Českotřebovský deník  37/2018 (4/2)   

Prodejna Konzum Diskont bude v polovině února uzavřena pro rekonstrukci 

Prodejna Konzum Diskont v ulici Chmelnice prochází rekonstrukcí a rozšířením, práce byly zahájeny na přelomu roku. Zatím probíhaly přípravné práce venku, příznivé lednové počasí to umožnilo. Byla zlikvidována sezónní dřevěná prodejna Fortel a vybudována nová základová betonová deska pro rozšíření prodejny  ve směru ke komunikaci. Ve stávající podejně se zatím stále prodává, i když přístup je ztížen, prochází se přes venkovní staveniště. Také kapacita parkoviště u prodejny se nyní o něco zmenšila. 

Další vývoj bude podle postupu stavbařů takový, že v pátek dne 16. února bude prodejna Diskont uzavřena. Přes následující víkend 17. a 18. února bude probíhat vyklizení prodejny tak, aby mohli stavbaři pokračovat od pondělí 19.2. naplno. Prodejna bude mít po dokončení prací tři samostatné obchodní prostory. Prodejna Diskont bude mít plochu 450 m2, novy  hobby market Fortel 170 m2  + venkovní zahradu a navíc mezi těmito prostory bude ještě dost místa na pobočku Pošty Partner se dvěma přepážkami.

Počítá se s tím, že úpravy budou skončeny v dubnu, maximálně v květnu t.r, záleží i na počasí. Potom bude prodej + poštovní provoz znovu zahájen, venkovní parkoviště umožní zaparkovat 31 osobním vozidlům. Původně uvažovaná samoobslužná  benzinová čerpací stanice zřízena nebude, nedošlo k dohodě o odkoupení plochy užívané jako skládka dřeva v sousedství parkoviště. Celkový objem stavby je 15 mil. Kč.  Fotografie stavby byly pořízeny 30. ledna 2018.


Stavba tenisové haly pokračuje

Vysoký jeřáb na ploše mezi halou a bývalým hostincem pana Rybky Za Vodou  je vidět z velké dálky a dává tušit, že stavba tenisové haly pokračuje. Konstrukce haly byla smontována, nyní přichází na řadu opláštění objektu. Podle návrhu rozpočtu města na rok 2018 je v letošním roce profinancovat částku 24,6 mil. Kč, za tyto peníze by měla být hala vlastně dokončena.

Kraj podpoří festival AMAVET

Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET získá od Pardubického kraje částku 700 tisíc korun na financování jedenáctého ročníku Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji, dále na financování Programu vytváření a rozvíjení zájmu žáků o vědecké a technické obory a zahraniční stáže nejlepších autorů vědeckotechnických projektů. Cílem této soutěže je zvýšit zájem žáků základních a středních škol Pardubického kraje o perspektivní technické a přírodovědné obory. Finální schválení dotace spadá do kompetence krajských zastupitelů.
Je to akce, která bohužel nemá v celé republice obdoby. Pro nás je to jedna z možností, jak mladé lidi vtáhnout do světa vědy a techniky a motivovat je ke studiu na technických oborech. Proto již druhým rokem uvolňujeme částku 700 tisíc korun,“ uvedl radní pro školství Pardubického kraje Bohumil Bernášek. „Soutěž se stala součástí práce na mnoha základních a středních školách, což je vidět také na počtu přihlášených. Úspěšní studenti mohou navíc porovnat své vědomosti se studenty ze zahraničí nebo zaujmout budoucí zaměstnavatele a tím nastartovat svoji vědeckou kariéru,“ řekl radní Bernášek.
Oblastní kolo pro okresy Ústí nad Orlicí a Svitavy se bude konat 9. února v Lanškrouně, pro okresy Pardubice a Chrudim 15. února v Pardubicích. Autoři nejlepších prací postoupí do krajského kola, které se uskuteční 8. a 9. března v Pardubicích.
Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji je určen starším žákům základních škol a středoškolákům. Pardubický kraj, Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, Univerzita Pardubice a další partneři jej organizují již od roku 2007. Novým generálním partnerem v Pardubickém kraji je letos společnost Foxconn. Díky organizaci AMAVET od roku 1990 vycestovalo přes 8 000 mladých lidí do vědeckých center ve Francii, Velké Británii, Belgii, Švédsku, Německu a dalších zemí. Asociace také zve skupiny zahraniční mládeže do České republiky.
Pardubické Café Robinson patří až do poloviny února Denise Váňové

Jedním z největších talentů mezi současnými studenty orlickoústecké umprumky je grafička Denisa Váňová studentka maturitního ročníku. V prostorách pardubické Café Robinson prezentuje svoje na své první samostatné výstavě své práce od 18. ledna dio poloviny února. V prostorách chráněné kavárny jsou nyní k vidění autorčiny kresby, grafiky a také fotografie. „Název výstavy Nenažranci se vztahuje k celkovému konceptu. Je o společnosti, lidech, přírodě a o tom, jak to spolu mnohdy nefunguje dohromady. Protože podle mě je důležité, co tu po sobě člověk zanechá,“ vyjádřila svoje přesvědčení Denisa Váňová a doplnila: „Kresby jsem tvořila jako reakci na okolí, na věci co mě pobavily, ale mnohdy i přišly absurdní. Zajímá mě zde role a pozice člověka vůči ostatnímu živému, jeho morální zásady.“