Českotřebovský deník 63/2018 (28/2)  

Větrat smíme jen v neděli

Poslední dobou se mi často stává, že potkávám známé s otázkou: Co vy tam u toho krematoria blázníte? Proč ho chcete v České Třebové zrušit?
Snažím se všem trpělivě vysvětlovat, jaký  že  to problém s krematoriem máme. Pokusím se jej vysvětlit i vám.
Když byla  kolem roku 1970 povolena zástavba pozemků v okolí tehdy nedávno postaveného krematoria rodinnými domky, všichni souhlasili s provozem krematoria. V té době byla pec v provozu 3 hodiny dopoledne, 2 dny v týdnu a pálilo se 300 těl ročně.
V roce 1986, byli zrenovovány pece a vše probíhalo k oboustranné spokojenosti obyvatel i města.
To, co se děje v krematoriu dnes, se nám nelíbí. Pálí se 6 dní v týdnu, ve dne i v noci. Do České Třebové se svážejí těla z celé České republiky – 3.500 za rok.
Vím, že se každý musí nějak uživit, ale finanční prospěch nájemce a potažmo města,  se odráží na zdraví lidí, žijících v širokém okolí. Nikomu nepřeji , dívat se na černý kouř stoupající z komína a vrstvy mastného popílku na zahradách.
To by opravdu nešlo omezit spalování? Chápu, že tato služba patří k životu. Ale kolik lidí zemře v  České Třebové a okolí za rok? Zamysleme se…                                                                                                                     Dana Süsserová
 
Stánek města na veletrhu Holiday world navštívilo přes 420 návštěvníků

Ze čtyř veletržních dnů 15. - 18. února byl veletrh Holiday world otevřen pro veřejnost v pátek, sobotu a neděli, první úvodní den čtvrtek 15.2. byl vyhrazen pro odbornou veřejnost. Návštěvníci byli z části bývalí obyvatelé našeho města nebo ti, kteří by se do České Třebové chtěli podívat.  Podle svědectví pracovníků, kteří  zde zajišťovali služby pro návštěvníky se podařilo se k našemu stánku nalákat i lidi, kteří ze začátku o návštěvě ani neuvažovali. U stánku se zastavilo ve čtvrtek 55, v pátek 89, v sobotu 147 a v neděli 130 lidí, celkem je evidováno 421 návštěvníků stánku, na kterém si město Česká Třebová připomínalo 740. výročí první písemné zmínky. Bylo by zajímavé srovnat toto číslo s jinými městy, např. s Ústím nad Orlicí, které mělo stánek nedaleko. Představitelé města Ústí n. O. místostarosta Jiří Preclík, radní Mgr. Pavel Svatoš a tajemník ústecké radnice Marcel Klement  navštívili v pátek l6.2. také stánek našeho města, což je zaznamenáno také ve zpravodajství orlickoústeckého webu včetně fotografií na tomto odkazu . V rozpočtu města můžeme alespoň porovnat náklady: stánek města Ústí n.O. na veletrhu stojí 120 tis. Kč, českotřebovský stánek 240 tis. Kč. Foto M. Michalski.
 
Termín zápisu do základních škol v Č. Třebové v roce 2018

Pro rok 2018 byl stanoven termín pátek 6.4. 2018 od 14:00 do 17:00 hodin a sobota 7.4.2018 od 9:00 do 11:00 hodin.
Termín zápisu do mateřských škol v roce 2018

 Vyzvednutí přihlášky
Přihlášku si rodiče mohou vyzvednout ve středu 04.04.2018  od 8:00 do 15:00 hodin a ve čtvrtek 05.04.2018 od 8:00 do 12:00 hodin v příslušné mateřské škole, ve které chtějí své dítě umístit.
Zápis do mateřských škol
Zápis do MŠ proběhne ve středu 02.05.2018 od 8:00 do 15:00 hodin a ve čtvrtek 03.05.2018 od 8:00 do 12:00 hodin, v těchto dnech rodiče odevzdají vyplněnou přihlášku v příslušné mateřské škole.

 

Plastikáři se učí ve Svitavách, práci snadno najdou i v České Třebové

Pracovat s plasty, znát jejich vlastnosti i použití, zvládat lisařské technologie. To všechno umí po absolvování školy plastikáři ze Středního odborného učiliště Svitavy, v jejichž oboru se stýká technika s kreativitou.
 „Čtyřletý studijní obor Mechanik plastikářských strojů je v maturitní podobě vyučován v rámci celé republiky pouze na naší škole, otevřen byl před šesti lety. Vyplnili jsme tímto „díru“ v poptávce po kvalifikovaných odbornících v nejvíce se rozvíjejícím segmentu hospodářství, tedy automobilovém průmyslu,“ informoval ředitel Středního odborného učiliště Svitavy Leoš Říha.
Na Svitavsku a Orlickoústecku působí hodně firem, které se zabývají zpracováním plastických hmot. Většina z nich se zaměřuje na program automotive, to znamená na výrobu součástek a dílů pro automobilový průmysl. V těchto společnostech pak absolventi tohoto oboru nalézají velmi dobré uplatnění,“ podotkl radní pro školství Bohumil Bernášek.
Žáci se naučí obsluhovat a seřizovat stroje na zpracování plastů, tvořit jednodušší programy pro číslicově řízené stroje i používat speciální nástroje. Znají také jednotlivé druhy používaných plastů, jejich vlastnosti, výrobu, využití, značení i technologie zpracování, tedy vstřikování, vyfukování, protlačování a obrábění. „Žáci umí seřizovat stroje pro zpracování plastů, zejména extrudéry, vstřikolisovací a vyfukovací stroje, dokáží také pracovat s ukazateli kvality pro oblast zpracování plastů, včetně požadavků norem kvality,“ dodal Leoš Říha.
V oboru se najdou studenti, kteří jsou kreativní. Stýkají se v něm totiž znalosti a technologické postupy několika oborů a je v něm prostor pro vlastní myšlení a nápady,“ podotkl ředitel, který také řekl, že škola má smluvně zabezpečených 40 pracovišť pro praktické vyučování. Jsou jimi například firmy Schaeffler, Rehau, RS Plast nebo Ravensburger.
Přívětivé je i prostředí školy, která má čtyři budovy s vlastním internátem. Brzy se také rozšíří výukové prostory díky přístavbě, ve které budou dílny s novými špičkovými stroji jak pro plastikáře, tak i strojaře.


Larischova vila v Pardubicích ožije postupně od sklepení

Oprava a další využití Larischovy vily v Pardubicích byla hlavním tématem jednání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, náměstka pardubického primátora Jakuba Rychteckého a zástupců Československé obce legionářské. Stav objektu, v němž sídlil policejní oddíl odpovědný za popravy vlastenců v době heydrichiády, je v současné době velmi špatný. V roce 2019 by měla začít rekonstrukce věže a úpravy sklepení, kde na smrt čekaly téměř dvě stovky obyvatel Ležáků. Pardubický kraj ústy hejtmana přislíbil podporu tohoto projektu v hodnotě pěti milionů korun.
„Československá obec legionářská nemá bohužel šance dosáhnout na dotace z Evropské unie, jelikož Larischova vila je městskou kulturní památkou, zatímco na evropské peníze může dosáhnout jen národní kulturní památka. Proto se alespoň dílčím způsobem snažíme již několik let podporovat nezbytné rekonstrukce. V letošním roce jsme uvolnili 500 tisíc korun na opravu střechy a stropů věže. Celkově jsme záchranu stavby podpořili částkou jednoho a čtvrt milionu korun, což jsou však v celkovém objemu drobné prostředky. Tato oprava skutečně spěchá a je důležitá pro zachování celé památky,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Z výsledků jednání vyplývá, že se se v případě této historické budovy blýská na lepší časy. „Československá obec legionářská má v současné době k dispozici částku 15 milionů korun, což zajistit dokončení první etapy rekonstrukce pravděpodobně v příštím roce. Jako kraj jsme připraveni se k záchraně této významné památky připojit v částkou pěti milionů korun pro rok 2019. V rámci první etapy by měla být opravena primárně samotná věž a zakonzervovány podzemní prostory. Ihned poté by měla být tato část otevřena širší veřejnost. Následně mohou probíhat stavební úpravy ve zbytku objektu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého je především nezbytné, aby byla zachována autenticita celého prostoru pro budoucí návštěvníky.

Česko už podesáté hledá nejlepší ekologické projekty,

startuje jubilejní ročník E.ON Energy Globe


Už 1. března startuje další ročník E.ON Energy Globe, která ocení projekty šetřící energii a přírodu. Na pomyslném narozeninovém dortu by soutěž ekologických oskarů letos sfoukla přesně 10 svíček. Své projekty mohou firmy, obce, školy i jednotlivci přihlašovat až do 30. dubna 2018.
Absolutní vítěz letošního ročníku postoupí do mezinárodního kola, kde se jeho projekt napřesrok utká se zástupci z více než 170 zemí z celého světa v rámci Energy Globe Award. Jde o nejvýznamnější světové ocenění v oblasti ochrany životního prostředí udělované už od roku 1999. Za celosvětovou soutěží stojí tým rakouských organizátorů v čele s průkopníkem myšlenky na oceňování projektů z oblasti životního prostředí Wolfgangem Neumannem. Ten byl před deseti lety i u zrodu české odnože soutěže a pomáhal s uspořádáním prvního ročníku.Účastníci mohou své projekty hlásit do jedné ze šesti kategorií: Obec, Kutil, Firma, Mládež, Stavba nebo Nápad. Zatímco v prvních pěti kategoriích je potřeba představit konkrétní realizaci, sekce „Nápad“ oceňuje i dobré myšlenky či prototypy. V minulosti v ní uspěla třeba mikroelektrárna Wave na biomasu, jež díky soutěži získala finanční dotaci na další fázi testování a zdokonalování.
Z přihlášených projektů vybere odborná porota v každé kategorii dva nejlepší, které pak budou bojovat o hlasy široké veřejnosti. V porotě zasedají zástupci Akademie věd nebo Karlovy univerzity v Praze. Veřejné hlasování začne v červenci 2018. Probíhat bude online na oficiálním webu soutěže www.energyglobe.cz. Svůj hlas a přízeň konkrétnímu projektu zde může vyjádřit každý zletilý nadšenec ekologických řešení.