Co pro vás připravila knihovna na únor 2018                     

 
Matyldino pohádkohraní  6. února od 16 hod., oddělení pro děti

Vzkaz pro děti: Milé děti, pojďte se s námi alespoň na chvíli ponořit do světa pohádek, her a poznat nové kamarády. Pokaždé na vás čeká Matylda s nějakým novým příběhem nebo pohádkou, následuje tvořeníčko, povídání, hry a trocha pohybu. Vzkaz pro rodiče: Maminky a tatínkové, chceme vzbudit ve vašich dětech zájem o četbu, ale také jim dát možnost navázat nová přátelství. Vy si mezitím můžete odpočinout, a pak si děti vyzvednout. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Vstupné dobrovolné.
 
Setkání s filosofem, psychologem a terapeutem PhDr. Andrew Alois Urbišem: Terapie tmou

16. února od 18 hodin, I. patro knihovny
Srdečně zveme na setkání s filozofem, psychologem a terapeutem se zaměřením na celostní medicínu a zakladatele profesionálního pojetí terapie tmou v České republice. V současnosti působí na odborném pracovišti celostní medicíny v Beskydském rehabilitačním centru v Čeladné. Ve spolupráci s lékaři pomáhá klientům zvládat zdravotní, osobní i vztahové problémy. Od roku 2007 se věnuje účinkům světelného znečištění na lidský organismus.
Přijďte si poslechnout zajímavé informace o těchto tématech: prevence onkologických a kardiovaskulárních chorob, úprava metabolismu a dosažení ideální váhy, obrana proti syndromu vyhoření, regenerace psychiky a zvýšení odolnosti organismu. Vstupné 50 Kč.
Akce na oddělení Teenspace 
Zapař si s knihovnicí  1., 8., 15. a 22. února (čtvrtek), 14–18 hod., Teenspace
Přijď zapařit s knihovnicí nové hry na X-boxu, např. Just dance 2018, LEGO Marvel, Snoopy's, LEGO The Hobbit, Adenture Time. Těší se na Vás knihovnice Adéla.
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy  5., a 19. února (pondělí), 14–18 hod., Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Bang a jeho rozšíření, Uno, Ubongo, Monopoly a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní.
Valentýn se blíží   12. února (pondělí), 14–18 hod., Teenspace
Máš někoho rád/a a chceš mu to sdělit? Tak přijď na Teenspace a společně si vytvoříme přáníčko pro někoho, koho máme rádi. Materiál zajištěn. Těší se na Tebe knihovnice Adéla.
Robokroužek  7., 14., 21. a 28. února (středa), 15–17 hod., Teenspace
Postav a naprogramuj si svého robota s týmem. Oblíbený ROBO kroužek pokračuje, vždy každou středu. Máme volná místa pro nové zájemce! Těšíme se na tebe. Více info: mrkvlf@gmail.com.
Znáš youtubery?  26. února (pondělí), 15–17 hod., Teenspace
Žiješ ve světě youtuberů? Tak neváhej a přijď si vyzkoušet náš kvíz, ať zjistíš, jestli je znáš všechny. Kdo bude nejlepší, může čekat malé překvapení :) Bude se na Tebe těšit knihovnice Adéla.
ROBOKROUŽEK HLÁSÍ: MÁME VOLNÁ MÍSTA A NOVÉHO ROBOTA!
Pro velký zájem jsme rozšířili řady naší robotí rodinky z LEGO Mindstorms. Chceš se naučit základy programování a vidět, co všechno robot díky tobě zvládne dělat? Přijď, sestav a naprogramuj robota se svým týmem. Scházíme se každou středu od 15 do 17 h na oddělení Teenspace. Více informací na mrkvlf@gmail.com. Vhodné pro kluky i holky od 10 let. A možná si zase zasoutěžíme na Robotiádě!
Rychlokruz na pc – úvodní informační schůzka  29. ledna od 9 hod., přízemí knihovny
Pro přihlášené účastníky Rychlokurzu na pc pro začátečníky a mírně pokročilé je připravena na pondělí 29. ledna informační schůzka. Přijďte od 9 hodin do městské knihovny na oddělení Teenspace zjistit, jak bude kurz probíhat. Obsah jednotlivých lekcí přizpůsobím vašim dovednostem a přáním. Těší se lektorka kurzu Adéla Voclová. Více informací na e-mailu: adela.voclova@ceska-trebova.cz. Kurz je plně obsazen.
Noc s Andersenem – dobrodružné spaní dětí v knihovně  23.–24. března
Každoroční nocování dětských čtenářů v Městské knihovně. Určeno pro děti z 1.–5. třídy, bližší informace a přihlášky v půjčovně dětského oddělení. Nutná registrace předem. Registrace začíná 19. února. Přednost mají děti, které se této akce ještě neúčastnily. Uzávěrka přihlášek 9. března. Vstupné 150 Kč. Bližší informace: martina.stosova@ceska-trebova.cz.
Připravujeme pro vás na březen
Arnošt Vašíček: Labyrint záhad: největší tajemství Čech, Moravy a Slezska, 13. března od 18 hodin, I. patro knihovny, vstupné 50 Kč.
Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce knihovna.ceska-trebova.cz nebo https://www.facebook.com/mekct/ Psát můžete na info.knihovna@ceska-trebova.cz nebo volejte 732 756 827.
Knihovnu v roce 2017 navštívilo 48 936 lidí!
O tom, že knihovnám klesají počty čtenářů a výpůjček se napsalo již mnoho. O důvodech tohoto stavu se vedou debaty, ale může být způsoben masivním přesunem informací do elektronického prostředí a nárůstem konkurence v oblasti příležitostí pro trávení volného času. Za českotřebovskou knihovnu můžeme říci, že navzdory nevyhovující budově se snažíme přetvářet tento prostor v místo, kam lidé rádi chodí. Nejen pro tradiční knihy, ale i za poučením, vzděláváním a zábavou.
Pokles některých ukazatelů se dotkl i naší knihovny, ale s úlevou můžeme konstatovat, že meziroční rozdíl není nijak dramatický. Registrovaných čtenářů bylo 2 317, z toho 734 dětí do 15 let. O skutečně odvedených výkonech vypovídá lépe spíše počet návštěv, kterých bylo 48 936, což představuje přes 900 týdně. Při každé návštěvě jste si odnesli průměrně 3 kusy knih a celkově jsme tedy provedli 124 354 výpůjček. Takový zájem nás těší a snad i potvrzuje, že naše rozhodnutí přizpůsobit se časovým možnostem našich čtenářů a rozšířit provozní dobu na 53 hodin, 6 dní v týdnu, bylo správné. Část služeb knihovna dnes nabízí online. Naši čtenáři nemusí chodit osobně, pokud chtějí prodloužit své výpůjčky nebo vyřídit rezervaci. Zvládnou to odkudkoli skrze náš katalog. Rozlišujeme tedy návštěvy na ty fyzické a na virtuální. Trendem posledních let je, že se počty v obou postupně vyrovnávají. Pro vaši představu, v online prostředí jsme měli přes 40.000 návštěv katalogu.
Těší nás i rostoucí zájem o naše další online projekty. Tím je i www.digiknihovna.cz, kde mohou zájemci číst a prohledávat plný text Českotřebovských novin a Českotřebovského zpravodaje. Pro zajímavost elektronická verze novin, byla stažena bezmála 5.000 krát.
Přestože knihovna nemá k dispozici vhodné prostory pro konání vzdělávacích a kulturních akcí, podařilo se jich uspořádat 237 a přišlo na ně těžko uvěřitelných 3 970 návštěvníků. Převažovaly vzdělávací akce pro děti a mládež. Pozornost jsme věnovali ale i školení v oblasti informačních technologií, v rámci kterých jsme zasvětili 240 dospělých do základů počítačové gramotnosti. Bohužel dlouhodobě nejsme schopni uspokojit vysoký zájem, především z důvodu nízkého počtu výukových míst na oddělení TeenSpace, kde tyto aktivity probíhají. Každá uskutečněná akce pro více lidí znamená pro knihovnice přesunovat těžký nábytek, aby vůbec mohl vzniknout prostor pro židle  a stoly. Prostorové limity nám také nedovolují zvýšit počet dokumentů dostupných ve volném výběru, více jak polovina našeho fondu se tak nachází v několika skladech.
Chtěli bychom tímto poděkovat našim čtenářům za to, že nám v tak hojné míře zachovávají přízeň
a slibujeme, že se i v roce 2018 budeme snažit o co nejlepší služby, akce a široký výběr literatury. Jsme tu pro vás.
Mgr. Gabriela Boháčková