AKCE POŘÁDANÉ V ÚNORU 2018 V EKOCENTRU PODORLICKO 

V ČESKÉ TŘEBOVÉ

NA KOLE ZA PŘÍRODNÍMI KRÁSAMI SKOTSKA
přednáška Radomíra Čížka
Čtvrtek 15.2. 2018 od 18,00 v ekocentru Podorlicko v České Třebové
Zkušený šumperský cyklocestovatel  a hokejista Radomír Čížek se přijede podělit o zážitky ze své výpravy z července 2015, kdy spolu s parťákem Romanem objel skoro celé Skotsko. Oba milovníci cyklistiky a dobrodružství podnikli více než 1100km okruh, během něhož sice navštívili mj. i města jako Glasgow či Edinburgh, ale jejich trasa se točila především okolo přírodních krás této nádherné země, kde zelená barva je tou snad nejzelenější na světě. 
Za bedlivého dozoru milionů ovcí vystoupali na nejvyšší horu Velké Británie Ben Nevis, projížděli okolo stovek fjordů a jezer v čele se slavným Loch Ness a meditovali při jízdě skoro neobydlenými oblastmi na severu země, včetně tajuplného ostrova Skye. Jejich výprava však nebyla vždy jen procházkou růžovým sadem. A tak kromě úžasných cestovatelských dojmů nám Radek povypráví i o svých strastech a snad nikdy nekončícím boji s přírodními živly.
Vstupné dobrovolné.
 
ESTONSKO – TANAN, EESTIT !
přednáška Radima a Radky Urbánkových
Středa 28.2. 2018 od 18,00 v ekocentru Podorlicko v České Třebové
Nejvýchodnější z pobaltských zemí se pyšní krásnou přírodou se spoustou lesů.
Navštivte s námi okouzlující hanzovní město Tallinn plné gotických památek a cestujte s námi auty po ostrovech Hiumaa s majáky, Muhu s návštěvou starobylé vesnice Koguva nebo Saaremaa s větrnými mlýny. Nahlédněme do muzeí v přírodě, národního parku Lahemaa, venkovských gotických kostelů, kráteru po meteoritu v Kale a zastavme se v několika vesnicích a městech s tak neobvyklými názvy, jako Kuresaare, Haapsala nebo Koila.
Vstupné dobrovolné.