MĚSTSKÁ KNIHOVNA:  Březen měsíc čtenářů 
Svaz knihovníků a informačních pracovníků vyhlašuje již devátý ročník celostátní akce Březen – měsíc čtenářů. Během celého měsíce se u nás v knihovně můžete těšit na zajímavé akce.
 
AKCE PRO DĚTI

Matyldino pohádkohraní 6. března od 16 hodin, oddělení pro děti
Vzkaz pro děti: Milé děti, pojďte se s námi alespoň na chvíli ponořit do světa pohádek, her a poznat nové kamarády. Pokaždé na vás čeká Matylda s nějakým novým příběhem nebo pohádkou, následuje tvořeníčko, povídání, hry a trocha pohybu. Vzkaz pro rodiče: Maminky a tatínkové, chceme vzbudit ve vašich dětech zájem o četbu, ale také jim dát možnost navázat nová přátelství. Vy si mezitím můžete odpočinout, a pak si děti vyzvednout. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko  28. března od 10 hodin, dětské oddělení
Opět otevíráme „Knižní klubíčko“ pro rodiče s malými dětmi, kteří společně chtějí trávit čas v příjemném prostředí dětského oddělení hrou a seznámením se zajímavými knížkami. Jste vítáni, pokud vás zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo si chcete popovídat s jinými rodiči a nechat děti, ať si hrají s ostatními. V městské knihovně se na vás budeme těšit každou poslední středu v měsíci od 10 hodin. Pro rodiče k dispozici káva a čaj, nově také přebalovací pult.
 
Noc s Andersenem – dobrodružné spaní dětí v knihovně  23.–24. března od 17:30 hodin
Každoroční nocování dětských čtenářů v Městské knihovně. Určeno pro děti z 1.–5. třídy, bližší informace a přihlášky v půjčovně dětského oddělení. Nutná registrace předem. Přednost mají děti, které se této akce ještě neúčastnily. Registrace končí 9. března. Vstupné 150 Kč. Bližší informace: martina.stosova@ceska-trebova.cz.
 
Velikonoční dílnička na pobočce Parník  28. března od 13 do 17 hodin, dětské oddělení pobočky Parník
Přijďte si vyrobit velikonoční maličkosti na dětské oddělení pobočky Parník. Svátky jara se blíží. Materiál zajištěn.
 
AKCE PRO TEENAGERY

Zapař si s knihovnicí  1., 8., 15., 22. a 29. března (čtvrtek), 14–18 hodin, Teenspace
Přijď zapařit s knihovnicí nové hry na X-boxu např. Just dance 2018, LEGO Marvel, Snoopy's, LEGO The Hobbit, Adenture Time. Těší se na Vás knihovnice Adéla.
 
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy 5. a 19. března (pondělí), 12:30–18 hodin, Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Bang a jeho rozšíření, Uno, Ubongo, Monopoly a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní.
 
Team battle v 1, 2 SWITCH  12. března (pondělí), 13–18 hodin, Teenspace
Chceš si dát Teamový battle v Nintendu Switch? Že nevíš, co Tě čeká? Tak přijď a uvidíš. Těší se na Tebe knihovnice Adéla.
 
Robokroužek  7., 14., 21. a 28. března (středa), 15–17 hodin, Teenspace
Postav a naprogramuj si svého robota s týmem. Oblíbený ROBO kroužek pokračuje, vždy každou středu. Těšíme se na tebe. Více info: mrkvlf@gmail.com.
 
Hravé záložky do knížky  26. března (pondělí), 14–18 hodin, Teenspace
Březen je měsíc čtenářů, tak si společně vyrobíme záložky do knížky. Materiál zajištěn. Bude se      na Tebe těšit knihovnice Adéla.
 
AKCE PRO DOSPĚLÉ

Arnošt Vašíček: Labyrint záhad: Největší tajemství Čech, Moravy a Slezska
13. března od 18 hodin, 1. patro knihovny
Nevysvětlitelné archeologické nálezy, podivné úkazy a paranormální jevy naznačují, že minulost naší planety je daleko tajemnější než si vůbec dovedeme představit. Arnošt Vašíček představí nejzajímavější objevy tentokrát především od nás. Nachází se na našem území trosky plavidla mimozemšťanů? Jsme jen krůček od objevení ostatků bytosti odjinud? Jaké stopy zanechaly v Jeseníkách tajemné stvůry z hvězd? Byl hunský vůdce Attila pohřben na severu Moravy? Schyluje se k senzačnímu objevu jeho prokletého pokladu? Co ukryli Slované v tajné podzemní svatyni na Radhošti? Podaří se odhalit tajemství kamene smrti? Jsme obklopeni duchy a přízraky? Jaká neznámá síla vypálila podivné otisky rukou? Proč se Adolf Hitler zajímal o děsivé proroctví  na stěnách Švédské kaple? … Součástí přednášky jsou i unikátní video dokumenty. Vstupné 50 Kč.
 
AUTORSKÉ ČTENÍ – BLANKA KOSTŘICOVÁ: DVĚ VÝROČÍ
19. března od 19 hodin, v Městské knihovně (1. patro)
Čtení bude věnováno dvěma z „osmičkových“ výročí letošního roku: 100. výročí konce první světové války a 50. výročí sovětské okupace.
V první části večera zazní povídka Železné cesty inspirovaná prvoválečnou písní Válka na Itálii      a autorčinými prožitky z italských Dolomit. Následovat bude několik textů z knihy Blanky Kostřicové Kronika, které jsou pouze mírně upraveným korespondenčním dialogem frontového vojáka (autorčina příbuzného) a jeho nejprve snoubenky, poté manželky (v průběhu korespondence došlo patrně k válečnému sňatku). Dále přečte Blanka Kostřicová svou recenzi (psanou pro literární obtýdeník Tvar) knihy Přišel befel od císaře pána. Polní pošta – příběhy Čechů za první světové války (sestavili Pavla Horáková a Jiří Kamen). Z této knihy bude též prezentováno několik ukázek.
Letos v březnu uplyne právě deset let od křtu jedné ze dvou autorčiných souběžně publikovaných prvotin, knihy Třebovské povídky. (To je další malé jubileum připravovaného večera.) Křest v březnu 2008 započal povídkou Svátek, v níž autorka zachytila své dojmy a asociace vyvolané návštěvou semanínských kasáren v květnu 1990, těsně poté, co je opustila sovětská posádka. Povídka Svátek literární večer tentokrát uzavře.
Autorské čtení se koná v pondělí 19. března v 19.00 v Městské knihovně (1. patro). Spoluúčinkuje Bedřich Ducháček.
 
Jak na e-knihy, Mgr. Denár Michal
22. března od 18 hodin, Teenspace, přízemí knihovny
E-knihy jsou již běžnou součástí povědomí široké populace. Stále však panuje množství nevyjasněných otázek o tom, jak je legálně pořizovat, anebo si je půjčovat v knihovně. Dozvíte se jaké výhody má čtení na tabletech, jaké na čtečkách.
 
MALÍŘKA A SPISOVATELKA TEREZA LÍMANOVÁ V ČESKÉ TŘEBOVÉ
6. dubna od 18 hodin, v Městské knihovně (1. patro)
Pražská malířka a prozaička Tereza Límanová (1965) se poprvé představí českotřebovské veřejnosti výstavou olejů v Kulturním centru, která bude mít vernisáž ve čtvrtek 8. března v 17.00. Obrazy jsou inspirovány interiérem malostranského domu, v němž autorka prožila dětství a který trvale ovlivnil celý její následující život i dílo. Dům byl – dle jejích slov – „plný temných, křivých zákoutí a podivných úhlů“ a „byl (…) zcela zásadní pro mé estetické vnímání tvarů, barev, světel a stínů“.
Sžívání s tímto domem (a posléze jeho ztráta) je rovněž tématem autorčiny prozaické prvotiny z roku 2014 Domeček, která má – snad nevyhnutelně – též výrazné kvality výtvarné; autorka maluje slovy totéž, co barvami na plátno či papír. Ostatně verbální i výtvarný projev jí samé splývají, obojím se snaží vyjádřit identické významy.
Na vernisáži autorka přečte několik stručných pasáží z Domečku, které se přímo vztahují k vystaveným obrazům. Její velké autorské čtení z této knihy se uskuteční v českotřebovské knihovně, kde bude dalším hostem cyklu Blanka Kostřicová uvádí – v pátek 6. dubna v 18.00.
Blanka Kostřicová
 
Radek Jaroš: Koruna světa: AUSTRÁLIE a ANTARKTIDA
26. března od 19 hodin, velký sál Kulturního centra
Horolezec Radek Jaroš po roce opět v České Třebové! Srdečně zveme na přednášku o jeho posledních expedicích. „Rok 2017 mě zavedl na dva výrazně odlišné kontinenty. V Austrálii byl výstup na nejvyšší horu kontinentu snadnou záležitostí, přestože dva dny před námi na vrcholu bojoval ve vichřici o život Čech žijící v Sydney. A jak uspěl tým Vysočiny složený z novoměšťáků v legendárním závodě Crocodile Trophy? Nejlepší z nás Ondra Slezák odstoupil po pádu a zlomené klíční kosti v páté etapě. Co tomu předcházelo a jak se žije v Austrálii?
Antarktida byla o něčem jiném. Kontinent, který navštíví jen hrstka lidí naší planety. Polární den, slunce, které nezapadá za obzor po celých 24 hodin. Mohutná vichřice, která nám zničila stany, zasáhla do chodu expedice. Ale i tak jsme 25. 12. stáli na nejvyšším vrcholu ledového kontinentu.“ Vstupné 150 Kč, předprodej od 7. 2. v Městské knihovně, I. patro. Informace: jana.jakeschova@ceska-trebova.cz.
 
Výtvarná soutěž: Vytvoř antistresovou omalovánku na téma knihy, knihovny, čtení
Městská knihovna vyhlašuje výtvarnou soutěž na téma antistresová omalovánka s tématikou knih. Zúčastnit se může každý ve věku 10 – 99 let. Soutěžní návrhy omalovánek kreslete na papír formátu A4 s použitím černého slabého fixu (min. 0,7). Hotový výtvor můžete odevzdat   na kterémkoli oddělení knihovny, nebo jej můžete ve formátu jpg zaslat na email: jana.kodouskova@ceska-trebova.cz. Nezapomeňte uvést jméno, věk a kontakt na vaši osobu, popř. zákonného zástupce. Soutěž trvá do 29. 6. 2018. Tři nejlepší díla budou oceněna a spolu s dalšími nejpovedenějšími obrázky budou zařazena do plánované knižní podoby.
 
Mimořádné uzavírky knihovny
Z důvodu konání Noci s Andersenem bude v pátek 23. března otevřená knihovna pouze do 16 hodin. Sobotní provoz 24. března je zrušen. Během velikonočních svátků od 30. března do 2. dubna bude knihovna uzavřena. Děkujeme za pochopení, vracet knihy lze do bibloboxu (v ul. Smetanova i Ústecká).
 
Připravujeme na duben: DESIGN A HUMOR. Další setkání s Janem Michlem, emeritním profesorem Vysoké školy architektury a designu v Oslu. 18. dubna 2018 v 18 hod. na oddělení Teenspace v přízemí knihovny.
 
Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce knihovna.ceska-trebova.cz nebo https://www.facebook.com/mekct/. Psát můžete na info.knihovna@ceska-trebova.cz          nebo volejte 732 756 827.
 
KNIHA NA CESTU Č. TŘEBOVÁ SLAVÍ JIŽ DRUHÝ ROK PROVOZU

21. března 2016 jsme s dalšími dobrovolníky otevřeli šampaňské a přivítali na světě veřejnou knihovničku. Ta na vás od té doby v podobě piana čeká v hale českotřebovského nádraží. Můžete si zde vybírat knížky, vzít si je s sebou na cestu do vlaku anebo autobusu a vrátit je jinde.
Celkem je do projektu „Kniha do vlaku“ zapojeno okolo 85 míst po celé České republice. Zapomenout nesmíme ani na podobný projekt „Knihobudek“, ve kterém se knížky ukládají do starých telefonních budek v centru měst. Všechny knihovničky včetně našeho piana fungují na bezplatném principu půjčení a vrácení knihy bez předchozí registrace, poplatků nebo stanovené výpůjční doby.
Provoz běžel hladce, knihy jsme dodávali v průměru jednou až dvakrát týdně, ovšem ke konci roku 2016 se objevily první problémy. Bylo více čtenářů než knih. Co s tím? Omezili jsme počet půjčovaných knih na osobu, a to na tři kusy. Přesto jsme během prvního roku provozu do knihovničky navozili neuvěřitelných 5 550 knih, za rok 2017 to bylo 3 258, celkem tedy 8 808 knih. To ale určitě nejsou konečná čísla! Připočíst bychom k tomu měli i vaše nemalé dary – bez nich by se knihovnička mnohdy neobešla. Patří vám velké poděkovaní! Zároveň bychom rádi i pro letošní rok vyhlásili výzvu – pokud máte doma nepotřebné knihy a nevyužijete je, darujte je do naší knihovničky. Můžete je přivézt přímo na nádraží nebo do Městské knihovny. Pojďme společně pokořit hranici 10 000 knih, které se znovu dostanou mezi čtenáře po celé republice. Ještě jednou vám všem děkujeme. Všechny informace, aktuální dění a fotky najdete na Facebooku na stránce @knihanacestu. Staňte se naším fanouškem! Chcete nám napsat, kam s vámi knihy cestují? Použijte na sociálních sítích hashtag #knihanacestu nebo #knihadovlaku. Zajímá vás něco? Napište nám na info.knihovna@ceska-trebova.cz.
Městská knihovna Česká Třebová, Mgr. Jana Jakeschová