Českotřebovský deník 6/2018 (6/1)      
Valná hromada Spolku Gymnázia Česká Třebová

Spolek gymnázia Česká Třebová svolává valnou hromadu svých členů na čtvrtek 22. února v 17 hodin do učebny biologie v budově  českotřebovského gymnázia. Program valné hromady bude zveřejněn na webových stránkách www.gymnct.cz.
Spolek Gymnázia Česká Třebová letos oslaví 25 let existence.
Vznikl 24. 3. 1993 z podnětu bývalé profesorky gymnázia Hany Habrmanové (Fojtové) pod názvem Spolek absolventů a přátel gymnázia v České Třebové. Z praktických důvodů byl přejmenován v roce 2004, ale původní smysl jeho existence byl zachován. V současné době je další důležitou náplní činnost Spolku podpora studentských aktivit žáků gymnázia, které nelze financovat z jiných zdrojů. Jedná se například o příspěvky na cestovné u soutěží a olympiád, knižní odměny pro výborné absolventy a studenty úspěšné v soutěžích a na odměny při kulturních a sportovních akcích pořádaných školou. Předsedou spolku Gymnázia je PhDr. Petr Poldauf, bývalý ředitel školy. (mm)
Svítidla a některé stožáry odstraněného veřejného osvětlení budou opět využity

V souvislosti s rekonstrukcí veřejného osvětlení na hlavním průtahu města  je zajištěno, aby ocelové stožáry veřejného osvětlení prošly diagnostikou a ty, které nevykazují zeslabení korozí budou opět využity pro  nové osvětlovací body v místech kde to je potřeba, např. v připojených obcích, ale i v intravilánu města. V odstraněných svítidlech byly instalovány kvalitní osvětlovací tělesa "General elektric", v počtu 92 kusů, které budou po vyčištění opět plně využity nejen pro nové osvětlovací body, ale nahradí na některých ulicích starší svítidla, která  např. přes velký výkon  400W už dnes pořádně neosvětlují, neboť mají zkorodované hliníkové odrazné plochy.   Výměna osvětlení na hlavní silnici I/14 za nové LED diody tedy pomůže zlepšit osvětlení  i v jiných ulicích. Přitom se dokonce i sníží instalovaný výkon výbojek a vlastně se tak ušetří. Na výměnu svítidel si ovšem musíme počkat na příhodnější roční období. (mm)
Úmrtí 

V Pardubicích - Polabinách zemřel náhle ve věku 71 let českotřebovský rodák Mgr. Jaromír Kubový
V  Říčanech u Brna zemřel  na konci roku 2017 další českotřebovský rodák Ing. Jiří Marek.
V Přibyslavi zemřela českotřebovská rodačka Zdeňka Hrdličková.
Václav Šmíd, Česká Třebová, Křib 1808, zemřel ve věku 71 let
Ing. Ladislav Jindra, Česká Třebová Trávník 1986m zemřel ve věku 86 let
Josef Mareš, Česká Třebová Rösslerova 1474, zemřel ve věku 82 let
Hana Machová, Česká Třebová, Moravská  1781, zemřela ve věku 81 let
Pavla Jánová, Česká Třebová U Stadionu 579, zemřela ve věku 72 let 
Čest jejich památce !
 
Městská
knihovna
informuje

Robokroužek 
nabírá nové členy
 
Rychlokurz na pc
je již plně obsazen,
nyní již přihlášky
nepřijímáme.
 
Jakmile budeme otevírat
další kolo pc kurzu,
zveřejníme.

Dětský karneval v tělocvičně gymnázia 3. února nebude

Pořadatel akce - Církev adventistů sedmého dne oznamuje, že původně plánovaný karneval se 3. února z technických důvodů neuskuteční

 

Pro nejbližší období máme připraven jiný zajímavý program viz "Cestomanie" - cyklus tří přednášek, který se uskuteční   od ledna do března 2018, na který srdečně zveme.   
 
Z cyklu „Cestománie“ je připraveno první setkání na téma „Jižní Francie Provensálsko“ v sobotu 27. 1. 2018 od 16 hodin ve sborovém domě Církve adventistů sedmého den na ulici Smetanova 1450 v České Třebové. Druhé setkání se koná v sobotu 20. 2. 2018 od 16 hodin na stejném místě a také třetí setkání 3. 3. 2018 od 16 hodin opět ve sborovém domě.



ODM v Pardubickém kraji po 15 letech, poprvé i v České Třebové

Olympiáda dětí a mládeže se vrací do Pardubického kraje po 15 letech. V červnu roku 2003 se zde konala ta historicky vůbec první a do Litomyšle, Chocně a Svitav se sjelo přes 3000 účastníků. Od 28. ledna do 2. února 2018 bude Pardubický kraj tentokrát hostit zimní variantu Her. O medaile se bude bojovat v jedenácti sportovních soutěžích (alpské lyžování, běžecké lyžování, lední hokej, skicross, snowboarding, biatlon, krasobruslení, rychlobruslení, lyžařský orientační běh, taneční soutěž a šachy). Mladí olympionici budou rozmístěni po městech Pardubického kraje, a to v Litomyšli, kde bude také olympijský dům, České Třebové, Vysokém Mýtě, Chocni, Letohradu, Čenkovicích a na Dolní Moravě. Očekává se účast dohromady až 1722 sportovců, trenérů, servismanů a vedoucích výprav.
Olympijské besedy se uskutečnily v České Třebové a v Chocni  Do českotřebovské  Malé scény dorazily dětí ze základní škol, aby si poslechly vyprávění od takových sportovních osobností jako Petr Hradecký, který v roce 2010 získal zlato a dva bronzy na juniorském mistrovství světa a medaile sbíral i na národních šampionátech.  Do začátku Olympiády dětí a mládeže zbývá už jen několik týdnů, a tak sportovci, kteří na ní budou startovat, už ladí formu, aby dosáhli co nejlepších výsledků. K těm jim mohou pomoci i diváci, kteří je při závodech svým povzbuzováním poženou. I proto pořadatelé představují projekt Olympiády dětí a mládeže školákům v olympijských městech. Koho by ale bavila obyčejná přednáška? Soutěživí jedinci si mohli vyzkoušet sportovní pantomimu nebo ověřit své vědomosti v olympijském kvízu, odměnou jim byl výborný olympijský perník. Všichni žáci navíc dostali společný domácí úkol, a sice v průběhu ledna nakreslit obrázky, které nějak souvisí s olympiádou, ty nejlepší budou následně vystaveny v olympijském domě v Litomyšli. Aby malířská díla byla co nejpovedenější, dostaly všechny školy sady plné temperek, vodovek, kříd a dalších potřeb od firmy KOH-I-NOOR.