Olympiáda dětí a mládeže 2018 je za dveřmi!

Zahajovací ceremoniál v Pardubicích může navštívit každý

Začátek roku 2018 je ryze olympijský. Jako předskokan her v Jižní Koreji je tu Olympiáda dětí a mládeže, kterou ve dnech 28. ledna až 2. února pořádá Pardubický kraj. Očekává se účast takřka 1300 talentovaných sportovců v kategoriích mladších a starších žáků. Celá akce vypukne zahajovacím ceremoniálem v neděli 28. ledna od 15 hodin v pardubické Tipsport areně. 
Olympiáda dětí a mládeže se uskuteční v Pardubickém kraji po 15 letech, v roce 2003 se zde konal vůbec první (letní) ročník celého projektu.  Na zimních sportovištích se sejde spolu s trenéry a servismany celkem 1723 účastníků. „Věřím, že připravíme úspěšné hry, které budou pro jejich účastníky motivací k dalšímu sportovnímu snažení. Pro Pardubický kraj je to velká příležitost,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „K organizaci jsme se přihlásili už před více než 2,5 lety. Letošní zimní Olympiáda dětí a mládeže vyjde na 18 milionů korun včetně sponzorských darů, Pardubický kraj se podílí 10 miliony. Snažili jsme se pomoci i jednotlivým sportovištím, aby splnily podmínky, a samozřejmě tyto podmínky na daných místech zůstanou, takže se zároveň zlepší sportoviště například pro biatlon, sjezdové lyžování a další,“ dodal hejtman. 
 Děláme všechno pro to, aby se všem účastníkům, ať už sportovcům, trenérům nebo hostům, na olympiádě v Pardubickém kraji líbilo a dlouho na ni vzpomínali. I proto připravujeme bohatý doprovodný program, a to nejen v rámci zahajovacího ceremoniálu,“ doplnil hejtmana radní Pardubického kraje René Živný, který je předsedou organizačního výboru ODM 2018. Po vzoru dětské olympiády v Brně bude i letošní zimní ročník živě přenášen na obrazovky České televize a streamován na internetové iVysílání. ČT nabídne každý den několik hodin živého vysílání včetně olympijského studia a na webu odvysílá také slavnostní zahájení. „Po pozitivním ohlasu na přenosy letní ODM jsme se rozhodli v živém vysílání akce pokračovat. Mládežnický sport si zaslouží mnohem větší pozornost, které se mu díky televizi dostává. Letos dělí „malou“ olympiádu v Pardubickém kraji a olympijské hry v Koreji pouhých 9 dní. Věřím, že i tento fakt je pro mladé sportovce motivující, a své kvality předvedou sportovním fanouškům i televizním divákům naplno,“ říká Filip Šuman, místopředseda Českého olympijského výboru, který má projekt za ČOV na starost.
Zahajovací ceremoniál je i pro veřejnost, vlajku Pardubického kraje ponese Tomáš Rolinek
Nedílnou součástí Olympiády dětí a mládeže je po vzoru světových olympiád zahajovací ceremoniál, na kterém účastníci nastupují na plochu, zástupci sportovců a rozhodčích skládají slib, zapaluje se olympijský oheň a vyvěšuje se vlajka. Aby nešlo jen o oficiality, připravují organizátoři také bohatý doprovodný program. Vystoupí například někdejší mistr Evropy v krasobruslení Tomáš Verner s oficiální rozcvičkou Kinder Warm-Up jako ambasador partnera akce značky Kinder či bubeník Mika Ronos. Vlajkonošem výpravy Pardubického kraje bude kapitán hokejového Dynama Pardubice Tomáš Rolinek. 
„Kdo alespoň trochu sleduje hokej, tak ví, že Tomáše charakterizuje houževnatost, obětavost pro kolektiv a naprosto stoprocentní přístup, ať už jeho tým vyhrává nebo prohrává. Jen těžko bychom z hlediska přístupu ke sportu hledali vhodnějšího kandidáta,“ konstatoval René Živný. Ceremoniál je otevřený i pro veřejnost. Zájemci si mohou vstupenky, které jsou zdarma, vyzvednout v informačním centru v Pardubicích a na pokladnách Tipsport areny. Vstupenky je možné i rezervovat. Více informací je na webu www.olympic.cz/odm.
Centrum ODM 2018 bude v Litomyšli, sportovat se bude v šesti městech
Litomyšl, Choceň, Česká Třebová, Letohrad, Dolní Morava a Čenkovice. To jsou olympijská města a obce, kde budou mladí sportovci bojovat o 127 sad medailí. Cenné kovy budou po vzoru velkých olympiád přebírat během medailových ceremoniálů, které se uskuteční v úterý 30. ledna v Ústí nad Orlicí a ve čtvrtek 1. února v České Třebové. Tyto akce jsou pouze pro účastníky. Olympijský dům se bude nacházet v Evropském školícím centru v Litomyšli, pár metrů od zámku, který patří pod UNESCO. Jeho značení zajišťuje partner akce Lesy ČR formou dřevěného nápisu #ODM2018.
Spolupráce se středními školami
Organizační tým ODM 2018 se drží hesla „děti dětem“ a v mnoha oblastech spolupracuje s krajskými středními školami. Účastníci budou bydlet a stravovat se převážně v domovech mládeže. Školy se podílejí také na cateringu pro účastníky i hosty olympiády. Další ze svých řad zajišťují dobrovolníky na sportoviště, kterým oblečení na akci pomohla zafinancovat ČEPS. Žáci a učitelé Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí společnými silami vytvořili pro ODM 2018 logo a maskota, kterého následně ve své dílně i ušili.
Spolupracující školy: Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí, Vyšší odborná škola pedagogická a Střední pedagogická škola Litomyšl, Obchodní akademie a Střední odborná škola cestovního ruchu Choceň, Střední škola zahradnická a technická Litomyšl, Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová, Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí, Střední průmyslová škola Letohrad, Střední odborné učiliště obchodu a služeb Žamberk, Střední odborné učiliště Polička a Střední odborné učiliště obchodní Chrudim.
   Výprava Pardubického kraje čítá 125 osob (sportovci, trenéři, servismani, vedoucí).
   Vlajkonošem výpravy Pardubického kraje bude pardubický hokejista Tomáš Rolinek.
   Výpravu Pardubického kraje obléká firma Don Quiet.
   Celkově je na ODM 2018 akreditováno 1723 účastníků.
 
Zahajovací ceremoniál

Neděle, 28. ledna 2018 od 15 hodin, Tipsport arena Pardubice

Účinkující: Adam Mišík, Tomáš Verner, Mika Ronos, Bonifantes Vstup pro veřejnost zdarma.
Vstupenky k vyzvednutí v pardubickém informačním centru a na pokladnách Tipsport areny.