Hromnice nebo Imbolc?

Jak to s těmi svátky vlastně bylo se dozvíte v Pravěké osadě Křivolík.

Jaro se pomalu blíží! Během těchto studených dní už nastal čas oslav svátku nazývaného Hromnice nebo Imbolc – takto nazývaný v dobách dávných předků. Ti, kteří oslavy ještě nestihli mají jedinečnou možnost si tento prastarý svátek připomenout v sobotu 10. února v Pravěké osadě Křivolík, která se nachází uprostřed překrásných hvozdů u České Třebové.  Spolek Bacrie si pro všechny zájemce připravil komentované prohlídky osadou, během kterých si budou moci prohlédnout stavby z různých období pravěku a také se dozvědí, proč byl tento svátek kdysi tak důležitý. Dále si vyzkouší, jak náročné bylo pomocí historické sekery zpracovat dřevo na zimu, vyrobí si svoji svíčku hromničku a v mrazivém počasí jim jistě přijde vhod slavnostní přípitek na Hromovládce. Akce se koná od 10.00 do 15.00 hodin. Vstupné na akci je dobrovolné.
Hlavní roli při oslavách tohoto svátku ve všech kulturách hrály především ohně a očista domů, neboť oheň byl stále rozhodujícím faktorem v této nepříznivé části roku.
„V dnešním chladném počasí nám možná připadá, že zima je v plné síle, ale přitom je již dobře patrné, jak se světlejší dny pomalu vrací. Odtud také vzniklo pořekadlo „Na Hromnice o hodinu více“. Přelom mezi zimou a jarem měl kdysi velký význam a svátek byl pod různými názvy slaven různými etniky žijícími na našem území,“ říká náčelník spolku Bacrie David Maršálek. 
Program akce

Komentované prohlídky  -  Ukázky replik pravěkých předmětů  -  Sekery v průběhu věků  -  Výroba svíček hromniček
Akce se koná v sobotu 10. února 2018 od 10.00 do 15.00 hodin
v prostoru Pravěké osady Křivolík u České Třebové. Vstupné je dobrovolné.

Více informací o Pravěké osadě Křivolík a činnosti Bacrie z. s. naleznete na www.krivolik.cz nebo www.facebook.com/bacrie