Českotřebovský deník 33/2018 (30/1) 
Nedostatek sběhu nutí pořadatele ZODM ke změnám programu

ZODM hlásí: Změny lokací snowboardingu a skicrossu pro 31. ledna. a 1. února a lyžařského orientačního běhu pro 1. února.  Z důvodu ztížených sněhových podmínek se snowboarding a skicross přesouvají ve zmíněné dny na trať U slona na Dolní Moravě. Lyžařský orientační běh odjede závod štafet ve středu 31. ledna v Letohradě, ve čtvrtek 1. února se závody medium přesouvají na Suchý vrch.
 
V hokeji se reprezentaci Pardubického kraje nedaří

Dnes 30. ledna se hrálo na českotřebovském  zimáku podvečer od 19 hodin prestižní utkání, ve kterém Pardubický kraj podlehl sousedům z kraje Královéhradeckého 0 : 6 po třetinách 0:3, 0:1, 0:2).    Sestava Pardubického kraje: Boguaj Václav, Borovička Michal, Burda Daniel, Červenka Kryštof, Chabada Ondřej, Farkas Daniel, Formánek František, Hočevar Tobias, Jakub Vojtěch, Joudal Filip, Kadlc Maximilián, Koudelka Jakub, Landsmann Patrik, Nekvinda Ivo, Novotný Adam, Paleček Adam, Pulpán Matěj, Ruda Stanislav, Ševčík Adam, Špinka Dominik, Trögner Matěj, Tvrdík Vojtěch, Valkoun Kryštof, Vašíček Vojtěch
Byl to již druhý dnešní zápas.  Pardubickému týmu se nedařilo ani v prvním dopoledním zápase, ve kterém Pardubický kraj podlehl Jihočeskému kraji  2 : 6 (1:1, 0:2, 1:3)
Pořadí krajů  dne 30. ledna podle dosažených bodů 

1.

Liberecký kraj

141

2.

Královéhradecký kraj

131

3.

Moravskoslezský kraj

121

3.

Hlavní město Praha

121

5.

Pardubický kraj

118

6.

Kraj Vysočina

106

7.

Středočeský kraj

102

8.

Jihočeský kraj

96

9.

Jihomoravský kraj

85

10.

Ústecký kraj

81

11.

Karlovarský kraj

79

12.

Olomoucký kraj

78

13.

Plzeňský kraj

71

14.

Zlínský kraj

63

 
Trvalé zábrany na migračních trasách obojživelníků budou

Rada Pardubického kraje schválila na pondělním jednání zahájení výběrového řízení na výstavbu trvalých zábran, které ochrání obojživelníky v mimořádně důležité lokalitě Přívrat nedaleko České Třebové. Jarní migrace je totiž pro žáby a čolky velkým rizikem, protože vzhledem k nutnosti překonat často rušné komunikace hrozí jejich úmrtí. Kraj proto pokračuje v přípravě opatření v podobě trvalých zábran, které tyto obojživelníky ochrání před rizikem silničního provozu. Celková předpokládaná hodnota opatření na pátém úseku trasy činí 3,2 milionu korun včetně DPH.
„V průběhu roku 2016 jsem se seznámil se situací, kdy dobrovolníci každé jaro instalují provizorní zábrany, odchytávají chráněné a často vzácné obojživelníky do nádob a přenášejí je přes silnici, což je velmi náročné nejen finančně, ale také personálně. Od počátku jsme se zavázali k tomu, že najdeme trvalé řešení ve formě stabilních zábran, které žábám a čolkům umožní bezpečné překonání silnice do vodních ploch,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Opatřením se ochrání místní populace obojživelníků při jarním i zpětném tahu. Podél komunikace jsou navrženy pevné zábrany doplněné trojicí propustků. Živočichové, kteří narazí na tuto zábranu, ji nedokážou překonat a budou putovat podél ní a tato je navede k doplněným propustkům, kterými bezpečně projdou pod komunikací,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že samotní ochranáři považují tuto lokalitu za ojedinělou v rámci regionu a jednu z nejvýznamnějších z celorepublikového pohledu.
Současný způsob odchytávání obojživelníků je v současné době o poznání složitější. „Ochránci přírody musí nyní podél cesty na pěti úsecích instalovat téměř 1400 metrů provizorních překážek. Migrující obojživelníci putují podél těchto zábran, které je dovedou k připraveným kbelíkům, ve kterých následně ochránci přenáší obojživelníky na druhou stranu silnice. Ročně se ochranáři starým způsobem postarají až o deset tisíc obojživelníků,“ seznámil se stávajícím postupem při odchytu radní pro oblast zemědělství, životního prostředí a venkova Václav Kroutil. 
 
Hodnotili dětskou olympiádu

Den po zahájení Olympiády dětí a mládeže (ODM), ve kterých se utkají nadějní sportovci všech českých regionů, se v Pardubicích sešli radní jednotlivých krajů zodpovědní za školství a další členové Komise pro školství a sport Asociace krajů České republiky ke svému 5. jednání.   Většina z nich se zúčastnila nedělního zahajovacího ceremoniálu ODM. „Zahájení Olympiády dětí a mládeže proběhlo v Pardubicích ve velkém stylu, atmosféra byla neskutečně krásná hlavně díky dětem,“ komentovala průběh zahájení radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová. „Je dobře, že mediální kampaň pomáhá tento skvělý projekt dostat do povědomí veřejnosti. Doufám, že díky Olympiádě dětí a mládeže se mnozí mladí sportovci v budoucnu dostanou i na „velké“ olympijské hry,“ dodala Jana Fialová, která je zároveň místopředsedkyní Komise pro školství a sport Asociace krajů České republiky a pondělní zasedání řídila.
V rámci pondělního jednání členové Komise diskutovali záležitosti týkající se například realizace projektů v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání nebo téma reformy financování regionálního školství. Jedním z bodů programu byl i návrh na změnu zákona o pedagogických pracovnících. „Komise navrhla, aby se o pozici ředitelů či ředitelek především středních škol mohly ucházet i osoby bez pedagogické kvalifikace, ovšem s magisterským stupněm vzdělání,“ informoval radní pro školství Pardubického kraje Bohumil Bernášek. „Funkci ředitelů by tak mohli zastávat i odborníci či manažeři, kteří by si pedagogické vzdělání doplnili dodatečně,“ doplnil radní Bernášek s tím, že Komise tento návrh předloží Radě Asociace krajů ČR k projednání.
Součástí jednání bylo také představení projektu Festival vědy a techniky pořádaného Asociací pro mládež, vědu a techniku AMAVET, který má v Pardubickém kraji již více než desetiletou tradici a který úspěšně rozvíjí zájem žáků o vědecké a technické obory.