Čtvrtfinále krajské hokejové ligy: karta se obrátila            


Ve druhém čtvrtfinálovém souboji vydřeli zaslouženou výhru hokejisté Světlé nad Sázavou, kteří českotřebovské Kohouty v utkání chudém na branky předčili nejen střelecky, ale především bojovností a agresivitou. Bez ohledu na výsledek nedělního domácího střetnutí je jisté, že příští středu se bude hrát zápas číslo čtyři opět na Vysočině.
 
Světlá n.S. – Česká Třebová 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Branky: 9. Kopecký (Doležal), 40. Svoboda (Kopecký), 42. Šíma (Blažek) – 16. Křečan (Knytl, Vlček), 24. Knytl (Cik, Šimončič).
Rozhodčí: Kukeně – Říha, Souček. Vyloučení: 5:5 (navíc O. Včela na 10 minut). Využití: 1:0. Diváků: 254. Zásahy brankářů: 29:26. Nejlepší hráči: Svoboda, Šíma, Kopecký. Stav série: 1:1.
Světlá: Zvolánek – O. Včela, Svoboda, Kořínek, Šíma, Fibikar – P. Včela, Jar. Doležal, Kopecký – Blažek, Kubát, Dolinský – Špatenka, Vantuch, Štros.
Česká Třebová: Nimmerrichter – Škvor, Pražák, Lesák, Procházka, Cik, Šimončič – Hemský, Jar. Moučka, Fúzik – T. Prachař, Jindřich, Šejba - Křečan, Vlček, Knytl.
V čase 4:10 získali Kohouti výhodu první přesilové hry, ale hráli ji špatně a branku soupeře vůbec neohrozili. Po nedovoleném zákroku Vlčka (krosček) naložili domácí s výhodou jednoho hráče v poli mnohem efektivněji, do návratu českotřebovského útočníka z trestné lavice chybělo třináct vteřin, když se zblízka trefil Kopecký – 1:0.
Ve 13. minutě se kolem obránce Šimončiče prohnal rychlík P. Včela, naštěstí mířil vedle českotřebovské branky. Ideální možnost k vyrovnání měl ve 14. minutě Fúzik, po skvělé Moučkově přihrávce však nevystřelil. Podstatně lépe si v čase 15:35 počínal Křečan, který zůstal nepokrytý u zadní tyčky a bez problémů vyrovnal – 1:1. Závěr první vyzněl pro Kohouty, kterým v jednom případě nepřálo štěstí. V 18. minutě se do brejku dostal Šimončič, dlouhou kličkou obešel brankáře Zvolánka, stihl vystřelit, ale puk pouze orazítkoval pravou tyčku. V čase 17:46 byl za sekání vyloučen domácí kapitán O. Včela, za protesty si vykoledoval navíc osobní desetiminutový trest. Hosté hráli 33 vteřin ve čtyřech proti třem, ale znovu nic nevymysleli.
Na koně se Kohouti dostali ve 24. minutě, kdy po individuálním průniku Cika doklepával puk do světelské branky Knytl – 1:2. O dvě minuty později chyboval za vlastní brankou Pražák, dvojice domácích útočníků naštěstí střelecky selhala. Domácí tým přidával na důrazu a postupně získával více ze hry. Ve 34. minutě, při vyloučení Fúzika, zmařil brankář Nimmerrichter šanci Kopeckého. Hosté vzápětí dvakrát propadli v koncovce. Nejprve se po svém návratu z trestné lavice netrefil Fúzik, poté nedokázal zblízka ani nadvakrát skórovat Šejba. A bylo zle, v čase 37:20 Světlá vyrovnala. Na přihrávku Kopeckého si výborně najel obránce Svoboda, který se statickou obranou Kohoutů protáhl jako lasička a střelou pod horní tyčku vstřelil druhý gól – 2:2. O gólovou odpověď se mohl ve 39. minutě postarat T. Prachař, ve slibné pozici však střelecky neobstál.
Rozhodující moment celého zápasu přišel v úvodu třetí třetiny. Brankář Nimmerrichter se vydal za vlastní branku, tam jej o puk snadno obral Blažek, okamžitě přihrál najíždějícímu obránci Šímovi, který mířil rychle a přesně – 3:2. Střelecké trápení Kohoutů pokračovalo ve 45. minutě, kdy spálil další gólovou příležitost Hemský. Hosté pak hráli dvě přesilové hry, ale totálně propadli. Branku Světlé neohrozili, po hrubých chybách (Lesák, Cik) musel likvidovat šance P. Včely a Dolinského gólman Nimmerrichter.
Kohouti usilovali o vyrovnání, v úsilí je přibrzdilo vyloučení Šimončiče. Ubránili se, právě Šimončič mohl v 56. vyrovnat, jenže střílel metr vedle. V čase 57:52 si hosté vybrali oddechový čas, zkusili hru v šesti. V čase 58:29 si oddechový čas vzala Světlá, a protože od modré čáry střílející Vlček hradbu těl nepropálil, radovali se z těsné výhry hokejisté Světlé.

Ohlasy ze zklamaného českotřebovského tábora.


Vladimír Vaněk, manažer Kohoutů:
„Gratuluji soupeři, který bojoval jako lev. Světlá vyhrála těsně, ale zaslouženě. Výkon našeho mužstva mne zklamal, takhle se o postup mezi nejlepší čtyři týmy krajské ligy nehraje. Hráčům důrazně připomeneme cíle letošní sezony a principy naší spolupráce.“

Tomáš Prachař, útočník Kohoutů:
„Z naší strany to byl odevzdaný zápas. Pokud nebudeme všichni hrát na sto procent, nemáme šanci na dobrý výsledek. Ano, jsme v sérii favoritem, jenže Světlá nad Sázavou, to nejsou žádní hokejoví nazdárci, kteří se porazí sami. Soupeř nás přehrál bojovností a agresivitou.“

Lukáš Cik, obránce Kohoutů:
„Nezahráli jsme tak dobře jako doma. Nedařilo se nám střelecky, nevycházely nám přesilové hry. Snažili jsme se prosazovat příliš individuálně, byl to špatný výkon.“

Michal Křečan, útočník Kohoutů:
„Od druhé poloviny zápasu měl navrch soupeř. Hráli jsme špatně, musíme se z druhého zápasu rychle poučit. Doma musíme vyhrát.“

Martin Šejba, útočník Kohoutů:
„Potvrdilo se, že doma je Světlá snad třikrát silnější než venku. Dva góly jsme dostali po našich hloupých chybách, to je zlé. Musíme se z porážky rychle oklepat a v neděli doma předvést mnohem lepší výkon.“


Příští zápas – čtvrtfinále play off – neděle 11. února: Česká Třebová – Světlá nad Sázavou (17.00).

Další výsledky: 
Litomyšl - Chrudim 4:3 (1:1), Choceň - Hlinsko 3:4 (0:2), Chotěboř - Moravská Třebová 1:5 (0:2).