Severní Korea v Malé scéně                  

Malá scéna byla v úterý 13. února svědkem přednášky cestovatele Milana Bureše s fotoprezentací o zemi "dvou velikánů" Kim Irsena a Kim Čong-ila,  o zemi, kde je všechno jinak než v ostatním civilizovaném světě.  Milan Bureš vyprávěl o zkušenostech a zážitcích  ze svého zájezdu do Korejské lidově demokratické republiky, kterou uskutečnil v roce 2015. Byla to již více než padesátá repríza této přednášky, přednesené nejen po celých východních Čechách

Přednáška je velice nestandardní až depresivní, v každém případě však zajímavá. Je o ní velký zájem, což dokazuje i to, že měla již více jak padesát repríz.  Cestovatel Milan Bureš tam skutečně byl a  bude vyprávět o Severní Koreji, zemi, do které se jen tak nedostanete.

Milan Bureš vyprávěl a na obrázcích ukázal, že Severní Korea je na první dojem je to naprosto čistá, moderní, bezpečná země, kde se člověku nemůže nic stát. Při bližším pozorování vám však přijde minimálně zvláštní chování tamních lidí .Jako turista se s místními obyčejnými lidmi setkat nesmíte. Jdete-li po ulici, automaticky přecházejí na druhý chodník, ani oční kontakt s nimi není možný. Stále se dívají do země, neusmívají se, jsou úplně odevzdáni  tamnímu režimu. Že by vás někdo přepadl nebo okradl je téměř nemožné.  Setkat se je možné pouze s  prověřenými lidmi loajálními k režimu, kteří vás neustále hlídají a zodpovídají za Vás. Vy musíte zase dodržovat zásadní pravidla - musíte vzdávat hold vůdcům, fotit dle jejich pokynů apod.

Přednáška trvala téměř dvě hodiny, po skončení přednášky se ještě dlouho besedovalo dotazů z publika bylo skutečně hodně. Cestovatel Milan Bureš má v záloze další zajímavá témata. Specializoval se "východním směrem" a pro podzimní období by opět rád přijel besedovat o svých zážitcích z cesty po Vietnamu. dalším jeho snahou je procestovat všechny bývalé republiky Sovětského svazu. Z 15 republik mu ještě chybí navštívit poslední dvě.  I to bude potom tématem dalších přednášek, které jistě zaujmou i  Českotřebováky.

Milan Mikolecký