Českotřebovský deník 23/2018 (20/1)  
NOVOROČNÍ VÝSTUP NA ANDRLŮV CHLUM VYDAŘENÝ

Jednou z nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších akcí Klubu českých turistů v Ústí nad Orlicí je „NOVOROČNÍ VÝSTUP NA ANDRLŮV CHLUM“. Letos proběhl již 19. ročník a opět se povedl. Běžkaři měli sice smůlu, sněhu se nedočkali, o to víc si to vynahradili cyklisté, pěšáci, jezdci na koních i mototuristé. Pořadatelé z Richterovy rodiny jich během dne zaprezentovali 1105. Nejvíce turistů každoročně bývá z Ústí nad Orlicí, České Třebové a z Podorlicka celého. Přišli však milovníci přírody z Prahy, Tábora, Českých Budějovic, Chomutova, Přerova, Olomouce, Brna, Letovic, Svitav, Pardubic, Hradce Králové a z dalších míst naší vlasti. Za devatenáct let již obdivovalo turistickou chatu Hvězdu na Andrlově chlumu 19 653 účastníků. Mnozí se rovněž pokochali překrásnými výhledy z rozhledny „Stříbrné krasavice“. Stotřiaosmdesát schodů vyšlápli po probdělé silvestrovské noci hravě. Patnáct let již přispíváme zdravotně hendikepovaným spoluobčanům. Novoroční čtyřlístek vynesl letos 5 523 Kč, za 15 let jsme přispěli potřebným občanům 55 744 Kč.
Nejstarším účastníkem byl letos opět celoživotní sportovec, lyžař, cyklista, atlet, čtyřiadevadesátiletý Jiří Fišar z České Třebové – Parníku. Životní optimista rozdával kolem sebe úsměvy i pohodu.   Více ZDE

Stručné zprávy ze sportovní soboty 20. ledna 2018

Zimní tábor na Kozlovském kopci
Na Kozlovském kopci se koná další ročník zimního táboření, které opět organizuje František Uma. Jde skutečně o zimní akci, obleva zázračně před víkendem skončila a připadlo dalších několik centimetrů sněhu.  U Chaty Maxe Švabinského vyrostlo více než 10 stanů a velké Týpí, hořel celodenní oheň, přijeli opět staří kamarádi. Majitel Chaty Maxe Švabinského připravil pro táborníky opět pohodu v dřevěném srubu. V sobotu dopoledne se navíc objevilo také sluníčko, které dalo scenérii hned jiný kolorit. Na běžky to ovšem ještě nebylo. To kdyby nepřišla ta čtvrteční obleva, bylo by to lepší.. Konec oblevy si pořadatel tábora František Uma velmi pochvaloval: "zima je jak má být, mám to zařízené  "tam nahoře", samozřejmě prostřednictvím  zdejšího pana faráře Miloše Kolovratníka.  Celý rok se mu ve Svinné starám o kapličku a on mě na oplátku zařídí na naše táboření opravdovou zimu," žertoval František Uma. Potom vzal do ruky motorovou pilu a připravoval spolu s Oldřichem Tomšem na večer další nařezané kmeny jako svíčky pro večerní dobu... 


Florbalová liga dorostenek v nové hale Skalka
Sportovní hala Skalka patří o víkendu florbalu. V soboru se od 9 hodin dopoledne hrály čtyři ligové zápasy. Třebovačky hrály dvakrát. první zápas a křest nové haly dopadl velmi dobře, v prvním zápase děvčata porazila soupeře (Spartak Vrchlabí) 6 : 4.  A hlediště nové haly bylo zaplněné!

V posledním zápase série odpoledne se domácí dorostenky FbkOT  střetky s týmem FbK Skuteč. Před turnajem byl tým FbK OT v trabulce lidy na šestém místě s šanci si doma pozici vylepšit. V hale je možnost občerstvení, pro celodenní turnaj jistě potřebné. Florbal se tak stane dalším ve Třebové přímo sledovaným sportem, domácí zápasy odehraje tým FbK Orlicko-Třebovsko opravdu doma ve Třebové a nikoliv již v Rokytnici v Orlických horách. Fotografie jsou z druhého zápasu dne Jičín - Skuteč. Přesto si ale myslím, že to ne zcela českotřebovské jméno týmu některým Třebovákům vadí.... Dobře slouží také nové parkoviště, bylo opět zaplněno. Mimo florbalu se zimním stadionu hrály také hokejové zápasy. V sobotu 20. ledna Česká Třebová opravdu žila sportem.


Velká cena České Třebové v judu mládeže.

Je to dvoudenní mezinárodní akce, které se účastní opět více než 500 mladých judistů. Boje se odehrávají na třech tatami  ve sportovní hale ZŠ Nádražní ulice, kde to bylo od rána jako v mraveništi naplněném z velké částí "bílými mravenci", tedy judisty v bílých kimonech. Dopoledne bojovali ti nejmladší kategorie, po obědě následovalo vyhlášení vítězů a začaly boje starších žáků a starších žákyň. V dalších kategoriích se bude bojovat ještě zítra v neděli 21. ledna dopoledne. Pořadatelé se na akci pečlivě připravují, je to opravdu velmi záslužná práce, propagace sportu a také města Česká Třebová.

Peklák hlásí: střídavě zasněžujeme

Přes to že nám zima konečně ukazuje svoji přívětivější tvář stále nemáme dostatek sněhu pro zahájení provozu.  Technický sníh se snažíme vyrábět ve všech chvílích kdy to teploty dovolí. O startu sezóny budeme včas informovat – o víkendu 20.a 21. ledna to ještě nestihneme. 
Výuku v lyžařské škole prozatím není možno rezervovat – rezervace spustíme ihned jak budeme znát datum startu letošní sezóny. V případě, že budete potřebovat využít služeb ski servisu, nebo půjčovny vybavení volejte prosím : 733485924, nebo 737 261 132 (Sport Bárt Ústí nad Orlicí )  Peklák tým