přelom mezi zimou a jarem měl kdysi velký význam a svátek byl pod různými názvy slaven různými etniky žijícími na našem území. Hlavní roli při oslavách tohoto svátku ve všech kulturách hrály především ohně a očista domů, neboť oheň byl stále rozhodujícím faktorem v této nepříznivé části roku. „Imbolc však především představoval světlou naději blížícího se jara a sílícího slunce, jehož moc vrcholí v den letního slunovratu," dodává náčelník Bacrie David Maršálek.
 
První maturitní ples umprumky se vydařil

Ústí n. O. - Dvakrát do roka se v prostorách Kulturního domu Ústí nad Orlicí konají maturitní plesy zdejší uměleckoprůmyslové školy, která si v uplynulém roce připomněla století a čtvrt od svého založení. Nejinak je tomu letos, kdy "zkoušku dospělosti" skládají studenti dvou průmyslových a dvou uměleckých tříd. 
Maturitnímu plesu tříd 4.CS a 4.M patřil pátek 12. ledna. Z rukou třídních učitelů Hany Kačaras a Pavla Mudruňka převzalo své šerpy postupně 27 žáků a žákyň, kterým u maturit popřál hodně zdaru ředitel SŠUP Zdeněk Salinger. I letos byla do programu zařazena dražba dortu, návštěvníkům hrála k tanci a poslechu až do druhé hodiny skupina Skelet a nechyběla ani tradiční diskotéka v prostorách modrého salonku. Druhý maturitní ples umprumky se uskuteční v pátek 8. února opět v prostorách Kulturního domu Ústí nad Orlicí. Jeho hlavními aktéry budou žáci 4. ročníků uměleckých oborů školy.
V České Třebové proběhnou přednášky v rámci Národního týdne manželství

Aleš Zástěra, manželský poradce s dvacetiletou praxí, bude o víkendu 17. 2. a 18. 2. 2018, vždy od 16:30 hodin, přednášet pro veřejnost v Městském muzeu Česká Třebová. Sobotní přenáška má název „Rozumíme řeči emocí?“, nedělní přednáška bude na téma „Jak poznat svou cestu životem?“. Spolupořadateli jsou sbor Církve adventistů s.d. v České Třebové, Česká křesťanská akademie a Městské muzeum Česká Třebová. Vstupné 20,-
 
Silnice přes Boříkovice bude opravena s velkou úsporou

Jedním z dlouhodobých cílů samosprávy Pardubického kraje je zlepšení dopravní dostupnosti turisticky zajímavých lokalit v oblasti Králického Sněžníku. Na svém pondělním jednání schválili krajští radní výběr dodavatele, který zajistí modernizaci silnice III. třídy 04314 od křižovatky se silnicí I/43 přes Dolní Boříkovice do Červené Vody po okružní křižovatku se silnicí I/11. Celková předpokládaná hodnota stavby dle projektové dokumentace činila necelých 67 milionů korun včetně DPH. Vítězná nabídková cena je 48milionů korun při době realizace 230 dní, což je o 200 dní kratší doba než jedna z nabídek.
„Znovu jsme využili vedle ceny realizace také pomocné kritérium na dokončení stavby, které budeme aplikovat při výběrových řízeních na dodavatele všech dopravních staveb. Znovu jsme si potvrdili, že se jedná o kritérium, které je velmi důležité, protože v tomto konkrétním případě byla nejkratší doba na dokončení stavby 230 dní, což je nabídka, kterou předložila vítězná společnost. Ta zároveň nabídla částku o 20 milionů korun nižší než částka stanovená projektovou dokumentací. Nejdelší termín na dokončení celé stavby byl 428 dní, což je skutečně obrovský rozdíl. Jsem rád, že se nám daří tímto způsobem tlačit na dodavatele, aby stavby dokončovali v co nejkratším termínu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Výměna podloží a obrusné vrstvy
„Součástí modernizace téměř šestikilometrového úseku silnice III. třídy číslo 04314 od křižovatky se silnicí I/43 vedoucí přes Dolní Boříkovice do Červené Vody, kde končí u kruhového objezdu, který se napojuje na silnicí I/11, je výměna podložní i obrusné vrstvy vozovky, která bude navýšena o tři až pět centimetrů. Dále dojde k pokládce nového dvouvrstvého krytu, čímž se jednoznačně zlepší kvalita celé komunikace a prodlouží se tak i její životnost, kdy nebude docházet k takovému opotřebení. V neposlední řadě upravíme také pět mostních objektů, které se na trase nachází,“ uvedl náměstek hejtmana Michal Kortyš.