Hromnice nebo Imbolc?

Jak to s těmi svátky vlastně bylo se návštěvníci dozvěděli v Pravěké osadě Křivolík.

Jaro se pomalu blíží! Během těchto studených dní už nastal čas oslav svátku nazývaného Hromnice nebo Imbolc – takto nazývaný v dobách dávných předků. Návštěvníci si ho mohli připomenout v sobotu 10. února v Pravěké osadě Křivolík, která se nachází uprostřed překrásných, zasněžených hvozdů u České Třebové.  Spolek Bacrie si pro všechny zájemce připravil komentované prohlídky osadou, během kterých si mohli prohlédnout stavby z různých období pravěku, vyzkoušet si, jak náročné bylo pomocí historické sekery zpracovat dřevo na zimu, nebo si vyrobit svoji svíčku hromničku. Nechyběl ani slibovaný slavnostní přípitek na Hromovládce a osadu. Jako již tradičně osadu oživila i zvířata.
„Hlavní roli při oslavách tohoto svátku ve všech kulturách hrály především ohně a očista domů, neboť oheň byl stále rozhodujícím faktorem v této nepříznivé části roku. A my jsme rádi, že ho s námi přišlo oslavit tolik lidí.“ říká náčelník spolku Bacrie David Maršálek.
Další akcí pro veřejnost bude Slunovrat – Festival živého pravěku, který se letos uskuteční 23. června 2018 a na něj naváže týden školních exkurzí 25. – 29. června 2018. Během sezony také opět probíhají víkendové veřejné brigády, ta nejbližší se uskuteční 10. března od 10:00 do 16:00.
Více naleznete v kalendáři na http://www.krivolik.cz/ nebo Facebookové stránce Bacrie a Osada Křivolík.