Kohouti vydřeli ve Světlé postup do semifinále

Světlá nad Sázavou, zimní stadion Pěšinky, středa 14. února. Čtvrtý čtvrtfinálový zápas loňských finalistů. Stav série 1:2 na zápasy. Kohouti mají mečbol, v případě výhry postoupí do semifinále. Taková byla výchozí situace před vhozením první buly v 19 hodin.
Vloni stříbrní Kohouti vstupovali do letošní sezony s posíleným kádrem a ambicemi, které nijak neskrývali. První cíl, vyhrát základní část soutěže, mužstvo nesplnilo. Nyní je před hokejisty České Třebové hlavní výzva.
„Platí to, co jsem řekl před sezonou. Po dvou třetích a jednom druhém místě nemůžeme mít jiné ambice než krajskou ligu vyhrát,“ říká Jan Lustyk, generální ředitel společnosti Rieter CZ, která je titulárním partnerem klubu. „Očekávám, že hráči pro splnění tohoto cíle udělají maximum.“ Ve středečním utkání 14. 2. 2018 to tak skutečně bylo.

V dramatické koncovce čtvrtého čtvrtfinálového utkání se štěstí usmálo na českotřebovské Kohouty, kteří na ledě Světlé nad Sázavou vyhráli 5:4 a vybojovali postup mezi nejlepší čtyři týmy krajské ligy. Kohouti ovládli první třetinu, od druhé měli naopak navrch Skláři. Pět minut před koncem neproměnil za stavu 4:3 domácí Vantuch trestné střílení, v závěrečných dvou minutách se naopak trefili Fúzik s Vlčkem. Jméno semifinálového soupeře se Kohouti dozvědí v neděli 18. února, po pátém a rozhodujícím souboji Chrudimi s Litomyšlí.

Světlá nad Sázavou - Česká Třebová 4:5 (1:3, 3:0, 0:2)

Branky: 4. Dolinský (Blažek, Šíma), 23. Špatenka (P. Včela), 26. P. Včela (O. Včela), 35. Jar. Doležal (Kopecký) – 7. Jindřich (T. Prachař), 9. Hemský (Fúzik, Jar. Moučka), 10. T. Prachař (Jindřich), 59. Fúzik (Hemský, Procházka), 60. Vlček (Škvor, Hemský).

Rozhodčí: Čížek – Kis, Pecina. Vyloučení: 4:6. Bez využití. Oslabení: 1:0. Diváků: 296. Zásahy brankářů: 6 (Zvolánek), 20 (Koubský) – 24 (Sajdl), 5 (Nimmerrichter). Nejlepší hráči: P. Včela, Blažek, Dolinský, Šíma – Hemský, Vlček, Jindřich, T. Prachař. Konečný stav série: 1:3.

Světlá: Zvolánek (10. Koubský) -  O. Včela, Svoboda, Kořínek, Šíma, Fibikar, Špatenka – P. Včela, Jar. Doležal, Kopecký – Blažek, Jak. Doležal, Dolinský – Vantuch, Kubát, Štros.

Česká Třebová: Sajdl (41. Nimmerrichter) – Škvor, Pražák, Cik, Jan Moučka, Procházka - Hemský, Jar. Moučka, Fúzik – T. Prachař, Jindřich, Šejba - Křečan, Vlček, Knytl – Zítka, Šimončič, Pejcha -  Pirkl.

Domácí hokejisté hýřili aktivitou a brzy se dočkali sladké odměny. Ve 4. minutě přihrál Blažek skvěle Dolinskému, ten se protáhl mezi českotřebovskými obránci a s přehledem skóroval – 1:0. O dvě minuty později se domácí útočníci role vyměnili, střelu Blažka naštěstí kryl brankář Sajdl.

Kohoutům pomohla branka, kterou po nenápadné akci a přihrávce Prachaře vstřelil v čase 6:37 na správném místě stojící Jindřich – 2:1. Domácí tým vzápětí postihl nevídaný kolaps. V čase 8:55 inkasovali Skláři podruhé, tentokrát z hole Hemského – 1:2. Uplynulo pouhých patnáct vteřin, když po chybě gólmana Zvolánka Kohouti zápas dokonale otočili, v čase 9:10 vstřelil jejich třetí gól Prachař – 1:3.

Nejistý Zvolánek pustil do branky Koubského, který se vyznamenal zejména při střele Šejby. V závěru první třetiny mohl přidat další branku Fúzik, ale přihrávku od Hemského dostal přes ruku a nestačil puk usměrnit do odkryté domácí branky. Škoda.

Ve druhé třetině fanoušci Kohoutů své mužstvo nepoznávali. V čase 21:22 byl za faul na Vlčka vyloučen domácí útočník Kubát a hosté při přesilové hře neuvěřitelně propadli. První nabídnutou šanci domácí obránce Šíma neproměnil, v čase 22:25 vystřelil od modré čáry Špatenka a brankář Sajdl překvapivě kapituloval – 2:3. V čase 25:07 předvedli parádní  spolupráci bratři Včelové, Ondřej našel dlouhou přihrávkou Petra, který využil obrovského okna v českotřebovské obraně a v klidu vyrovnal – 3:3.

Světlá na ledě dominovala, Kohouti nestíhali a příliš často byli vylučováni. Těžké chvíle prožívali, když se téměř minutu bránili ve třech proti pěti. Přežili, stejně jako při následné více jak minuté hře ve čtyřech. V čase 34:34 byl naopak na trestnou lavici vykázán domácí útočník Štros a Kohouty potkala další pohroma. Skláři totiž za pouhých 19 vteřin vstřelili čtvrtou branku, po výborné přihrávce Kopeckého mířil přesně ve vlastním oslabení Jar. Doležal – 4:3.     

Do závěrečné třetiny nastoupili Kohouti s brankářem Nimmerrichterem a především s odhodláním zápas otočit. Dlouho jim to nevycházelo. V čase 42:49 byl pukem nešťastně zasažen do hlavy Šimončič, který o pět minut později na střídačce zkolaboval a musel být odvezen do havlíčkobrodské nemocnice, kde byl s otřesem mozku hospitalizován. Míšo, přejeme rychlé uzdravení!!

Kohouti se ze všech sil snažili se zápasem něco udělat, ale jejich úsilí se dlouho míjelo účinkem. V nadějných střeleckých pozicích se neprosadili Jindřich s Vlčkem. Jeden ze zlomových okamžiků zápasů (a celé série) přišel v čase 54:50, kdy Hemský fauloval unikajícího Vantucha a rozhodčí Čížek nekompromisně nařídil trestné střílení. Nájezd a střelu Vantucha vyrazil pozorný Nimmerrichter, šance Kohoutů neumřely.

Na závěrečné dvě minuty se bude nejen ve Světlé dlouho vzpomínat. Po průniku obránce Procházky neudržel brankář Koubský lehký puk ve své lapačce a v čase 58:02 vyrovnával Fúzik – 4:4.  V poslední minutě ujel po pravém křídle obránce Škvor, ideálně naservíroval puk najíždějícímu Vlčkovi, jehož nechytatelná dělovka skončila v čase 59:30 pod horní tyčkou světelské branky – 4:5. Domácí hokejisté si ještě vzali oddechový čas, ale porážku a čtvrtfinálové vyřazení neodvrátili.

HLASY PO UTKÁNÍ

Jakub Kořínek, hrající trenér Světlé:
„Bylo to vyrovnané utkání, které se nám podařilo ve druhé třetině zcela otočit. Sahali jsme po bodu a po pátém střetnutí, jenže závěr zápasu jsme taktiky nezvládli. Myslím, že jsme s Českou Třebovou odehráli minimálně dva vyrovnané zápasy, bohužel jsme je nezvládli dobře po taktické stránce. Vyřadil nás silný soupeř, kterému přeji štěstí do dalších bojů.“


Jaromír Jindřich, trenér Kohoutů:
„Jsem rád, že se nám podařilo přes Světlou postoupit a oplatit ji finálovou porážku z minulé sezony. Po druhé třetině, která nám hrubě nevyšla, bylo v naší kabině trochu hlasitěji. Hra mužstva se v závěrečné třetině zlepšila, se štěstím jsme vyhráli a postoupili do semifinále. Máme trochu čas na odpočinek a přípravu na soupeře, jehož jméno se dozvíme v neděli.“

Další středeční výsledek:
Litomyšl – Chrudim 0:6 a stav série: 2:2.

Soupeř pro semifinále zatím není známý
Oba kandidáti mají k postupu stejně daleko, protože stav čtvrtfinálové série  mezi Chrudimí a Litomyšlí je vyrovnaný 2 : 2 na zápasy, Litomyšl svůj "mečbol" nevyužila.  Rozhodne se až v posledním pátém zápase série v Chrudimi v neděli  18. února.
 

  • Fotografie Jardy Koníčka v nedělního zápasu v České Třebové (Kohouti - Světlá 7 : 2)