Českotřebovský deník #2/2018 (2.1.)    
CZ LOKO má historický úspěch v soutěži TOP 100 

Historicky nejlepší úspěch v soutěži 100 nejlepších českých firem dosáhlo CZ LOKO v roce 2017. Jako jediná firma z našeho Pardubického kraje se umístila v elitní padesátce a to dokonce na na 23. místě. Výsledky byly vyhlášeny v listopadu 2017 na pražském hradě. 
 
Reklamní předměty označené logem společnosti CZ LOKO

Lze je zakoupit v internetovém obchodě czlokoshop.cz. Aktuálně je v nabídce nástěnný kalendář pro rok 2018 ve formátu A2, USB klíče  nebo powerbanky.  Nabídka se postupně rozšíří např. o modely lokomotiv CZ LOKO. Do zřízeného internetového obchodu chodí denně objednávky. Za projekt odpovídá vedoucí oddělení marketingu Jan Hošek. 
 
Občané hlásí nesvítící veřejné osvětlení a čekají na zlepšení situace

Dny se již sice začaly velmi nenápadně prodlužovat, ale nicméně veřejné osvětlení je stále v plné permanenci. Vnímají to občané a upozorňují nyní na nedostatky více než jindy. Dotazy jsou také vedeny na to, kam  přišly odstraněné stožáry a svítidla veřejného osvětlení vyměňované  na hlavním průtahu městem. Některé jistě koroze hodně poznamenala, ale některé stožáry byly po nehodách instalované teprve nedávno a  měly by proto najít využití někde na jiných místech, kde to je zapotřebí. A ukazuje se, že takových míst je poměrně dost.  Možná se všude nehodí, ale  na některých místech by se díky tomu mohlo osvětlení podstatně zlepšit. Projděte se např. po setmění přes Benátky, tam se musí chodit nejlépe s baterkou.  Je to v intravilánu  města a ve 21. století.
Také černý neosvětlený prostor (již řadu let) je na křižovatce u budovy bývalé svářečské školy. Na co čekáme? Sem žádné světlo nepatří? Je to přece skoro v centru města! Od září, kdy se stala dopravní nehoda v Sadové ulici chybí osvětlení u značeného přechodu  u budovy DDM Kamarád. Chodí tam jistě i děti a místo to je jistě nebezpečné, ale náhradní osvětlení nikdo nezajistil. Nikoho to netíží. Přitom možnosti náhrady existují.  Před dvěma lety jsme v internetovém hlasování  "vybojovali" pro Českou Třebovou osvětlení přechodu  u řeznictví na křižovatce  Masarykova - Dr. Beneše. Osvětlení přechodu se dvěma červenými stožáry zaplacené z grantu ČEZ bylo nyní demontováno. Mohlo přece dobře sloužit jinde, třeba právě v té Sadové ulici. Neslouží, je zde tma. 
Další neosvětlená místa hlásí občané ze Lhotky a to pro dlouhodobou poruchu svítidel. Zde již dost dlouhou dobu nesvítí veřejné osvětlení v uličce vedoucí od veterinární ošetřovny MVDr. R. Palána u domu čp. 155 a další světlo zase v dost ošemetné zatáčce nad prodejnou automobilů Suzuki. Zde ovšem asi měli občané využít možnost nahlásit poruchu prostřednictvím dispečinku Eko Bi.   Poruchy a nesvítící osvětlení by také měly být hlášeny hlídkami městské policie. Některá svítidla však na konci své životnosti někdy střídavě svítí a jindy nesvítí, potom se může stát, že se na poruchu vždy nepřijde. Svítidel mají jistě v Eko Bi dostatek,  jistě všechna osvětlovací tělesa z odstraněných sloupů  veřejného osvětlení neskončila ve sběru. 
Na závěr textu je třeba uvést, že veřejné osvětlení má podstatný vliv na kvalitu života ve městech a obcích. Úroveň těchto služeb se nepochybně odráží v úrovni bezpečnosti osob a majetku a významně ovlivňuje životní prostředí. Požadavky odrážející tyto hodnoty jsou obsaženy v technických normách. Tyto normy jsou však bohužel pouze doporučující. Obecně právo každého na zabezpečení veřejného osvětlení garantováno není. Obce jsou tak povinny činit jen v případech stanovených zákonem či na základě zákona. Zákony však pro místní komunikace povinnost osvětlování nestanoví. Bylo by ovšem velmi pošetilé, kdybychom se právě na to měli v našem městě vymlouvat.  V první řadě jde o to, aby instalované veřejné osvětlení bylo v pořádku a v provozu, vždyť existuje organizace, která to má ve svých povinnostech a má na to vyčleněné prostředky v městském rozpočtu.  A druhé řadě je třeba minimálně dbát na osvětlení nebezpečných a frekventovaných lokalit.  (mm)
 
Seminář Poznej a chraň naši přírodu! pro Pardubický kraj

Seminář se bude konat 10. ledna v Pardubicích a bude zaměřen na témata Živá zahrada a Volně žijící živočichové v nouzi.
Seminář je určen zejména pro pedagogické pracovníky a vedoucí dětských oddílů a
ekocenter, ale také  pro odborné pracovníky úřadů, dobrovolné členy ČSOP a další zájemce o problematiku ochrany přírody a ekologické výchovy. Bez účastnického poplatku. Více  na plakátku ZDE
 
Národní muzeum Praha po rekonstrukci

Podívejte se s námi na virtuální prohlídku rekonstruované budovy Národního muzea v Praze na Václavském náměstí
Na tomto odkazu: http://www.nm.cz/virtualni/nova/virtualni-prohlidka.html
Z lednového programu Kulturního centra

Středa 3.ledna 2018 v 19 hodin - velký sál KC Česká Třebová

DP Podzim 2017 -Divadlo Studio dva Praha - Patrik Hartl - VYSAVAČ


Bohumil Klepl v jedinečné komediální ONE MAN SHOW o zamilovaném uklízeči z nákupního centra. Máte chuť nechat si vysát každodenní starosti z hlavy? Přijďte se podívat na tuto romantickou komedii plnou vtipných eskapád, neuvěřitelných hrdinských kousků, trapných nárazů na držku a snění. Režie: Patrik Hartl Na toto představení platí abonentní průkazky, zbývající vstupenky v omezeném počtu v předprodeji v Inf. centru MěÚ a 1 hodinu před začátkem u pokladny

První film v roce 2018 bude již 4. ledna v 19:00 Ztracen v džungli


Mladý muž chce na cestách po světě uniknout rutinně a nudě západoevropského života. V bolívijské metropoli La Paz potkává nové parťáky z různých koutů světa a tajuplného průvodce. Ten je vezme na expedici do neprobádaných míst amazonského pralesa s tím, že mohou nalézt neznámý indiánský kmen, zcela nedotčenou přírodu a možná i naleziště zlata. Jenže uprostřed divočiny průvodce zmizí a skupina cestovatelů se při ztroskotání na divoké řece rozpadne. Hrají: D. Radcliffe, T. Kretschmann, A. Russell... Režie: G. McLean Mládeži přístupno od 12 let, dobrodružný, drama, titulky, 115 min. Vstup 110 Kč.

První akce roku v městské knihovně 

Matyldino pohádkohraní 2. ledna od 16 hodin, oddělení pro děti
Vzkaz pro děti: Milé děti, pojďte se s námi alespoň na chvíli ponořit do světa pohádek, her a poznat nové kamarády. Pokaždé na vás čeká Matylda s nějakým novým příběhem nebo pohádkou, následuje tvořeníčko, povídání, hry a trocha pohybu. Vzkaz pro rodiče: Maminky a tatínkové, chceme vzbudit ve vašich dětech zájem o četbu, ale také jim dát možnost navázat nová přátelství. Vy si mezitím můžete odpočinout, a pak si děti vyzvednout. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Vstupné dobrovolné.
Knihovna vozí knížky seniorům
Půjčování knih v Domě s pečovatelskou službou je naplánováno na 1. pololetí 2018 následovně: 23. 1., 20. 2., 20. 3., 24. 4., 22. 5. a 26. 6. Obyvatelé DPS si mohou v uvedený den vždy od 8:30 do 10:30 přijít do společných prostor vybrat z nabídky knih a časopisů.
Stejnou službu poskytujeme také v Domově pro seniory. Dále nabízíme donášku knih, časopisů a audioknih do domu. Tato služba je bezplatná a je určena pro všechny, kterým zdravotní stav či  handicap neumožňuje navštívit knihovnu. Podmínkou je platný čtenářský průkaz do naší knihovny.  V případě zájmu o donáškovou službu volejte 732 756 827

Městská hokejová liga CHL - jaká byla situace před vánoční pauzou


V tabulkách jsou zahrnuty výsledky utkání z 2. části soutěže, tedy od 11. listopadu. až do 18. prosince 2017, tedy od zápasu č. 102 Skala team - Lumius 8 : 3  až vč. utkání č. 177 4dox - Skala team 1:4. Během prosince byly od změny pravidel uděleny čtyři peněžní tresty ve výši 150 Kč. Výsledky zápasů jsou na webu  pořadatele turnaje.  Včele turnaje je zřejmě bez překvapení Proplast Ústí nad Orlicí, Naopak na dne, tedy  na posledním místě III. ligy je tým CZ LOKO, kde mají práce i pokutami trestané hráče. Druhá čast soutěže se pomalu chýlí k závěru, podle rozlosování  bude dohrána do 15 ledna. potom opět nastanou "škatule, škatule hejbejte se", bude se měnit složení všech tří soutěží před závěrečnou třetí částí letošního ročníku CHL.


Před deseti lety (2008) zmizela enkláva zeleně v Bezděkově. Zbytečně.


Tato zelená oáza, ve které mohli dosud hnízdit strakapoudi a brhlíci, kteří se odtud vydávali na zahrádky ošetřovat ovocné stromky, již neexistuje. Místo, kde zpívali černohlávci, pěnkavy, stehlíci, budníčci, různé druhy sýkor i jiní opeření přátelé, bylo prostě odepsáno.

Kdo je zodpovědný za tuto zkázu, ptal se tehdy Ing. Karel Tomeš. Zeleň nemá jen produkční funkci, ale že plní mnoho dalších ekologických funkcí a také funkci estetickou. Je přece rozdíl v tom, jestli se kácí stromy na lesních pozemcích, nebo poslední enklávy městské zeleně, která má pro obyvatele České Třebové a pro životní prostředí nedocenitelnou hodnotu převyšující mnohonásobně cenu dřeva.  Bohužel i tato malá parcela byla evidována jako lesní pozemek.  Kdyby stejné stromy rostly někomu na zahradě, tak  bude kácení samozřejmě zakázáno.  Za deset let zde plocha trochu znovu obrostla, byla zde nová výsadba. jenže tu původní nenahradí.... To kácení bylo prostě zbytečné. 

Stromy nikoho neohrožovaly, ničemu nepřekážely. lokalitě Bezděkov vznikla zbytečně újma z hlediska kvality života a životního prostředí, která se dodnes zcela nezacelila.   (Fotografie z ledna roku 2008)


Na Tříkrálovém koncertu 2008 vystoupilo pěvecké sdružení Slezská Ostrava


Vystoupení pěveckého sdružení Slezská Ostrava  před deseti lety v lednu 2008 každého přesvědčilo, že vystupují prakticky profesionálové. Sbor z Ostravy zde vystupoval dokonce již podruhé, vždy ve spojení s Bendlem. Ostravský sbor odpoledne zkoušel před koncertem ve vyhřáté faře. Jejich vyvážené a dobře komponované vystoupení  zmrzlé posluchače opravdu rozehřálo. Nikdo nelitoval, že přišel. Bylo pro nás velkou ctí, že si světoznámý pěvecký sbor vynikajících kvalit našel čas k tomu, aby cestoval začátkem ledna na jeden koncert do České Třebové. Po večeři a společenském posezení s Bendlem v malém sále Národního domu pak ještě večer zpět nočním  rychlíkem většina sboru odjela zase zpátky do Ostravy. Jen sedm členů ostravského sboru zůstalo na noc v rodinách Bendlovců.  Vystoupení tak kvalitního sboru v České Třebové pro nás bylo velkým vyznamenáním. Také letos se chystáme na Tříkrálový koncert. Bude opět  pěvecký a sborový. Spolu s Bendlem vystoupí  sbor Žerotín z Brandýsa nad Orlicí.  (re)