Českotřebovský deník 27/2018 (25/1)  
ROCK IS NOT DEAD V ÚNORU

10.2.2018 ZNOUZECNOST / THE FIALKY / VISION DAYS 

ČESKÁ TŘEBOVÁ(Pod skalkou)

www.facebook.com/events/1198216596965225/

www.smsticket.cz/vstupenky/10847-znouzectnost-the-fialky-vision-days

 

24.2.2018 KOMUNÁL / ALKEHOL  MORČATA NA ÚTĚKU

KD  ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Více zde: http://www.rockisnotdead.cz/

Z AKCÍ RC ROSA V ÚNORU 

Mimořádné programy:
7. 2. 16:00 Školková zralost – beseda s Renatou Skalickou, pedagožkou s 30-ti letou praxí, vstupné 50,-
8. 2. 16:30 Projekt „Péče o rodinné příslušníky s omezenou schopností sebeobsluhy“
16. a 17. 2. 17:00 – 15:00 Nocování v Rose – v karnevalovém stylu, pro děti a rodiče, děti od 5 let i samostatně, dítě 300,-, druhý sourozenec 250,-, rodič s dítkem do 3 let – 300,-, platí sleva pro majitele rodinných pasů, v ceně program, jídlo i zajištění pitného režimu, přihlášení do 14.2.
19. 2. Karneval pro děti – otevřeno od 8:30, karnevalový rej od 10:00, vstupné 50,-
22. 2. 16:00 Dílna pro dospělé – Pletení z papíru, pro začátečníky i pokročilé, lektorka Kateřina Fišarová, vstupné 50,-
23. 2. 17:00 Relaxace s muzikoterapií pro ženy, rezervace na tel.: 776 700 011, vstupné 250,-, délka trvání 1,5 - 2hod
 
Děkuji všem svěřencům a rodičům svěřenců, kteří se podíleli na realizaci VC České Třebové, za perfektně odvedenou práci. Děkuji jak obsluhám scoreboardů, tak také svým pomocníkům za velitelským stolem, jmenovitě pak Radce Vernerové, Ondrovi Málkovi, Dominiku Štusákovi, Adéle Borovičkové, Martině Paarové a svým dcerám Zorce a Beátce, ale především největší DÍK patří skvělé Veronice Vrátné, která mi významnou měrou pomohla při sportovním řízení celé soutěže. Veroniko, děkuji.
 
Spolupráce krajů v dopravě pokračuje

Před necelými dvěma týdny představil Pardubický a Královéhradecký kraj novou mobilní aplikaci, ve které cestující najdou informace o autobusových i vlakových spojích. Tím ale spolupráce neskončila. V minulém týdnu se zástupci obou krajů sešli znovu.
Hlavním cílem společného jednání náměstků pro dopravu Pardubického a Královéhradeckého kraje a jednatelů společnosti OREDO, která zajišťuje veřejnou osobní dopravu v obou krajích, bylo zkoordinovat další plány v této oblasti.
Záležitosti veřejné dopravy, které mají přesah i do Královéhradeckého kraje, chceme s jeho zástupci koordinovat. Naším společným cílem je, aby nabízené služby byly kvalitní, spolehlivé a funkční, a to v obou krajích,“ vysvětlil náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš s tím, že je třeba se dohodnout například na postupné obměně a modernizaci používaných centrálních systémů.
Na jeho slova navázal i Martin Červíček, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje, kde v současné době připravují výběrové řízení na poskytovatele veřejné autobusové dopravy. „Jedním z kroků pro to, abychom mohli dobře nastavit zadávací podmínky je dohodnout se také na typu odbavovacího zařízení, které bude v nových autobusech využíváno, a jaký rozsah služeb budeme poskytovat,“ řekl Martin Červíček.
Během setkání se oba náměstci seznámili také s dalším ekonomickým vývojem společnosti OREDO.
Mobilní aplikace IDS IREDO
Spolupráce Pardubického a Královéhradeckého kraje v nedávné době přinesla novinku, kterou je mobilní aplikace IDS IREDO. Ta je dostupná pro chytré telefony s operačním systémem Android a cestující v ní naleznou všechny potřebné informace o autobusových i vlakových spojích, jako jsou příjezdy a odjezdy spojů, aktuální zpoždění a další. Aplikaci IDS je možné zdarma instalovat prostřednictvím Google Play.
 
Přehlídka strojírenských firem v Ústí nad Orlicí 

Součástí celodenní akce byla také odborná soutěž T-PROFI. „Na přehlídce bylo akcentováno úzké propojení regionálních technických škol a výrobních podniků z oblasti strojírenské a elektrotechnické výroby. Spoluprací těchto subjektů se výrazně zvyšuje úroveň odborné výuky a také to umožňuje absolventům našich středních škol najít velmi dobré pracovní zařazení. Chtěl bych touto cestou organizátorům akce poděkovat za  zdařilou náborovou akci,“ uvedl radní pro školství Bohumil Bernášek, který se přehlídky zúčastnil. Přehlídka byla určená hlavně pro budoucí absolventy středních škol a děti ze 7., 8. a 9. ročníků základních škol, kterých se na třetí ročník této akce sjelo na 650. „Nejen žáci, ale i rodiče a široká veřejnost mohli na přehlídce získat informace o možnostech uplatnění technických profesí na trhu práce a o možnostech studia v technických vzdělávacích oborech,“ řekla ředitelka Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Eva Malinová. „Chceme motivovat děti ze základních škol, aby chodily na technické střední školy a zároveň viděly, že firem, které je mohou v budoucnu zaměstnat, je dostatek,“ dodala Eva Malinová. Právě Krajská hospodářská komora společně s kontaktním pracovištěm Úřadu práce v Ústí nad Orlicí přehlídku uspořádaly. Akce se zúčastnily přes dvě desítky firem a devět středních škol s technickým zaměřením.
Zatím se rozmýšlím, kam půjdu na školu, ale vidím, že nabídka je bohatá. Každý, kdo se rozhoduje, by určitě na tuto akci měl zajít,“ zhodnotil návštěvu žák 8. třídy z ústeckoorlické Základní školy Bratří Čapků Stanislav Mynář.
Nadějné talenty pro firmy
Součástí přehlídky bylo také krajské kolo soutěže T-PROFI – Talenty pro firmy, kterou pořádá Hospodářská komora ČR. T-PROFI je určena pro žáky a studenty základních a středních škol, kteří za přítomnosti odborníků z firem v týmech společně plní zadané úkoly s využitím polytechnické stavebnice. „Cílem této mezigenerační soutěže je v dětech podpořit týmovou spolupráci,“ podotkla Eva Malinová. Včerejšího krajského kola soutěže se zúčastnily čtyři týmy. Vítězem se stal tým společnosti Foxconn se Střední průmyslovou školou elektrotechnickou a Vyšší odbornou školou Pardubice a Základní školou Pardubice – Polabiny 1. V dubnu se tento tým zúčastní celostátního kola v pražských Čestlicích.
 
Cvičný pád laviny v Dolní Moravě

V průběhu středy se v oblasti Králického Sněžníku uskutečnilo cvičení „Záchrana 2018“. Pořádková jednotka Krajského ředitelství policie Pardubického kraje cvičila společně s horskou službou, profesionálními a dobrovolnými hasiči a zdravotnickou záchrannou službou ve složitém terénu s metrovou sněhovou pokrývkou. Cílem cvičení bylo prověřit připravenost všech složek na případnou reálnou situaci záchrany pohřešovaných osob ve volném prostoru. Cvičení se jako předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje zúčastnil také hejtman Martin Netolický.
Pád laviny a následné pátrání po pohřešovaných osobách patří mezi situace, které čas od času nastávají i v našich horách. Proto považuji za velmi důležité, abychom prověřili koordinaci všech složek integrovaného záchranného systému se zapojením i pomocných složek. Oblast Králického Sněžníku je dokonalá pro obdobné cvičení, protože se jedná o velmi složitý terén, který záchranáře skutečně dokonale připraví na reálnou situaci. Místa, kde byli umístění figuranti, jsou velmi hojně navštěvovaná, a proto byla simulace reálné situace velmi věrohodná a náročná. Jak se říká – těžko na cvičišti, lehko na bojišti,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Na základě spolupráce mezi Pardubickým krajem a Zakarpatskou oblastí na Ukrajině se cvičení zúčastnili také dva zástupci horské služby z tohoto ukrajinského regionu, kteří se seznámili s fungováním komunikace složek integrovaného záchranného systému a zapojili se i do hledání pohřešovaných osob.