Je mi smutno v České Třebové

Před několika lety se na Starém náměstí každý měsíc konaly prodejní trhy. Pak se zde konaly farmářské trhy, které se přesunuly do restaurace Pod Skalkou. Jednou za čas se tu zastaví prodejce s obuví nebo s uzeninou a jediné, co zůstalo, je paní, která prodává ponožky a sporadicky ještě nějaký prodejce pod podloubím u Kohouta.

V období adventu se na Starém náměstí u vánočního stromu a jesliček konaly vánoční trhy.  Řemeslníci s ukázkami řemesel a různí prodejci, tak jako v jiných městech. Teď byl na Starém náměstí  pouze vánoční strom, jesličky a jakýsi stánek. Vánoční trhy se přesunuly na Nádražní ulici, kde to bylo přes veškerou snahu velmi stísněné. Pořadatel to neměl jednoduché, ale i ta snaha se musí ocenit.

A co teprve silvestr. Ohňostroj býval o půlnoci, aby se přivítal a oslavil začátek nového roku. Pak se přesunul na 19.00 hod, zřejmě kvůli dětem, ale vždy byl slavnostní u vánočního stromu. Na konci roku 2017 se přemístil před radnici, zřejmě aby neobtěžoval paní ze Starého náměstí, která si stěžovala na ohňostroj a zvukaře při akci „Týden sportu“, který mi připadá, že je v současné době též v ohrožení kvůli stížnostem a článkům ve zpravodaji.  

Nevím, proč vše co je nebo bylo hezké a dobré se ruší nebo přesouvá jinam a ze Starého náměstí se opravdu pomalu stane náměstí duchů. A co vinobraní to zatím nikomu nevadí?

Staré náměstí je historickým centrem města. Takové místo je v jiných městech a obcích živé. Konají se tam trhy, koncerty, umělecká vystoupení, akce pro děti a podobně. V České Třebové z takového místa máme naopak tichý kout, místo, které po 17 hodině ztichne a usne. V tomto jsme v republice opravdu raritou.

Teď něco pro ty co píší různé příspěvky ať kladné či negativní na sociálních sítích. Nestyďte se a dejte veřejně najevo svůj názor. Ať do Českotřebovských novin nebo do Českotřebovského zpravodaje pro ty, kteří si to na těch sociálních sítích nepřečtou, ať všichni znají i váš názor.

                                                                                                                                                             Lenka Vondrová