Jeho první návrat 

další kniha českotřebovského autora Jana Peringera


Začátkem prosince 2017 vydalo brněnské Kartuziánské nakladatelství knihu českotřebovského autora Jana Peringera s názvem JEHO PRVNÍ NÁVRAT. Jako ve svých předcházejících knihách vypráví autor svým osobitým způsobem příběh sice smyšlený, ale se všemi atributy reálného světa a české současnosti. Neobvyklý host přichází do Prahy jako tisíce jiných návštěvníků naší země, nenápadný a téměř nepovšimnutý. Avšak hned po jeho příletu na pražské letiště se začínají dít neobvyklé věci, které vzbudí pozornost instituce, jež má ze své podstaty povinnost dbát o bezpečnost našich obyvatel. Brzy však zjišťuje, že to s ním nebude mít zrovna lehké. Tato výjimečná osobnost postupně získává přátelství, obdiv a úctu těch, kteří s ním přijdou do styku a mají příležitost jej poznat.
Na odhalení, kdo je tou mimořádně pozoruhodnou osobností, si musí čtenář počkat téměř na samý konec knihy. Nemusí však litovat, ta krásná nejistota je kořením čtenářského zážitku. Kniha má 225 stran. Je napsaná pěknou češtinou a je velmi čtivá. Čtenáři nebudou litovat, že si ji pořídili. Zatím jsem ji v českotřebovském knihkupectví nenašel, ale je k zakoupení na internetu za 128 - 170 Kč.
Knížka "Jeho první návrat" není prvním titulem Jana Peringera, který v jednom z nedávných ročníků Českotřebovského zpravodaje také zajistil jeho úvodníky "na míru", určené pro jednotlivé měsíce roku. První vydanou knihou  Jana Peringera byl již v roce 2003 soubor 18 povídek s názvem "Vynikajících vzorů není nikdy dost". „Publikace vznikla vlastně jako dárek od našich dětí k mým 75. narozeninám, pouze v omezeném nákladu  pro okruh našich nejbližších,  ve vydavatelství jejich přátel ve Znojmě. Knížku jsem dostal na stůl vedle narozeninového dortu. Znovu vyšla kniha o sedm let později v rozšířeném vydání pro veřejnost s 25 povídkami na 144 stranách v nakladatelství OFTIS Ústí nad Orlicí," říká Jan Peringer. Její slavnostní křest se konal 8. září 2010 v kavárničce U Tygra. U tohoto titulu  však nezůstalo, následovaly další povídkové knihy.
V roce 2014 pak Jan Peringer vydal knihu "Cesta do ráje na zemi", dotýkající se s jemnou ironií současného života. O rok později (2015) pak spatřila světlo světa další kniha povídek - detektivka bez mrtvoly  „2x vrchní  inspektor Pravítko“ a fantasy „Denis". V prvních  dvou povídkách autor  představil geniálního českého detektiva Josefa Pravítka, který nezůstane ani o píď za věhlasnými zahraničními kolegy, jak je známe z prací světových spisovatelů detektivek.   V povídce „Denis“ se autor s lehkým humorem  a ironií zabývá myšlenkou, zda setkání s mimozemskou civilizací může být pro nás tím největším štěstím.

 

Kde bereš nápady, témata?

Čtu, koukám kolem sebe, přemýšlím a vymýšlím. Opisuji od života. Nedovedeš si představit, kolik zajímavostí ti přinese na míse až na stůl.

Kdy hlavně píšeš, jak si na to najdeš čas.

Čas se jen tak  najít nedá. Když chceš něco napsat, musíš si čas udělat. Nejraději píšu v noci, to  je klid a nikdo neruší.

Máš ještě něco v šuplíku, píšeš  něco, čím bys nás mohl překvapit. 

Mám a píšu. Jenže žádné překvapení neslibuji.  Mám už léta a zítra může být všechno  jinak. V tomto směru jsem opatrný realista.

Co bys chtěl ještě říct na závěr našeho povídání?

Chtěl bych jen upozornit, že o zdařilou první stránku obálky se zasloužil českotřebovský výtvarník Pavel Langhans. A potom to nejdůležitější. Vydání knihy je záležitost značně  nákladná. Za to, že se  kniha dostala na světlo světa, s pocitem vděčnosti děkuji  finanční podpoře pana Jiřího Drašnara, jehož firma  je významným výrobcem a  zaměstnavatelem v našem městě.

Ptal se a zapsal  Milan Mikolecký

Ing. Jan Peringer

Narodil se v roce 1933 v Brně, do svých 24 let žil v České u Brna. Po válce, po absolvování třetí třídy měšťanské školy v Kuřimi a následně gymnázia v Tišnově, studoval v letech 1952 – 57 na stavební fakultě Vysokého učení technického v Brně, kde promoval. Po dokončení studia  se odstěhoval za manželkou Jiřinou do Slavkova  u  Brna. Roku 1958 odešel za prací do České Třebové, v roce 1960 zde  zakotvil  a žije tu dodnes. Ve stavebnictví pracoval po celý svůj aktivní život až do roku 1997, kdy odešel do důchodu. Povídky začal psát již koncem sedmdesátých let minulého století, ale nepublikoval. Má dceru a syna, pět vnuků a dvě pravnučky. Zajímá se o literaturu, přírodu a cestování, je velkým fandou mineralogie, které věnuje velké množství svého volného času. Brzy tomu bude 17 roků, co  je jednatelem Mineralogického klubu Česká Třebová.