Českotřebovský deník 26/2018 (23/1)  
Úmrtí v prosinci 2017 a lednu 2018  

Zbyněk Mach, nar. 1981 Česká Třebová
Ladislav Ryšán, nar. 1931 Česká Třebová
Jiří Kohoutek  nar. 1956 Česká Třebová
Jiří Hýbl nar.  1947 Česká Třebová
Jan Leština nar.  1926 Česká Třebová
Miroslava Balcarová nar. 1945 Česká Třebová
Štefan Kečkéš nar.  1933 Česká Třebová
Blahoslav Morkes nar. 1929 Česká Třebová
Jan Sklenář nar. 1942 Rybník
Ludmila Vašatová nar. 1932 Třebovice
Marie Svítilová nar.  1944 Česká Třebová
Jiřina Gregarová, nar.  1945 Česká Třebová Husova 445
Milada Hýblová nar. 1928 Česká Třebová
Pavla Jánová nar. 1945 Česká Třebová
Hana Machová nar. 1936 Česká Třebová
Ing. Ladislav Jindra nar. 1931 Česká Třebová Trávník  1986
Libuše Kašparová nar. 1927 Česká Třebová
Václav Šmíd nar. 1946 Česká Třebová
Josef Mareš nar. 1935 Česká Třebová
Alenka Knížková nar. 1932 Česká Třebová
Zdeňka Kovářová nar. 1922 Česká Třebová
Emilie Lužová, Česká Třebová Na Slunečné
Ludmila Slezáková  nar. 1924 Česká Třebová
Anna Povolná nar. 1956 Člupek
Zdeněk Krška nar. 1942 Česká Třebová
Karel Najer nar. 1949 Česká Třebová
Alena Ženková nar. 1930 Červená Voda
Hana Dlouhá nar. 1932 Kladno   Čest jejich památce!
DIALOGY v České Třebové na Skalce

Příští týden 31. ledna proběhne v České Třebové seminář, který je akcí Českého olympijského výboru z kategorie DIALOGY. Pořadatelem akce je českotřebovský Florbalový klub Orlicko-Třebovsko jako zástupce Českého florbalu . Akce se pořádá v rámci letošní dětské zimní. olympiády mládeže. Tématem semináře je RODIČE A TALENT. Zveme sportovní i rodičovskou veřejnost. Plakát na akci najdete ZDE.
 
NA KOLE GRUZIÍ

Přednáška Radomíra Čížka
Čtvrtek 15.2. 2018 od 18,00 v ekocentru Podorlicko v České Třebové
Šumperský cestovatel Radomír Čížek odletěl v červenci 2017 na měsíční výpravu na kole po Gruzii. Cílem jeho cesty, jejíž první část absolvoval spolu s parťákem Danem, a během níž našlapal cca 2300 km, bylo zdolat její nejvyšší horská sedla, a nahlédnout do každodenního života obyčejných lidí žijících v nejodlehlejších oblastech této překrásné země, kam vedou pouze špatné a ještě horší cesty.  Během svého putování projížděl pod zasněženými pětitisícovkami, vyprahlými kaňony, pustou stepí, rozlehlými náhorními plošinami a desítkami malebných vesniček, kde se mnohdy zastavil čas před sto lety. Každý den přitom potkával desítky milých a pohostinných lidí, kteří se s ním dávali do řeči, dělili o jídlo, zvali k sobě domů, a neustále dokazovali, že ani v prostých životních podmínkách není důvod ztrácet úsměv na tváři. Vyprávět však nebude pouze o krásách přírody a zajímavých setkáních, ale také o tom, jak snadno a rychle se může životní výprava změnit v noční můru a o tom, že i sebelepší plán trasy je k ničemu, když vám cestu neustále kříží nepřízeň osudu.
Vstupné dobrovolné.
Tvoříme sbírku obrázků "kostelíčka" - sbírka zahájena

"Dodatečně připojuji náhled obrazu Jana Mehla, netradičně ze hřbitova, proto jsem ho nepřiložil k předešlým. Rotunda sv. Kateřiny je pro mne něco jako Mona Lisa pro Rudolfa II. a rád bych se ještě dožil její doopravdické historie. Proto se mi nápad s vytvořením sbírky obrázku českotřebovské rotundy sv. kateřiny líbí".  Miloslav Renčín.
Dostal jsem i další obrázky rotundy v různém provedení, uvidíme jak se sbírka ještě rozroste. V případě ne zcela vydařených snímků bychom po zlepšení světelných podmínek zajistili přefocení obrázku tak aby  měly snímky srovnatelnou hodnotu.  Proto si ukládám snímky včetně mailové korespondence, což umožní  znovu kontaktovat  odesilatele.  Děkuji za přízeň, věřím, že obrázků našeho kostelíčka bude dostatek. (mm)

 

Masopust na Veselém Kopci již tuto sobotu

Co se děje na zámcích, když je zavřeno? Tuto otázku dostávají kasteláni velice často, protože málokdo si umí představit, co všechno je potřeba zařídit, zajistit a připravit před tím, než začne návštěvnická sezóna. „V těchto dnech, týdnech a de facto měsících má většina objektů zavřeno, a čas se využívá ke generálním úklidům, kdy se z místností vystěhuje všechen nábytek, ošetří se, drátkují se parkety, čistí se koberce, sundávají se lustry – zkrátka vše, co nejde dělat v sezóně, protože by danou místnost, chodbu návštěvníci potom neviděli. Kromě toho, že samotný úklid je samozřejmě fyzicky náročný, nehledě na klimatické podmínky, protože objekty nevytápíme, si je potřeba také uvědomit, kolik schodů pracovníci denně zdolají – s každým kyblíkem vody, nahoru a dolů, protože vodu máme samozřejmě v suterénech, v zázemí pro zaměstnance, nikoliv na prohlídkových trasách“, vysvětluje specifika úklidu na objektech ředitel NPÚ, ÚPS na Sychrově Miloš Kadlec. „Kromě úklidů, které trvají opravdu dlouho, neboť se uklízí také v depozitářích, všechny chodby, samozřejmě i zázemí pro zaměstnance, průvodce, se také opravují provozní místnosti, řeší se nové instalace, tvoří se plány oprav a údržby, domlouvají se kulturní akce, nasmlouvávají se externí průvodci a mnoho dalších a dalších věcí, protože ve chvíli, kdy se hrad či zámek otevře návštěvníkům, již musí být vše hotovo, domluveno a řeší se záležitosti související s provozem“, dodává ředitel Kadlec.
Jediným z objektů v Libereckém kraji, který je zpřístupněn i v zimě, je zámek Sychrov, který má od roku 2000 celoroční provoz a to včetně pondělků. První kulturní akcí, kterou v sezóně 2018 správa zámku nabídne, bude 17. února již osmý Zámecký masopust. (www.zamek-sychrov.cz)
V Pardubickém kraji lze i v zimním období navštívit památkovou rezervaci Betlém Hlinsko, a to od úterý do neděle. Ve zpřístupněných roubenkách jsou k vidění dílny a obydlí tkalce, hračkáře, ševce, pilníkáře nebo továrního dělníka. V dalším expozičním celku - na Veselém Kopci – proběhne již tuto sobotu (27. ledna) Masopust. Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout tradiční obyčej, který je od roku 2010 součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Masopustní obchůzky a masky na Hlinecku patří k pradávným obyčejům tradovaným obyvateli po generace. Masopustní obchůzku na Veselém Kopci letos předvedou obyvatelé ze Studnice u Hlinska. V 10 hodin bude slavnostně uděleno povolení k obchůzce, tento obřad bude zopakován ještě jednou ve 13 hodin, následně průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty. U každé roubenky masky zatancují obřadní kolečko. „Návštěvníci si budou moci prohlédnout všechny tradiční masky: laufra, ženu, turky, slaměné, rasa s kobylou, kominíky i kramáře. Během obchůzky se však musí připravit i na jejich žerty, ke kterým například od pradávna patří pomazání obličeje zvláštním mazadlem“. V 15 hodin se masky i diváci shromáždí k závěrečnému obřadu, vyslechnou masopustní testament, v němž budou vzpomenuty hříchy, jichž se dopustila maska kobyly. Maska kobyly pak bude obřadně poražena a masopustní obchůzku ukončí veselý tanec všech masek. Ve stylové Hospůdce Na vejměnku přímo v areálu muzea bude připravena staročeská zabíjačka.   (www.vesely-kopec.eu)
Přednáška

a beseda

s projekcí


Malá scéna
úterý 13. února
od 19 hodin

Vstupné 50


Cestovatel  Milan Bureš z Dlouhé Třebové se podělí o svoje osobní zážitky z cesty, na kterou se každý nevydá
Přednáška, na kterou se nezapomíná

Ve čtvrtek 11. ledna 2018 se již tradičně na našem gymnáziu konala přednáška pana Tomáše Řeháka na téma Láska, sex a AIDS. Tento rok byla určená naší třídě sextě a 2.C. Asi týden před přenáškou jsem se dozvěděl, že přednášejícím je farář, a v den přednášky jsem do třídy vcházel s tím, že to asi nebude moc zajímavé, když bude prezentovat nějaký kněz … Ale hned po prvních minutách jsem zjistil, že nudit se určitě nebudu, ba naopak, že mě tato přednáška asi poznamená do konce mého života.  Pan Řehák nám nejprve vyprávěl o své práci. Zabývá se tím, že tráví poslední chvíle života s lidmi zasaženými závažnými nemocemi, například i nemocí AIDS. Ukazoval nám fotky lidí, někdy i malých dětí, které byly touto nemocí postiženy. Navíc ke každé fotografii dodal pan farář její smutný příběh. A řekl nám, že nemoc AIDS už dávno není jen záležitostí homosexuálů, že to není nějaká exotická nemoc z Afriky, ale že se toto téma týká i nás, a proto bychom měli být obezřetní. Jak sám řekl: „Sex a milování jsou překrásné, ale nestojí za to zemřít.“ Nejhorší totiž na této nemoci je, že v první fázi ji vůbec na člověku nepoznáme a ani sám nemocný to nemusí o sobě vědět a může ji šířit dále. Celá přednáška byla naprosto úžasná a myslím, že by ji měl absolvovat každý mladý člověk.  Honza Verner, 6.A

Záchranáři ze Zakarpatí se školí v Pardubickém kraji

Spolupráce mezi Pardubickým krajem a Ukrajinou pokračuje. Tentokrát přijeli horští záchranáři ze Zakarpatí do našeho kraje, aby získali další poznatky v oblasti využívání GIS a GPS technologií. „V rámci čtyřdenní návštěvy projdou specialisté ze Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti například školeními k programu MapSource, k přístrojům GPS GARMIN nebo se seznámí s využitím dronu v krizovém řízení. Cílem projektu je proškolit určené osoby v obsluze softwaru pro práci s geografickými daty a používání přístrojů satelitní navigace GPS,“ uvedl hejtman Martin Netolický.  Projekt, v rámci kterého odborníci z Pardubického kraje v těchto dnech proškolují kolegy ze Zakarpatí, probíhá už od listopadu 2017 do září letošního roku. Zároveň navazuje na úspěšně završený projekt „Tvorba účelových tematických map a zavedení GIS a GPS podpory Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti pro zvýšení její akceschopnosti“, který byl realizovaný v období od října 2016 do července 2017. Součástí školení bude také aktivní účast ukrajinských horských záchranářů na cvičení složek integrovaného záchranného systému „ZÁCHRANA 2018“ se zaměřením na pátrání po pohřešovaných osobách ve složitém horském terénu Králického Sněžníku s využitím přístrojů satelitní navigace (GPS) a zobrazování v geografickém informačním systému (GIS).
 
APLIKACE ZÁCHRANKA V NOVÉM

Včera jsem během lyžování viděl několik zásahů horské služby. Lyžování se v posledních letech výrazně zrychlilo a bez ochranných pomůcek (minimálně helmy) si jej už nedovedu představit. Při lyžování je třeba dodržovat pravidla FIS. Shodou okolností dnes ve středisku Dolní Morava byla představena aplikace záchranka, která po instalaci na mobilní telefon může zajistit rychlé přivolání pomoci nejen na sjezdovce, ale i v terénu. Setkal jsem se s autorem aplikace Filip Maleňák, který mi ukázal prakticky jednotlivé funkce. Mobilní telefon volá linku 155, zároveň odesílá GPS polohu, kontaktujte prostřednictvím SMS příslušnou horskou službu a odesílá také údaje o osobě a jeho anamnéze (pokud jsou data vyplněna). Zvažte instalaci. Aplikace je zdarma ke stažení. (Z facebooku Martina Netolického)
Můžeme vyhlásit "bezdoplatkovou zónu"

Porušování veřejného pořádku, nepříznivé vlivy působící na děti a výskyt lidí pod vlivem návykových látek. To jsou důvody, proč obec či město může navrhnout vyhlášení tzv. bezdoplatkové zóny. Nevyplácet doplatek na bydlení nově příchozím na určité území navrhlo nebo toto opatření podle novely zákona o hmotné nouzi z června 2017 zvažuje zavést kolem pěti desítek měst a obcí v České republice.
Na základě opatření mohou města a obce požádat o vyhlášení konkrétního území, ulice či jednotlivé budovy tzv. bezdoplatkovou zónou. V praxi to znamená, že případní noví obyvatelé těchto lokalit, kteří by jinak měli nárok na doplatek na bydlení, tuto dávku pomoci v hmotné nouzi od Úřadu práce nedostanou. Na stávající příjemce dávek, resp. již uzavřené nájemní smlouvy, se opatření nevztahuje. Hlavním cílem bezdoplatkových zón je, aby stát nepodporoval bydlení těch nejzranitelnějších v místech, která jsou k bydlení zcela nevhodná. Zároveň míří na tzv. obchodníky s chudobou, kteří sociálně slabším lidem poskytují bydlení v těchto lokalitách za přemrštěné nájemné, jež je hrazeno ze sociálních dávek. Ulevit by se mělo také občanům, kteří v těchto lokalitách žijí nebo pracují a tamní sociální problémy mají dopad nejen na kvalitu jejich života, ale také například na hodnotu nemovitostí.
Podle organizací na pomoc lidem v tísni ale nová pravidla chudobu a negativní jevy nezmírní, ale ještě prohloubí. Dvě desítky senátorů už požádaly Ústavní soud, aby část zákona s tímto opatřením zrušil.
Kladno se celé prohlásilo za ghetto. Senátoři i odborníci to kritizují, paralyzovalo tak státní ochranu před extrémní chudobou Situaci v obcích, které se chystají opatření vyhlásit nebo už jej vyhlásily, sleduje podrobně Institut pro sociální inkluzi (IPSI). Podle aktuálních informací IPSI je v různých fázích přípravy opatření asi 50 obcí, první z nich již nabyly účinnosti. Vedle Kladna opatření schválili např. ve Slaném, v Mostě či Ústí nad Labem. Kladenské opatření vztahující se na celé území města je ale i podle IPSI nejabsurdnější. „Kladno definitivně přestává plnit roli obce, která má především sloužit občanům. Ty, kteří potřebují nejvíce pomoci, hodí se přes palubu se vzkazem: u nás ve městě vás nechceme, uvádí za Institut pro sociální inkluzi Martin Šimáček.
Zelení zvolili v České Třebové nové vedení strany

Novým předsedou strany se stal kladenský rodák a biolog, nyní starosta Prahy 4 Petr Štěpánek. „Zelené chci vést jako stranu ochrany klimatu, modernizace energetiky a sociálního státu s důrazem na rovné příležitosti a dostupné bydlení. Dnešní volbu vnímám jako sjednocení kolem středových témat,“ řekl ke svému zvolení. V předsednictvu budou i tři ženy, místopředsedkyněmi byly zvoleny Magdalena Davis, Petra Jelínková a Karolína Žákovská.
Starosta Prahy 4 získal  v tajné volbě 119 z 220 hlasů a uspěl tak před dalšími kandidáty na předsedu, radním Prahy 7 Františkem Voseckým, který získal 94 hlasů, a horolezcem a učitelem Janem Šlechtou, který získal 5 hlasů. Čtvrtý kandidát, současný místopředseda strany a zastupitel Prahy 4 Petr Kutílek, kandidaturu na konci svého projevu stáhl.
První místopředsedkyní se stala Magdalena Davis, bioložka, manažerka v oblasti životního prostředí a zastupitelka Mníšku pod Brdy, která získala větší podporu než překladatelka a PR manažerka Petra Jelínková. Petr Štěpánek po zvolení médiím řekl: „Zelené chci vést jako stranu ochrany klimatu, proměny energetiky a modernizace sociálního státu s důrazem na rovné příležitosti a dostupné bydlení. Dnešní volbu vnímám jako sjednocení kolem středových témat,“ uvádí nově zvolený předseda.
Magdalena Davis po zvolení médiím řekla: „Svoje zvolení beru jako velkou zodpovědnost. Společně s novým předsedou a ostatními členy předsednictva udělám všechno pro to, aby Strana zelených nejen přežila těžké období, které nás teď čeká, ale dokázala ho využít ke svému znovuzrození,“ uvádí nově zvolená první místopředsedkyně.
Strana zelených na svém sjezdu podpořila Jiřího Drahoše ve druhém kole prezidentských voleb a vyzvala všechny své členy a příznivce, aby se zapojili do jeho kampaně. Zelení se také vyjádřili proti dalšímu zapojení ČR do iniciativy “16+1” (známé jako “spolupráce Číny a zemí střední a východní Evropy”) a vyzvali příští vládu ČR, aby do svého programového prohlášení zahrnula odmítavé stanovisko k jednorázovým plastovým výrobkům. V neposlední řadě také vyslovili podporu polským ženám, které čelí hrozbě dalšího zpřísnění potratového zákona. Zelení (Dříve strana zelených) nejednali v České Třebové poprvé.
Ve sněmovních volbách loni v říjnu strana obdržela 1,46 procenta hlasů, nezískala státní příspěvek. Poté její předseda Matěj Stropnický rezignoval. Do Sněmovny se dostala pouze jednou, a to v roce 2006. V současnosti má zastoupení v Senátu a také na krajské a komunální úrovni.