Českotřebovský deník 5/2018 (5/1)       
Do roka a do dne. Sportovní hala v České Třebové je dokončena

Slavnostní otevření sportovní haly v České Třebové se nezadržitelně blíží. Na čtvrtek 11. ledna plánuje Pardubický kraj ve spolupráci s basketbalovým klubem BK Pardubice bohatý doprovodný program, který vyvrcholí v 17 hodin utkáním 1. národní basketbalové ligy mužů mezi BK Synthesia Pardubice a BK Snakes Ostrava. Ve středu se s dokončenou halou a jejím provozem přímo na místě seznámil hejtman Martin Netolický.
„Pád střechy sportovní haly byl jednou z nejviditelnějších událostí nejen ve městě, ale v celém našem kraji. Nikdy v životě by mne u novostavby něco podobného nenapadlo. Můžeme si říkat, že se nakonec nikomu nic nestalo, ale podstatné je, že k tomu docházet nesmí za žádných okolností,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Na samotném počátku řešení následků jsme se jako investor zavázali, že budeme dělat vše proto, aby byla hala do roka opravena. Jsem rád, že se nám tento závazek, který jsme dali občanům a sportovcům ve městě, podaří naplnit. Za zdržení a za to co se stalo, byť od nás nebyl nikdo viníkem, se musím omluvit. Velmi mě celá situace zasáhla a mrzí mne dodnes,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který si halu prohlédl společně s ředitelem školy Janem Kovářem. Ten hejtmana seznámil jak s vybavením haly, tak režimem provozu pro školu a sportovní kluby ve městě. „Veškeré sportovní vybavení je na svém místě, a tělocvična je připravená k provozu. Návštěvníkům bude ihned při vstupu do haly jasné, že jsme využili jiný typ vazníků. Místo původních příhradových jsme vybrali dřevěné celostěnné vazníky, jelikož se jedná o typ, který se na obdobných stavbách osvědčil. Navíc jsme tímto krokem chtěli zabránit nedůvěře veřejnosti. Pro volejbalisty je určitě dobrou zprávou, že se zvýšila využitelnou výšku haly,“ doplnil hejtman.
Sportovní odpoledne završené ligovým basketbalem
V rámci slavnostního otevření sportovní haly bude pro návštěvníky celé odpoledne připraven bohatý doprovodný program. Od 13 hodin se uskuteční debata basketbalistů BK Pardubice se studenty VOŠ a SŠ technické, následovat bude zápas vítězů školních vánočních turnajů ve florbale a od 14:45 se jsou na programu ukázkové tréninky a představení sportovních oddílů z České Třebové. V 16 hodin začne autogramiáda basketbalistů BK Pardubice a samotné otevření bude zahájeno o půl páté vystoupením taneční skupiny Lenky Slavíkové. Celé sportovní odpoledne vyvrcholí v 17 hodin basketbalovým utkáním BK Synthesia Pardubice – BK Snakes Ostrava v rámci 1. národní ligy mužů.

Beseda s občany - téma zachování provozu krematoria

Beseda na téma Zachování provozu městského krematoria v České Třebové se bude konat v pondělí dne 22. ledna 2018 od 16 hodin v malém sále Kulturního centra v Nádražní ulici v České Třebové. Na besedu jsou zváni všichni zájemci o danou problematiku. Jaroslav Zedník, starosta města
Požár v paneláku

Ve čtvrtek 4. ledna ráno o půl osmé vyjížděli hasiči HZS Ústí n.O. i SŽDC Česká Třebová  k požáru v 6. patře panelového domu. „Jednalo se o požár prodlužovacího kabelu, od něhož se vznítila skříňka se zásuvkami a další předměty. Požár se snažila zlikvidovat žena, která se ale nadýchala jedovatých zplodin hoření. Ženu převezli záchranáři do nemocnice,“ sdělila k případu mluvčí hasičů Vendula Horáková. Na místo požáru se dostavil i vyšetřovatel hasičů. Zjistil, že požár způsobila technická závada, a to skřípnutý prodlužovací kabel. Škoda byla předběžně vyčíslena na dvacet tisíc korun. (Podle Orlického deníku)
V Pardubicích Tři krále přivedly tři královny 

V letošním roce přivedly tři krále na Pernštýnské náměstí v Pardubicích tři královny z jezdecké farmy Apolenka ve Spojile. Společně podle zvyku a tradic zahájili Tříkrálovou sbírku Charity České republiky na Pardubicku.
Letos se do ulic vydá na tisíc koledníků zastupujících Oblastní charitu Pardubice. Budou sbírat prostředky na rozšíření odlehčovací péče, na domácí hospicovou péči a také na školu v Indii,“ uvedla ředitelka Marie Hubálková.
Každoročním aktivním účastníkem tříkrálové sbírky je také 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. „Věřím, že při příznivém počasí i ekonomické situaci naší země nezamrznou ani srdce dárců,“ řekl koledníkům. Ty pozdravil i primátor města Pardubice Martin Charvát. Slavnostní ráz dodalo zahájení Tříkrálové sbírky vystoupení chlapeckého pěveckého sboru Bonifantes vedeného Janem Míškem.
Sbírka byla zahájena také v našem regionu a konkrétně i v České Třebové. Sbírka vyvrcholí Tříkrálovým koncertem v kostele sv. Jakuba dne 13. ledna 2018  v 18 hodin, na kterém se představí pěvecký sbor Bendl Česká Třebová a také jeho host, pěvecký sbor Žerotín z Brandýsa nad Orlicí.
  
Smutno v České Třebové - ohlas

Tímto reaguji na text paní Lenky Vondrové, předem bych chtěl řícï, že s ní ve všem souhlasím, kromě jedné věci.  Dovolte jednu okliku, jsem člověk který rád poznává města a obce České republiky, a že sem jich za svých 35 let života projel celkem dost. Teď bych se rád dostal k tomu hlavnímu, a dovolte poslední odklonění od tématu, tímto se omlouvám pořadatelům Českotřebovskému vinobraní, ale situaci, kdy je na Starém náměstí jeden stánek s vínem, jeden stánek s burčákem a 4-5 stánků s pivem nazývat VINOBRANÍ mě přijde celkem odvážné.  Vím, že nejsme vinařské město, ale když podobnou "vinařskou" akci dokáže mnohem lépe uspořádat obec Přívrat. Napadá mě jediná otázka: Opravdu není Česká Třebová mrtvé město? S pozdravem Michal Svoboda
S tématem Vinobraní lze dále pracovat a udělat z něho skutečnou událost

Děkuji panu Svobodovi za "okliku" upozorňující na "Českotřebovské vinobraní" a na jisté rezervy tohoto projektu. Z Vinobraní by bylo možné udělat i v "nevinařském" městě Česká Třebová větší událost, přidat děj, příjezd krále, udělit "povolení pěstovat, pít či kupovat víno", povolení veselit se, vše v kostýmech s rytířským soubojem. A to bude letos v r. 2018 oslava 740 let města a tak by mohl (aspoň hodinu) "burčák téci proudem" na účet "krále" nebo "purkmistra". To všechno dokážou jinde, třeba i v Přívratu, se kterým váže českotřebovského pořadatele jen dohoda o termínu tak, aby se obě akce navzájem nekřížily. Zatím to je tak že pořadatel má na třídenní program jen minimální dotaci a tak se nedokáže příliš !rozmáchnout".  Počasí se bohužel vždy nevydaří, ale dobrý program by vinaře přitáhl a pivaři by zkusili i jiný nápoj.... Zatím je "naše" vinobraní jako by ve stínu, před časem byl pořadatel vinobraní jeden rok dokonce v problémech. Pro zajištění ekonomiky pozval i velké pouťové atrakce (na vinobraní se opravdu nehodící), které byly tenkrát předmětem stížností sousedů. A také považte - vinobraní - a on se zde (na veřejném prostranství) prodával (bez povolení) alkohol!  (mm)   Foto Martin Šebela Vinobraní 2017

Společnost Rieter CZ daruje nemocnici  100 tisíc korun

Společnost Rieter CZ s.r.o. je dlouholetým donátorem Orlickoústecké nemocnice. I v letošním roce se vedení společnosti rozhodlo finančně podpořit činnost tohoto významného regionálního zdravotnického zařízení, jehož podpora je jedním ze tří pilířů našich sponzorských aktivit. Také v letošním roce podpoří společnost Rieter CZ nemocnici předáním šeku  na částku 100.000 Kč. Předání se uskuteční dne 12.1.2018
  •  
    Mladší dorost mládežnického oddílu TJ Lokomotiva
    vítězem turnaje s mezinárodní účastí

    Mladší dorostenci se 29. a 30.12. zúčastnili turnaj v Moravské Třebové a odvezli si první místo. Soupeři našich kluků byli domácí Slovan Moravská Třebová, HCM Jaroměř, Lvi Břeclav a nejzajímavější soupeř Lincoln Blades z Kanady. Turnaj byl velice dobře zorganizován a divácky velmi atraktivní. Domácí tým měl velkou diváckou podporu (jeho utkání s týmem Lincolnu sledovalo 600 diváků!!!), která se prolínala napříč všemi zápasy.
    Turnaj byl velice vyrovnaný a hrálo se o umístění do poslední minuty. Shodou náhod, bylo posledním utkáním turnaje, naše utkání s týmem z Lincolnu. A dalo by se říci, že to bylo i finále turnaje, co do rozhodujícího pořadí, tak předvedené hry. Kluci k celkovému prvenství potřebovali získat minimálně 5 bodů, soupeři stačili dva a pak do umístění ještě vstupoval tým domácích, který by v případě naší prohry bral druhé místo. Takže cíl byl jasný: dvě výhry a prvenství je naše. Jenže tým Lincolnu byl poměrně fyzicky zdatný a navíc podpora zaplněného hlediště byla na jeho straně. Úkol to byl nelehký, ale přesto se povedl splnit na 100 %. V prvním zápase jsme šli do vedení 1:0, když už se soupeř chystal hrát bez brankáře tak jsme zvýšili na 2:0 a při powerplay přidali třetí branku – 3:0. Pak se hrál druhý zápas, Kanaďané hnáni publikem, chtěli jednoznačně vyhrát, ale náš brankář byl proti a udržel čisté konto. A když pak Palán vsítil jedinou branku utkání, vítězství v turnaji bylo naše. Pak propukla nefalšovaná radost jak na ledě, tak v hloučku naších fanoušků. Skvělé zakončení roku 2017!  Herní systém turnaje byl každý s každým 2x, když jedno utkání trvalo 25 minut + 1x nájezdy, které v případě remízy znamenali druhý  bod.
    Výsledky:
    TJ Lokomotiva - Slovan Moravská Třebová 1:0, 2:4                 TJ Lokomotiva - HCM Jaroměř 0:2, 2:0
    TJ Lokomotiva - Lvi Břeclav 3:3, 1:1 (+ výhra na nájezdy)        TJ Lokomotiva - Lincoln Blades  3:0, 1:0
    Konečné pořadí:
    1. TJ Lokomotiva Česká Třebová
    2. Lincoln Blades (CAN)
    3. Slovan Moravská Třebová
    4. HCM Jaroměř
    5. Lvi Břeclav
    Sestava: Kaplan Martin – Verner Jakub, Havránek Tomáš, Koutecký Jiří, Novotný Radim – Stolín Jan, Švub Vojtěch, Bečka Jan – Ruda Stanislav, Hošpes Jakub, Matýs Dominic – Palán Vojtěch, Jansa Filip, Kolář Ondřej
    Pardubický kraj podporuje sport - také fotbal

  • Celosvětově nejpopulárnější sport získává stále pevnější pozici také v Pardubickém kraji, k čemuž pomáhají mimo jiné finanční prostředky, kterými Pardubický kraj podporuje řadu sportovních odvětví, fotbal nevyjímaje. O spolupráci v roce 2018 jednal se zástupci FK Pardubice, tedy druholigového a jediného profesionálního fotbalového klubu v regionu, hejtman Martin Netolický.
    „Dlouhodobě chceme, aby mladí sportovci, a to nejen fotbalisté neodcházeli do jiných regionů, ale sportovně rostli v našem kraji a poté se stali například základem dospělých oddílů. Péče o mládež je jednou z našich priorit, a proto budeme i nadále vytvářet maximální možné podmínky pro jejich rozvoj. Spolku FK Junior, který sdružuje fotbalové oddíly od přípravek až po dorost a zajišťuje chod Sportovního střediska mládeže v Ohrazenicích, jsme v rámci letošního rozpočtu uvolnili částku jednoho milionu korun. Nezapomínáme ani na ženský fotbal, konkrétně oddíl SK DFO Pardubice, který podporujeme sto tisíci,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že finanční podpora míří také do ostatních fotbalových klubů v kraji mimo jiné prostřednictvím Nadačního fondu Pardubického fotbalového svazu. „Každoročně přispíváme z rozpočtu nadačnímu fondu částkou jednoho a čtvrt milionu korun. V minulosti byla částka půl milionu, ale díky dobrému hospodaření jsme ji mohli v roce 2016 navýšit,“ řekl hejtman Netolický a doplnil účel vynaložených financí. „V minulosti jsme pořídili okolo 130 bezpečných branek, kde jsme aplikovali pravidlo, že nadační fond zaplatí jednu branku s tím, že druhou pořizuje klub či obec. Dále jsme podpořili materiální vybavenost klubů v regionu nákupem brankových sítí nebo příspěvkem na světelné informační tabule či fotbalové míče. Fond navíc zakoupil 50 tréninkových sad pro mládež, které obsahují například žebříky, tyče, rozlišovací dresy, kužele či pevnou zeď pro nácvik standardních situací,“ řekl hejtman Martin Netolický.
    Krajská fotbalová akademie patří mezi nejúspěšnější
    Pardubický kraj od roku 2016 podporuje také krajskou fotbalovou akademii, která vznikla v Pardubicích a od Fotbalové asociace ČR získává velice pozitivní hodnocení. „K projektu jsme se od počátku přihlásili, když jsme v roce 2016 poskytli dotaci na náklady spojené s akademií ve výši půl milionu korun. V dalších letech se pak jedná o částku 1,5 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Naše krajská akademie patří mezi nejlépe hodnocené, z čehož máme samozřejmě velkou radost. Akademie je v současné době plně vybavena a v průběhu minulého roku došlo ke zkvalitnění tréninkového procesu včetně nákupu nových moderních tréninkových pomůcek,“ sdělil hejtman Netolický s tím, že v Pardubický kraj by se mohl stát první akademií, která bude zajišťovat servis také pro fotbalisty v dorosteneckém věku.
    Regionální fotbalová akademie Pardubického kraje vznikla na počátku školního roku 2016/2017 za podpory Pardubického kraje, města Pardubice a Fotbalové asociace České republiky. V současném školním roce je do programu akademie zapojeno 48 fotbalistů, ze kterých hned několik má za sebou reprezentační zkušenosti. 


    Další fotografie z výstupu na Palici 31. prosince 2017 poslal Pavel Sedláček  


    Cestománie – jižní Francie Provensálsko

    Rádi cestujete a poznáváte jiná místa kolem nás? Z cyklu „Cestománie“ je připraveno první setkání na téma „jižní Francie Provensálsko“ v sobotu 27. 1. 2018 od 16 hodin ve sborovém domě Církve adventistů sedmého den na ulici Smetanova 1450 v České Třebové. Druhé setkání se koná v sobotu 20. 2. 2018 od 16 hodin na stejném místě a také třetí setkání 3. 3. 2018 od 16 hodin opět ve sborovém domě.
    V prvním díle cestopisu s názvem „Od římských památek mezi bílé koně a černé býky“ navštívíme památky historického města Nîmes, přírodní park Camargue a pobřežní letovisko Saintes – Maries – de – la – Mer. Cestu k památkám a zajímavostem jižní Francie ve druhém díle nazvaném „Cestou vůní levandule k Notre – Dame – de – Roc“ provoní lány levandule. Poznáme provensálskou vesničku Fontaine – de – Vaucluse se smaragdovým pramenem řeky Sorque, nejkrásnější okrovou vesničku Roussillon a podél Verdonského kaňonu dorazíme do Castellane. Ve třetím díle nazvaném „Hlubokým kaňonem na rozkvetlé alpské louky“ navštívíme jeden z nejkrásnějších kaňonů, kterým protéká řeka Verdon ústící do tyrkysově zeleného jezera Svatého kříže, dále město a pevnost Antibes, národní park Mercantour a vysokohorský průsmyk Col d´Allos. Na závěr, můžete za správnou odpověď na soutěžní otázku, získat publikaci o jižní Francii. Přednášejí Zdena, Veronika a Edvard Miškejovi. Všichni jsou zváni. VSTUP ZDARMA.