Českotřebovský deník 40/2018 (5/2)   
Burza práce pro osoby se zdravotním postižením

V pátek 23. 3. 2018 od 9:30 do 12:30 hodin se uskuteční na ÚP ČR Kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí již čtvrtý ročník Burzy práce pro osoby se zdravotním postižením. Účastnit se bude 11 zaměstnavatelů a 3 zástupci sociálních služeb, zabývajících se problematikou zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Na akci bude rovněž přítomen zástupce regionálního pracoviště Národní rady osob se zdravotním postižením ČR pro Pardubický kraj.
Návštěvníci se dozvědí od odborných pracovníků ÚP ČR podrobnosti týkající se pracovní rehabilitace - komplexního systému aktivit, jehož cílem je usnadnění vstupu osobám se zdravotním postižením na otevřený trh práce.
Burza se koná na adrese ul. 17. listopadu 1394 v přízemí budovy Kontaktního pracoviště ÚP ČR v Ústí nad Orlicí.
 
Zaveďme centrální řízení provozu a údržby! Cílem tohoto manažerského rozhodnutí, které připravuje člen představenstva Českých drah pro servis, techniku a majetek Ing. Miroslav Kupec, je především zefektivnit systém řízení odboru kolejových vozidel. Doteď řídili provoz a údržbu vrchní přednostové DKV a některá DKV podle mínění vedení Českých drah postupovala „samostatně a nekoordinovaně“.
Nově se tedy tyto dvě činnosti oddělí a budou podléhat jiným odborům na generálním ředitelství, upozorňuje dále server Zdopravy.cz s tím, že nejviditelnější změnou bude zánik pěti dep, a to: v Plzni, Praze, Brně, Olomouci a České Třebové. „Změna organizačního uspořádání úseku techniky, servisu a majetku (UTSM) od 1. 2. 2018“ se dotkne zhruba 50 zaměstnanců na manažerských a úřednických pozicích, nicméně v době od 1. 2. do 30. 6. 2018 mají být ještě stávající DKV zachována.
Provoz Českých drah budou nově zastřešovat tři oblastní centra: v Plzni, v Praze a v Bohumíně. Ta budou řídit manažeři podléhající přímo generálnímu ředitelství. Jak dále uvádí server Zdopravy.cz, počínaje 1. únorem byl rozdělen původní odbor kolejových vozidel na tři části: první má na starosti předpisy, rozvoj a strategii do budoucna (tento odbor bude od 1. 2. 2018 do 30. 6. 2018 řídit Ing. Rostislav Novák), druhá provoz, oběhy vozidel, grafikon a cca 3600 strojvedoucích (odbor bude od 1. 2. 2018 do 30. 6. 2018 řídit Ing. Tomáš Mohr) a třetí údržbu a opravárenství (odbor bude od 1. 2. 2018 do 30. 6. 2018 řídit Ing. Pavel Rešl), přičemž opravárenství bude soustředěno do čtyř center (v Plzni, Praze, Brně a Olomouci nebo v Bohumíně).
Michael Mareš s využitím serverů Zdopravy.cz a Federace strojvůdců ČR
AD: Smutno v České Třebové

Vážená p. Vondrová, plně s Vámi souhlasím, že ve městě vše co se zde konalo mizí, zavírá se jeden obchod za druhým, ale na to Vám musí dát odpovědět někdo jiný. Rozhodně to není proto, že si někdo stěžoval. Nám zde mnoho věcí také chybí.
OHŇOSTROJ: Za 16 roků nebyl důvod ke stížnosti, až v roce 2017. Proč? Na závěr vysvětlím.
ZVUKAŘI: Celé roky jsem nejen já měla snahu se s p. Vašinou domluvit na snížení DB při některých kapelách. Dočkala jsem se jen řvaní, arogance a impertinencí i v přítomnosti p. starosty - bez výsledku. V roce 2014 občané podepsali, že je hluk nesnesitelný - žádná odpovědˇ. V roce 2015 OHS provedla měření, průměrně 90 DB, limit je 40 DB - řešení žádné, ani odpovědˇ z MÚ. V roce 2016 jsem ne tuto situaci předem upozornila a p. místostarostka Žáčková slíbila, že to zajistí. Nebyl tento rok žádný důvod ke stížnosti, ani to nebylo na úkor kapel. Věřila jsem, že tak bude i nadále. Omyl! Vše si vynahradili v roce 2017, protože věděli, že se nebude měřit. Strašnou rezonancí prasklo okno a ohňostroj úmyslně nasměrovali na náš dům. Některé světlice dohořívaly na terase, autě (20 m za domem). Byly 2 pytle spadu na střeše, v okapech, terase a dvoře. Kdo myslíte, že to musel odstranit? Mohla jste přijít pomoci. Vše ráno vyfotili strážníci.                                                     Ivana Vážková
Jak v MŠ U Koupaliště bojujeme proti chřipce

„Úmorný únor mrazivý, chřipce se nikdo nediví. Je mi do pláče, zas na mě skáče“
V zimním období je organismus dospělých i dětí oslaben.
Velké změny teplot nám nesvědčí, tělu chybí sluneční paprsky, ze kterých by čerpalo energii. Proto nás v této době trápí různé záněty, chřipky a angíny.
Naše děti se snažíme chránit dostatečným pobytem venku, pravidelným odpočinkem po obědě a přísunem vitamínů formou ovoce, tak i zeleniny.
Rodičům vysvětlujeme, že do zařízení patří pouze zdravé dětí. Dítě s nachlazením ohrožuje ostatní děti, ale i děti, které se vrátily po nemoci se sníženou imunitou.
K osvětě používáme všech možných prostředků, maňásků, obrázků a vyprávění.
Minulý týden k nám přijelo divadlo Frištejnského s pohádkou Veselá zima, kde v krásném příběhu o kozlíkovi a prasátku ukázali dětem, jak se chránit před chřipkou a jak proti ní bojovat. 
Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště

Společnost železniční při DKV Česká Třebová: spousta užitečné práce         

Jde o spolek nadšenců a přátel železniční techniky a historie, který jsme založili za účelem péče o historická vozidla a další movité předměty, které mapují historii železnic a kolejové dopravy. Veškerou naši činnost prezentujeme veřejnosti při různých příležitostech a nostalgických jízdách. V historických soupravách je velmi oblíben červený bufetový vůz BDlm, kde nabízíme bohatou nabídku občerstvení (točené pivo, klobásy, guláš) a upomínkových předmětů nejen s železniční tématikou. Při pořádání akcí spolupracujeme s obcemi a sponzory. O pořádaných akcích Vás pravidelně informujeme.
Vedle naší pořadatelské činnosti se staráme a renovujeme historická kolejová vozidla ve spolupráci s dalšími subjekty a sponzory. Jako malým klenotem lze nazvat ,,Lenku“ motorovou lokomotivu 1435 BN 60 vyrobenou podnikem ČKD Praha roku 1955. Novým velmi zajímavým přírůstkem do naší malé sbírky je motorová lokomotiva701 484-8 (T211 0002) z dílny podniku ČKD Praha. Unikát je plně provozní, připravený sloužit nostalgii a vozit výletní vlaky. V následujícím období obdrží nátěr dle barevného schématu z roku 1958.
Podílíme se na pořádání akcí v Pardubickém kraji (Den železnice, Mikulášské jízdy a další akce). 
Rádi Vám uspořádáme jízdu/ akci s našimi vozidly dle vlastního scénáře. Oblíbené jsou podnikové akce a výlety historickým vlakem do různých destinaci i s programem.
Z akcí roku 2017

Podíl na Mikulášském vlaku mezi Chocní a Litomyšlí  9.12.2017  (viz dolní foto)
Účast s bufetovým vozem na Mikulášské jízdě, kterou pořádal Chornický železniční klub 3/12 2017
Podíl na Dnu železnice v DKV Česká Třebová 24/9 2017.  V provozu byla T211 + vůz NP. (viz dolní foto)
Účast na  oslavách 120 let trati Polička – Ždárec u Skutče. Stroj T211-0002 byl vystaven v Poličce.
Vozidlo BDlm má novinku pro péči o zákazníky. Jde o pípu s chlazením od pivovaru Pernštejn.
5.7.2017 - pro partnery a sponzory se konala první jízda s lokomotivou T211-002. jako vlak 10251 z České Třebové do Mladějova na Moravě a zpět jako vlak 10250. Poděkování firmám TSR ČR, Elektrizace ŽeleznicČD a.s. a CZ Logistics za pomoc při uskutečnění této akce.
V průběhu března pokračovaly práce na T 211 002. Velký pokrok nastal v laku. (viz horní foto)  www.spolzel.cz

Krásná a UNIKÁTNÍ fotografie                                                             

Bazilika na sv. Hostýně s měsícem v pozadí (30.1. 2018). Foto pořídil nadšený amatérský fotograf Tomáš Bubík, který vyrazil zachytit "superúplněk" až na Hostýn. V úterý 30/1 v 18:15 se mu podařilo vyfotit měsíc za tamní bazilikou. Je to jistě jeden z jeho nejlepších úlovků, který mohou i profesionálové jen závidět....Škoda, že takto nešla vyfotit naše rotunda sv. Kateřiny, ale tam byl měsíc viditelný před 17 hodinou a nebyl ještě tak velký.