Českotřebovský deník 8/2018 (8/1)     
V CZ LOKO vyroste servisní centrum

Nové servisní centrum, podporující rozvoj služeb, se stane nejvýraznější investicí roku 2018 společnosti CZ LOKO. Investice se vyjde zhruba na 48 milionů korun. Servisní centrum vyroste v areálu firmy v České Třebové v místě někdejší acetylenové stanice. Firma tak reaguje na rostoucí zájem o pozáruční, placené servisy dopravců, kteří se chtějí soustředit jen na svůj hlavní byznys. Dojde tím také k centralizaci všech zaměstnanců servisu v České Třebové na jedno místo a uvolnění výrobního prostoru, vytvoření servisní kapacity určené pouze pro servisní činnosti. Stavba začne v březnu a dokončena bude v prosinci 2018. „Omezí se prostoje vozidel v záruční době a zvýšíme úroveň komplexních služeb placeného servisu, kam patří třeba pravidelná údržba, opravy, dodatečné instalace celků nebo modifikace," vysvětluje Bedřich Bulička, ředitel pro strategii a správu. Mezi další schválené významné investice v českotřebovské provozovně patří oprava komunikací uvnitř areálu, výstavba nové  "prostřední" vrátnice, parkoviště pro návštěvy a také nákup plošiny pro práci ve výškách do haly demontáže a montovny.
 
Protihlukové stěny nechci

Představa, že chodím kolem počmárané betonové zdi je strašná. Nějaký hluk by byl stejně slyšet, ale člověk by vlak neviděl, což by bylo horší. Takhle vím, že jede vlak a připravím se na trochu hluku. Navíc na vlak se každý rád podívá. Když jede parní vlak, zastavují auta, lidi mávají, každý je z toho nadšený. Je zajímavé, že hluk aut všem přijde v podstatě normální, přitom je mnohem rušivější než vlaky, je to nekonečný šum. Vlak projede a je ticho. Martina S.
Velká cena  České Třebové v judu mládeže

Další, v pořadí již sedmý ročník velké akce nejen celorepublikového, ale i mezinárodního významu se bude konat ve sportovní hale ZŠ Nádražní ulice ve dnech 20. a 21. ledna 2018. Budeme moci sledovat boje v kategoriích U 11 až U18.  Pořadatelé opět očekávají účast několika stovek mladých sportovců. Loni přijelo např. více než 500 sportovců ze čtyř států, v roce 2016 jich bylo 450. Mezi závodníky bude opět k vidění řada českotřebovských mladých judistů. Talentů máme v oddílu juda dostatek, jsou také trenéři, podmínky pro judo by se mohly ještě zlepšit již v tomto roce po postavení nové tělocvičny na Skalce. To vše potvrzuje, že oddíl juda Česká Třebová má dobré vedení a dostatečný počet zájemců, dosahuje také dobré výsledky na soutěžích a to i v mezinárodním měřítku. Tradičním místem velké ceny je hala ZŠ Nádražní, proto se budou v tento víkend hrát volejbalové zápasy Sokola Česká Třebová II ve staré tělocvičně VDA na Skále.
Beseda s občany - téma zachování provozu krematoria

Beseda na téma Zachování provozu městského krematoria v České Třebové se bude konat v pondělí dne 22. ledna 2018 od 16 hodin v malém sále Kulturního centra v Nádražní ulici v České Třebové. Na besedu jsou zváni všichni zájemci o danou problematiku. Jaroslav Zedník, starosta města
 
AKCE v týdnu v KULTURNÍM CENTRU

Nová výstava v Kulturním centru "STUDIE CHAOSU"
Tomáš Šmilauer - grafické malby.Vernisáž 9. 1. 2018 v 17.00 hod.Vstupné dobrovolné.
Otevřeno denně 9.00 - 12.00 a 14.00 - 17.00 hodin.
HUDEBNÍ BESÍDKA ZUŠ  Datum: 10. 1. od 18 hodin
Místo: Malá scéna Česká Třebová 
 
Koncert pro přípravné ročníky ZUŠ 
Datum: 15. 1. Místo: Malý sál KC Česká Třebová Začátek v 17.00 hodin
KINO SVĚT v tomto týdnu

LADÍME 3 (USA) 2D  - 8.1. v 19.00
S titulem mistra světa v a capella zpěvu v normálním životě nepřežijete. Tuhle drsnou lekci pochopí hrdinky úspěšné série Ladíme hned na začátku třetího dílu. Navzdory tomu není třeba se bát, že bychom opustili žánr hudební komedie. Všechny pěvky z Barden Bellas jsou zpět a znovu úžasně zpívají coververze těch největších současných hitparádových tahounů. A ani k tomu nepotřebují hudební doprovod. Hrají: A. Kendrick, R. Wilson, H. Steinfeld... Režie: T. Sie Mládeži přístupno od 12 let, hudební komedie, titulky
 
MILADA (ČR) 2D BIO SENIOR  0.12. v 17.00
Film Milada je inspirován osudem a životem JUDr. Milady Horákové, který se dotkl mnoha lidí. Odehrává se v letech 1937 – 1950 a vypráví příběh ženy, v jejíž osobnost a životě byly morální principy zakořeněny tak silně, že se často ve svých rozhodnutích řídila více svým svědomím než srdcem, a to i za cenu ohrožení vlastní rodiny a sebe sama. Milada Horáková byla popravena 27. června 1950 i přesto, že tehdejší prezident Československé republiky dostal mnoho žádostí o udělení milosti. Hrají: A. Zurer, R. Gant, T. Medvecká, V. Kerekes... Režie: D. Mrnka Mládeži přístupno, životopisný, drama, 130 min.
 
BORG/ McENROE (Švédsko, Dánsko, Finsko) 2D  10.1. v 19.00
Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí. Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Hrají: S. Gudnason, S. Skarsgard... Režie: J. Metz Mládeži přístupno, životopisný, drama, titulky, 90 min.
 
MŮJ ŽIVOT CUKETKY (Švýcarsko, Francie) 2D 13/1 v 17:00
Cuketka není žádná padavka, ale malý čiperný chlapec. Poté, co přijde o maminku, má pocit, že je sám na světě. To ale ještě neví, s kým se ve svém novém životě – v dětském domově – setká. Simon, Ahmed, Jujube, Alice a Béatrice: ti všichni si procházejí nelehkým dětstvím, ale zároveň zůstávají malými hravými dětmi. A pak je tu ještě Camille. Když vám je 9 let, je tak snadné se zamilovat a objevovat nové věci. A co takhle být kromě toho ještě šťastný? Režie: C. Barras Mládeži přístupno, animovaný, český
Možnost prohlídky
nové sportovní haly
Skalka

DDM připravuje Dětský karneval

Dům dětí a mládeže Kamarád pořádá pro děti a rodiče KARNEVAL Z POHÁDKY DO POHÁDKY. Karneval se bude konat v sobotu 10.února 2018 od 15:00 do 17:30 hod.v sále restaurace Na Horách. Vstupné – dospělí 45,-Kč, děti 30,-Kč, děti do 3 let – zdarma (bez nároku na místo). Vstupenky lze zakoupit v úředních hodinách v DDM Kamarád od 8.1.2018. Pro děti jsou připraveny soutěže, tanečky, výroba škrabošky, bohatá tombola a vystoupení dětí ze ZK.

Bach trochu jinak -  Komponovaný pořad slova a hudby o Bachovi a s Bachem

Představení umělkyň učinkujících na koncertu v Malé scéně 25. 1. 2018 od 19,00 hodin.
Taťjana Medvecká  – umělecký přednes
Česká divadelní, filmová, dabingová a rozhlasová herečka se po ukončení studia na DAMU (v roce 1975) stala členkou Činohry Národního divadla, kde působí dodnes. Za tu dobu zde stvárnila víc než 80 rolí rozmanitých typů a žánrů. Od antické tragédie přes českou klasiku až třeba po kabaretní roli Margaret Thatcherové Audienci u královny, v současnosti nejžádanějším titulu Stavovského divadla. Pohostinsky vystupuje i v jiných pražských divadlech (Rokoko, Viola). Za své divadelní herectví dvakrát získala Cenu Thálie (v roce 2000 a 2002). Věnuje se také práci v dabingu a rozhlasu. Nejčastěji svůj hlas propůjčuje americké herečce Susan Sarandonové. V roce 1997 jí byla za dabing udělena Cena Františka Filipovského. Byla několikrát nominována na ocenění Neviditelný herec a třikrát v této rozhlasové anketě zvítězila, je i držitelkou rozhlasové Thálie za rok 2013. V letošním roce se jí dostalo ocenění i za nejlepší interpretaci audioknihy Himmlerova kuchařka. Ve filmu na sebe poprvé upozornila v komedii Oldřicha Lipského „Marečku, podejte mi pero!“. Hrála v celé řadě televizních inscenací. Je držitelkou Českého lva za vedlejší roli ve filmu Dům. Za tentýž film obdržela i cenu „Slnko v sieti“. Z posledních počinů uveďme roli Wilhelminy von Mattoni, manželky hlavního hrdiny televizního seriálu Mattoni, který nedávno vysílala Česká televize.
Halina Františáková – housle
Hře na housle se začala věnovat v pěti letech. Ostravskou konzervatoř navštěvovala v houslové třídě Ladislava Gořuly, ve studiích pokračovala na Ostravské univerzitě pod vedením prof. Zdeňka Goly. Absolvovala rovněž mistrovské kurzy u Eduarda Grače. Jako sólová a komorní hráčka se předvedla publiku doma i v zahraničí (Polsko, Slovensko, Anglie, Německo, Francie, Skandinávie, Slovinsko). Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. V roce 2016 společně s Eliškou Novotnou a Alfrédem Strejčkem v rámci projektu Shakespeare Ostrava 2016 natočila CD Shakespeare a hudba. Je organizátorkou ostravského kulturního dění, spoluzakladatelkou a členkou realizačních týmů mezinárodních hudebních festivalů – Svatováclavský hudební festival a Musica pura, zakladatelkou cyklu komorních koncertů v budově Českého rozhlasu Ostrava. Kromě komorní hry se věnuje také pedagogické činnosti a hudebním projektům pro děti.
Eliška Novotná  – klavír
Její interpretaci označují kritici a posluchači jako hudebně naléhavou, důslednou a zcela přesvědčivou. Oceňována je její perlivá technika, stylová čistota a hluboká muzikálnost. Z koncertních výkonů Elišky Novotné vyzařuje potěšení ze hry a radost ze života. Debutovala provedením Mendelssohnova Klavírního koncertu g moll v Tonhalle v Curychu (1998) a ve Dvořákově síni pražského Rudolfna (2000). Již předtím absolvovala turné s Janáčkovou flharmonií Ostrava ve Španělsku (1996), kde hrála Beethovenův Klavírní koncert G dur. Tato vystoupení navazovala na její soutěžní ocenění v mnoha národních i mezinárodních interpretačních soutěžích. Za těmito úspěchy stojí spolupráce s významnými pedagogy Martou Toaderovou a Ivanem Klánským, který Elišku provázel během studií na Akademii múzických umění v Praze a na dvouletém studijním pobytu ve švýcarském Lucernu. Vedle koncertní činnosti se Eliška Novotná průběžně věnuje nahrávání. Pro Český rozhlas natočila řadu skladeb sólových i komorních. Její láska ke komorní hudbě ji předurčuje jako ideální partnerku instrumentalistům i zpěvákům. Je zakládající členkou souboru Ensemble Moravia, s nímž realizovala CD se skladbami B. Martinů (Slovart, 2000) a se skladbami pro klarinet a klavír (Pro Records, 2007). Jedním z projektů, které iniciovala, je nahrávka komorních skladeb J. Podešvy (Pro Records, 2010). V loňském roce jí vyšlo sólové album se skladbami českých mistrů. Eliška Novotná vyučuje hru na klavír na Fakultě umění Ostravské univerzity.