Sportovec Rudolf Paula                        

Narodil se 15. prosince 1919 v České Třebové, kde odmaturoval a začal sportovat na hřišti gymnázia a v Sokole. Nejprve jako lehký atlet a lyžař, později se věnoval Horské službě a volejbalu, a to v době, kdy českotřebovské mužstvo hrálo v lize. V obýváku jeho rodičů viselo mnoho čestných uznání a diplomů, knihovnu zdobila busta Miroslava Tyrše, několik pohárů, medailí a dalších cen za vítězství. V osmnácti letech zastával funkci náčelníka českotřebovského Sokola. Stal se nejmladším náčelníkem v celé republice.
Po maturitě odjel do Prahy a začal studovat tělovýchovu na Karlově univerzitě. Nedostal ubytování v koleji, takže bydlel v soukromí, a to bylo jeho štěstí. V roce 1939 se zúčastnil posledního rozloučení s medikem Janem Opletalem. Pohřební průvod studentů se změnil v demonstraci. Rozzuření nacisté zastavili s náklaďáky před Masarykovou kolejí, vyhnali její obyvatele z pokojů, studenty zatkli a odvezli do koncentračních táborů. Následně Němci zavřeli všechny české vysoké školy. Rudolf Paula se vrátil domů a nastoupil jako správný Třebovák na dráhu. Po čase byl totálně nasazen do Německa. Sloužil u německé dráhy v Sanden u Wilhelmshafenu. Jeho maminka plakala při každém náletu, kterých Wilhelmshafen utržil nepočítaně.
Rozbombardované nádraží i baráky, v nichž nasazení Češi bydleli, a spousta mrtvých způsobilo zmatek v pořádku německých úřadů. Rudolf situace využil a ze Sanden zmizel. Vydal se na cestu domů. Nejprve jel vlakem až ke zcela rozbombardovaným kolejím. Pokračoval pěšky. Po více než 14 dnech dorazil na Farářství a zazvonil. Dveře otevřela maminka. Lekla se špinavého a zarostlého - dnes bychom řekli bezdomovce - a rychle dveře přibouchla.
"Nemohl bych se u vás trochu umýt a napít vody, dva dny jsem nic nejedl," prosil Rudolf za dveřmi, aniž by řekl, kdo je.
Maminka ho poznala po hlase.
"Růdo, kde ses tu vzal?" Její radost nebrala konce. Ale do konce války zbýval více než rok. Jak zajistit, aby syn nemusel zpět do Německa? Pomohl lékař všech třebovských nádražáků, MUDr. Štěpánek: prohlédl mladého muže, rozhodl, že nejvhodnější diagnózou bude tuberkulóza, a poslal ho do ústavu, v němž se tato nemoc léčila.
Po válce se Rudolf oženil, narodil se mu syn Ivan a na studie už nebylo ani pomyšlení. Také byl zvolen náčelníkem českotřebovského Sokola, který patřila do Župy Pippichovy. V májovém průvodu, v němž vedl Sokoly, pochodoval po jeho boku malý Ivánek. Jeho babička vyprávěla, jak se Ivánkovi pochodování zalíbilo a chtěl ho opakovat každý den: "Abych mu udělala radost, chodili jsme spolu na každý pohřeb," a Ivan statečně pochodoval do kopce na hřbitov...
Po čase byl Rudolf Paula přeložen na dráhu do pohraničního Šumperka. Sportovat nepřestal. Spolu se Svatíkem Švábem a dalšími přáteli založil v Šumperku Sportovní školu, z níž vycházel výkvět československého sportu. Věnoval se zejména malým gymnastům, mezi něž chodila cvičit jeho dcera Miloslava, které říkával Mikulko. Později se stala vítězkou Vysokoškolských her v Praze a cvičila v družstvu s Věrou Čáslavskou. Po promoci na UK byla vyslána jako trenérka do Teheránu. Připravovala íránské družstvo na Středoasijské olympijské hry. Současně se u svého známého Japonce učila prostřednictvím angličtiny persky. V Teheránu se seznámila se svým nynějším manželem, s nímž po pádu vlády Rézy Páhlavího odešla do Německa a celý život trénovala gymnastky v Ulmu. Její starší dcera Dana se stala mistryní Německa ve cvičení na kladině, mladší dcera Martina vynikala jako mistryně Německa ve skocích na trampolíně.
Ale vraťme se k Rudolfu Paulovi. Poslední roky svého života se věnoval nejen malým gymnastům, ale i jako brigádník výstavbě lanovky na Červenohorské Sedlo v Jeseníkách. Tato namáhavá práce mu způsobila první infarkt a posléze i druhý a konečný třetí. Zesnul v roce 1971. Na kremaci stálo čestnou stráž u rakve šest kolegů z Horské služby v červených svetrech a byl vyhlášen Memoriál Rudolfa Pauly, určený nejmladším gymnastům. Cvičí se nepřetržitě dodnes. Letos předávaly ceny dcera Miloslava Paulová-Nolte a vnučka Monika Paulová, která pracuje na úřadu města Šumperka jako vedoucí odboru památkové péče.
EVA HANYKOVÁ, KARLOVY VARY
V encyklopedii se dočteme:

RUDOLF PAULA 15.12. 1919 – 3. 9. 1971 předseda okresního svazu SG, člen předsednictva ústředního svazu SG, člen POV ČTO, hospodář Horské služby, sportovní dopisovatel a držitel tělovýchovného vyznamenání II.stupně.
Za doplnění článku o fotografie velmi děkuji paní Monice Paulové a její tetě, paní Miloslavě Nolte,
která fotografie poslala elektronicky až ze Spolkové republiky Německo  (mm)