Českotřebovský deník 36/2018 (3/2)   

Hazard se zreguluje sám? 


Pod tímto heslem (ovšem bez otazníku) vstupovala do diskuze v loňském roce většina zastupitelů města, zejména pak hnutí Nestraníci. S návrhem na omezením hazardu přišla Koalice pro Českou Třebovou, další zastupitelé byli připraveni k této věci alespoň věcně diskutovat.  Tvrzení o tom, že se hazard zreguluje sám, bylo jen pokrytecké řečnické cvičení, v pozadí byla především snaha zejména udržet výnosy z hazardu i pro příští léta. Že jsou to peníze z neštěstí jiných, bral vážně jen málokdo. 

V poslední době jsme přitom  svědky toho, že si vedení města velmi pochvaluje "zdravé hospodaření města" a to, v jak dobré finanční kondici se město nachází. Je proto na místě otázka, zda za této situace město potřebuje získat dalších v porovnání s předchozími rozpočty rekordních 9,4 milionu na dani z hazardu tak, jak je zapracováno do návrhu rozpočtu pro rok 2018.

V loňském roce jsme totiž promarnili příležitost omezit hazard v České Třebové ještě do doby, než si majitelé heren upraví svá zařízení podle požadavků nového zákona. Taktizováním ze strany vedení města se podařilo zajistit, že nová vyhláška o regulaci hazardu v České Třebové nevznikla ani v podobě sebemenšího omezení.  Českotřebováci a další gambleři z okolí, mají tak v našem městě vzácnou příležitost na sobě vyzkoušet, jaký velký je z hraní na automatech požitek a jak velké částky z rodinného rozpočtu se zde dají prohrát. Hlavně když to přinese pár korun pro radnici na další skvělé projekty, nad kterými okolní města žasnou.  (mm)

 
Vyprodaný seminář pro pamětníky

V úterý 30.ledna 2018 se v přednáškovém sále městského muzea konal další seminář z cyklu "pro pamětníky a nejen pro ně". Téma bylo zaměřeno na výletní místa v okolí České Třebové. Seminář se setkal s velkým zájmem veřejnosti, byl dosažen rekord v návštěvnosti, místa v přednáškovém sále nestačila a bylo třeba využít možnosti přístavků, jen co se vešly. Byl "plný dům", celkem přišlo 85 zájemců o přednášku. Lektor Martin Šebela se na své semináře připravuje velmi důkladně a předkládá nejen zajímavé fotografie, ale také zasvěcené komentáře. Byl to nejen popis jednotlivých snímků, ale také vztahy nemovitostí a majitelů, třeba i ve více generacích. Seminář pro pamětníky se stal nejúspěšnějším cyklem seminářů pořádaných českotřebovským městským muzeem. (mm)
Ukázka z promítaných fotografií  (Habeš, Lochness,  Chata u Floriana) - z archivu Martina Šebely

Ocenění za projekt  energeticky úsporných opatření

Pardubický kraj obdržel čestné ocenění za připravovaný projekt EPC VIII. Jedná se už o osmý balíček energeticky úsporných projektů splácených z realizovaných úspor, který bude Pardubický kraj na svém majetku realizovat.
První projekt EPC zde vznikl již v roce 2006 a od té doby zde bylo do energetických úspor na základě sedmi smluv nainvestováno více než 300 miliónů korun, které kraji umožňují šetřit přes 50 miliónů korun ročně a tisíce tun zplodin do ovzduší,“ uvedl 1. náměstek hejtmana zodpovědný za investice, majetek a kulturu Roman Línek.
Ocenění přebral energetický manažer Pardubického kraje Milan Vich v Praze od ředitele odboru energetické účinnosti a úspor z Ministerstva průmyslu a obchodu Vladimíra Sochora a předsedy Asociace poskytovatelů energetických služeb Ivo Slavotínka. Slavnostní předání proběhlo v rámci konference s názvem „Energetický management pro veřejnou správu“, kde energetický manažer Pardubického kraje představil úspěšnou strategii pro získání certifikace energetického managementu dle normy ČSN EN ISO 50001, kterou Pardubický kraj získal již v září 2016 jako první a doposavad jako jediný kraj v České republice.  
V rámci této konference byla též představena publikace s názvem „ Problematika EPC z pohledu zadavatele“, kde jsou zúročeny zkušenosti Pardubického kraje z realizace a vyhodnocování všech sedmi balíčků projektů EPC. Sborník s touto problematikou a s tímto úhlem pohledu na problematiku EPC je ojedinělý a proto zaujal velkou pozornost odborné veřejnosti a je o něj velký zájem. Může totiž mnoha zájemcům o realizaci projektů EPC pomoci se vyhnout nebezpečným úskalím, jak při přípravě projektů, tak i při vlastní realizaci. A to jak ve veřejné správě, tak i v soukromém a komerčním sektoru.
 
První miminka roku 2018 v kraji 

Na tradiční návštěvu za prvními miminky Pardubického kraje po jejich zabydlení doma se v těchto dnech vydal radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. Nejprve zavítal do Nekoře nedaleko Žamberka za rodinou Mikyskových.
Jejich syn, Adam Mikyska, se narodil před druhou hodinou ranní 1. ledna 2018. „O tom, že se Adámek narodil jako první v kraji, jsem nevěděla. Volaly mi to až kolegyně z práce, když se to dočetly na internetu,“ řekla maminka Olga Mikysková, pro kterou péče o potomka nebude žádnou novinkou, na Adama totiž doma čekali dva sourozenci.
Aby novopečená maminka nebyla na Adámka sama, otec Pavel Mikyska využil sedmidenní otcovské dovolené, a to hned od 1. února, kdy začala tato novinka v České republice fungovat.
Mám také tři děti, dokážu si tedy představit, co všechno rodiče čeká, v domečku teď bude hodně veselo. Všem novorozencům i jejich rodinám pak přeji pevné zdraví. Velké štěstí je už potkalo, protože být v životě obklopen nejbližšími je další  nenahraditelná hodnota,“ řekl radní Ladislav Valtr, který do Nekoře přivezl drobné dárky, ale i finanční dar od Pardubického kraje.
Sám malý Adámek byl také nečekaným dárkem. Narodit se měl až 25. ledna. I přes dřívější příchod na svět vážil 3 190 gramů. O něco méně měla první dívka narozená v našem kraji, Anežka Miriam Amorová, která se narodila 1. ledna v 7.34 hod s porodní váhou 2900 gramů. Za ní se radní Valtr vydá na návštěvu v příštím týdnu.