Kruh přátel hudby připravuje na březen

jubilejní 500. hudební večer

Houslista a pedagog Alexander Shonert se narodil v roce 1972 na Sibiři. Od roku 1999 žije a pracuje v Praze. Jako uznání za přínos české kultuře mu bylo v roce 2010 uděleno české občanství. Sólově vystupuje po celé Evropě i ve Spojených státech. V roce 2014 slavil úspěch s dvouhodinovým recitálem před zaplněným stojícím sálem v jedné z nejprestižnějších koncertních síní v USA – v National Gallery of Art ve Washingtonu DC.
A. Shonert hraje nejen standardní houslovou klasiku, ale též provokativní, emocionálně bohaté, improvizované melodie v jedinečné interpretaci. Současně má odvahu pustit se i  do spolupráce s umělci z odlišných žánrů. Nabízí tak svým posluchačům přesah do zcela nových vjemů a zážitků. Jeho životním krédem je: „Hra na housle je pouze jedním z prostředků k dosažení duchovní dokonalosti. Je to filosofie a životní styl.“ Brilantní virtuozita, hluboká emocionalita, výrazná osobitost interpretačního stylu a okouzlující improvizace si získaly uznání kritiků. V roce 2008 o něm Česká televize natočila a uvedla dokumentární film s názvem „Životní pouť houslového génia“. Josef Suk v pořadu České televize „Z metropole“ o Shonertově interpretaci skladeb A. Dvořáka říká: „Je to geniální kumštýř, Bohem nadaný. Byl jsem dojatý, protože můj slavný pradědeček si zasloužil, aby byl takto interpretován.“ Prestižní britský časopis The Strad o Shonertovi napsal: „Je obdivuhodné, že je ochoten využít své vlastní fenomenální hrací schopnosti, aby předvedl své teorie v praxi a své umění a odbornost otevřeně sdílel s kolegy a studenty velmi otevřenou formou.
Kromě živých vystoupení se Alexander Shonert úspěšně věnuje také výuce. Vytvořil originální výukovou metodu The Shonert Technique, která je založena na znalostech lidské
psychologie, fyziologie a na práci s energií. Vede semináře a mistrovské kurzy na hudebních akademiích a konzervatořích jak v Evropě, tak v USA. Se svými studenty pracuje i pomocí unikátní online metody. Je autorem knih: Advanced Violin Technique Vol. I (Pokročilá houslová technika) a How to Master Firm Staccato Up and Down in 3 Lessons (Jak zvládnout řadové staccato smyky nahoru a dolů ve třech lekcích).
Vše o Alexandru Shonertovi je možné najít na stránkách www.shonert.com.
 
Koncert houslisty Alexandra Shonerta
za doprovodu klavíristky Natalie Shonertové
se uskuteční ve čtvrtek 8. 3. 2018 od 19,00 hodin
v českotřebovské Malé scéně.