Třebováci si připomněli na Holiday World

v Praze významné výročí svého města

 
Polovina měsíce února je v kalendáři výstav již mnoho let věnována jednomu z největších cestovních veletrhů ve střední Evropě. Také letos se 15.-18.února konal Holiday World 2018 a již po sedmadvacáté se tak na pražském výstavišti v Holešovicích sjelo mnoho významných vystavovatelů z domova i z různých končin světa. Společně s veletrhem Top gastro & Hotel, tvořil již nerozlučnou dvojici veletrhů, které se výborně doplňovaly.
Mezi 634 vystavovateli ze 45 zemí světa již tradičně nechyběli ani Třebováci. Letopočty 1278 a 2018 ohraničují 740 let existence města Česká Třebová a tomuto významnému  výročí bylo podřízeno i celkové ztvárnění výstavní expozice. Město se představilo vzdušným stánkem s  fotografiemi Michala Horáka, které návštěvníkům představily významné kulturní a společenské události v životě města. Pro návštěvníky byly vedle tradičních propagačních materiálů, připraveny i jejich aktualizované dotisky. Velkému zájmu  se těšila především regionální cyklomapa a také zlatavý mok z Pivovaru Faltus. Otevření českotřebovského stánku se zúčastnili i zástupci města v čele se starostou Jaroslavem Zedníkem.
Holiday World je nejen cestovatelským svátkem, ale i významnou společensko-kulturní událostí. Zatím, co čtvrteční program byl věnován odborníkům, zbývající tři dny patřily veřejnosti. Bohatý doprovodný program se odehrával nejen na pódiích výstavních ploch, ale především v Křižíkově pavilonu B, kde o víkendu probíhal Festival World Film. Projekce filmů a setkání s cestovatelskými osobnostmi probíhaly celý den. Za všechny připomeňme alespoň cestovatelskou legendu Miroslava Stingla, Jiřího Kolbabu, nebo naše mořeplavce, kteří obepluli svět.
Každý rok je Holiday World věnován některé zemi. U příležitosti 100.výročí vzniku samostatného Československa a 25 let od vzniku dvou nezávislých států, se partnerskou zemí veletrhu stalo Slovensko. Vedle našich nejbližších sousedů, bylo možné prostřednictvím atraktivních expozicí navštívit i mnoho exotických zemí, mezi kterými nechyběly ani vzdálené destinace jako například Dominikánská republika, Indonésie, Jamaika, či Mexiko a rozsáhlou expozicí se tentokrát prezentovala Čínská lidová republika. Mezi stánky jste mohli potkat různé maskoty krajů, masopustní maškary, nefalšovanou mexickou kapelu v krojích, ale i Miss Princess Of World za rok 2017, kterou se stala Dajana Laketic z Malty. Pro mne bylo velkým zážitkem setkání s cestovatelem a experimentálním archeologoem Ing.Pavlem Pavlem, který „rozchodil“ sochy moai z Velikonočního ostrova. Na veletrhu se prezentoval hodinovým vyprávěním i křtem a autogramiádou své nové knihy – Návrat na Rapa Nui po třiceti letech.
Veletrh Holiday World 2018 se opět vydařil a každý návštěvník si jistě našel svou oblíbenou destinaci, nebo se alespoň nechal inspirovat velkorysou nabídkou domácích i zahraničních vystavovatelů. Osobní účast na veletrhu i setkání se zajímavými lidmi nemohou nahradit pouhé stránky na internetu. A tak se již těším na příští rok, kdy se bude konat 28. ročník tohoto velkého cestovatelského setkání.
                                                                                                                                                 Milan Michalski

Fotoreportáž ze čtvrtka 15. února by Milan Michalski