40. PARDUBICKÉ HUDEBNÍ JARO 

Violoncellista, umělecký vedoucí souboru Barocco sempre giovane a umělecký ředitel a dramaturg Pardubického hudebního jara Josef Krečmer :

Pardubické jaro se letos uskuteční už po čtyřicáté  To první bylo na konci sedmdesátých let.

V roce 2018 se bude konat již 40. ročník Pardubického hudebního jara! Pořadatelů se opravdu v minulosti vystřídalo několik, festival zažil lepší i horší ročníky, někdy i hubená léta, hrozilo i zrušení. Společnost Barocco sempre giovane se ujala festivalu v roce 2013. Festival byl rozšířen o externí koncerty v rámci širšího regionu, představujeme významné tuzemské i zahraniční umělce, komorní soubory, symfonické orchestry, operní a baletní soubory, nabízíme široké spektrum hudby všech slohových období a žánrů, uvádíme koncerty historicky poučené interpretace na dobové nástroje, ale také hudbu soudobou. Jsem přesvědčen o tom, že krajské město i celý širší region s velkými kulturními tradicemi si zaslouží festival takovéhoto rozsahu i významu. Pardubické hudební jaro je členem Asociace hudebních festivalů České republiky a Evropské asociace hudebních festivalů EFA. V roce 2017, na Arts Festivals Summitu ve Wiesbadenu, zařadila mezinárodní porota v čele s předsedou Sirem Jonathanem Millsem Pardubické hudební jaro mezi významné evropské festivaly a udělila mu Známku kvality.
Česká filharmonie – pýcha sama – bude hrát na zimním stadionu! Jak se vám to podařilo? Přijedou ochotně? A kolik se tam vejde lidí? Děkuji a držím palečky, ať se tak krásný festival vydaří. Váš Petr Novotný

Českou filharmonii jsme se rozhodli pozvat hned z několika důvodů:  V roce 2018 si připomínáme sto let Československé republiky, kulaté výročí čtyřicet let má i samotný festival. Asi vás překvapí (alespoň pro mne to bylo velmi překvapivé zjištění), že Česká filharmonie vystupovala v Pardubicích šestačtyřicetkrát, většinou s dirigenty Talichem (třináctkrát!), Kubelíkem a Šejnou. Po druhé světové válce to však bylo pouze třikrát: 13. září 1968, Východočeské divadlo Pardubice, Václav Smetáček (Má vlast; v rámci cesty České filharmonie po Československé socialistické republice po vstupu okupačních vojsk, velmi emotivní!), 12. ledna 1972, Východočeské divadlo Pardubice, Zdeněk Košler (Má vlast; v rámci abonmá Komorní filharmonie Pardubice  – tehdy Východočeský státní komorní orchestr), 9. dubna 1980, Hronovická, Václav Neumann (Martinů: Symfonie č. 6, Dvořák: Symfonie č. 6; v rámci Pardubického hudebního jara).

My jsme se rozhodli pro Mou vlast v plném obsazení České filharmonie a volba padla na Tipsport Arenu Pardubice, špičkově vybavenou multifunkční halu, která patří díky svému zázemí a technickému vybavení nejen k vysokému evropskému nadstandardu, ale je i plně srovnatelná s úrovní nejlepších hal v zámoří. Je to jediný prostor s dostatečnou kapacitou pro tento slavnostní koncert – přibližně osm tisíc diváků. Rozhodování nebylo jednoduché, koncert bez masívního nazvučení se zde ještě nekonal. Začali jsme tím, že jsme si nechali vypracovat znalecký posudek na akustiku – dopadl nad očekávání výborně. Samozřejmě bychom si nedovolili pozvat Českou filharmonii do běžného zimního stadionu. Přesto nám držte palce, je to opravdu velký projekt a jistá rizika tu samozřejmě jsou, hlavně se zde bude konat něco takového poprvé.

Před časem nás velmi zaujal koncert k výročí Pardubického pivovaru se skladbou Jana Kučery. Nepřipravujete něco podobného?

Naším cílem je připomenout v rámci Pardubického hudebního jara vždy významná výročí a události regionálního i širšího významu: V roce 2017 jsme si připomenuli působení slavného muzikantského rodu Stamiců v Pardubicích a výročí narození i úmrtí Jana Václava Stamice (1717–1757), v roce 2016 vámi již zmíněné výročí založení Pardubického pivovaru, ale také významnou hudební událost – nález rukopisu Loutny české Adama Václava Michny z Otradovic (1600–1676) ve sbírkách pardubického muzea. 37. ročník mezinárodního festivalu Pardubické hudební jaro připomněl v roce 2015 převratnou událost pro rozvoj Pardubic i širšího regionu: zahájení železniční dopravy v roce 1845 a výročí narození i úmrtí železničního stavitele Jana Pernera (1815–1845).
Letošní 40. ročník mezinárodního festivalu Pardubické hudební jaro připomene výročí sto let od založení Československé republiky Smetanovou Mou vlastí v Tipsport Arena Pardubice v podání České filharmonie s dirigentem Petrem Altrichterem, Dvořákovými Slovanskými tanci v Sukově síni Domu hudby s Filharmonií Brno a dirigentem Petrem Vronským, ve Východočeském divadle pak Smetanovou Libuší v podání operního souboru Divadla J. K. Tyla Plzeň s dirigentem Oliverem Dohnányim a sopranistkou Evou Urbanovou v hlavní roli.
Devadesáté výročí úmrtí Leoše Janáčka si připomeneme v Sukově síni Domu hudby s Janáčkovým komorním orchestrem Ostrava, v Divadle Karla Pippicha v Chrudimi jeho Liškou Bystrouškou, v Rytířském sálu zámku bude účinkovat v Janáčkových komorních dílech Vlachovo kvarteto Praha.

Podle webu operaplus

Pardubické jaro už bylo i v České Třebové

V roce 2015se zahajovací koncert Pardubického hudebního jara konal k 200. výročí Jana Pernera ve velkém sále Kulturního centra Česká Třebová. Tedy i Česká Třebová se již  zapsala do historie pardubického festivalu, i když má  festival svůj vlastní - Bennewitz festival.  Je otázka, zda bychom "náš" festival, zatím významu spíše regionálního, neměli  právě ve spolupráci s Jaroslavem Svěceným, patronem našeho festivalu a třeba i s podporou z Pardubic dále povýšit a stát se členem Asociace hudebních festivalů České republiky. To by umožnilo lepší rozhled a zvýšila by se prestiž, nebyli bychom jen závislé na tom, co pro nás náš patron festivalu připraví a sežene. To se již také podařilo znamenitému festivalu ve Skutči, který je právě díky tomu rok od roku bohatší a zajímavější.  (mm)
Připomeňme si českotřebovský externí koncert Pardubického jara 2015 na fotografiích: