Městské muzeum Vás zve na akce pořádané v březnu 2018

Stálé expozice: Dopravní křižovatky  Otevřeno denně mimo pondělí od 8 do 18 hodin 

Během svátků bude muzeum otevřeno takto:
pátek 30. března 2018: od 8 do 18 hodin
sobota 31. března 2018: od 8 do 18 hodin
neděle 1. dubna 2018: od 8 do 18 hodin
pondělí 2. dubna 2018: zavřeno
 
Semináře
Seminář pro začínající rodopisce 
Je určený zájemcům o poznání rodinných kořenů, a to zejména začátečníkům. Probíhá vždy  1. úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 6. března 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma O značkách, zkratkách, ligaturách a římských číslicích v historických textech. Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat). Lektor: Mgr. Jana Voleská.
 
Seminář pro nejmenší návštěvníky muzea „Malý muzejník“
Je určen dětem od 5 do 12 let. Seminář probíhá vždy 2. úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 13. března 2018, pro mladší děti (ve věku od 5 do 8 let) od 16 hodin, pro starší děti (ve věku od 9 do 12 let) od 17 hodin
V březnu si děti vyzkouší práci metlaře. Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
Bližší informace podá lektorka semináře Mgr. Radka Urbánková (urbankova@mmct.cz).
 
Seminář „Výtvarné umění v proměnách staletí“
Je určený nejširšímu okruhu zájemců o výtvarno, věnuje se přehledu slohového vývoje výtvarného umění evropského kulturního okruhu. V rámci jednotlivých slohových epoch bude přihlédnuto – vedle tvorby významných světových i domácích představitelů – také k osobnostem a památkám našeho regionu. Seminář probíhá vždy 3. úterý v měsíci.
Příští setkání se uskuteční v úterý 20. března 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma Národ sobě. Malířství, sochařství a architektura generace Národního divadla.   Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
Lektor: PhDr. Ludmila Kesselgruberová, Ph.D.
 
Seminář pro pamětníky staré České Třebové
Je určen pamětníkům starých českotřebovských zákoutí, lektor semináře promítne a okomentuje fotografie vybrané českotřebovské lokality. Seminář probíhá poslední úterý v měsíci.
Příští setkání se uskuteční v úterý 27. března 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma Pekaři v České Třebové.
Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).  Lektor: Martin Šebela.
 
Výstava
Výstava s názvem Poklady i podivnosti, kuriozity a roztodivnosti aneb 130 let sbírkotvorné činnosti Městského muzea Česká Třebová je pořádána při příležitosti 130. výročí založení muzea a 5. výročí otevření expozice. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé předměty ze sbírky českotřebovského muzea. Výstava potrvá do neděle 18. března 2018
Pro školy je možné objednat doprovodný program.                                                                   
 
Připravovaná výstava
 Návštěvníci se zájmem o výtvarno se mohou těšit na výstavu výtvarného umění získaného do sbírek Městského muzea Česká Třebová v posledních 15 letech. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 5. dubna 2018, výstava potrvá do neděle 27. května 2018.
 
Mimořádný cyklus přednášek
Městské muzeum zve širokou veřejnost na cyklus přednášek při příležitosti 740. výročí první zmínky o České Třebové a 100. výročí vzniku Československa. První přednášku s názvem Nejstarší dějiny Litomyšlska, Vysokomýtska a Českotřebovska ve světle archeologických nálezů prosloví archeolog Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě PhDr. David Vích, a to ve čtvrtek 8. března 2018 od 17 hodin.  Přednáška proběhne v přednáškovém sále muzea, vstupné: 20 Kč.
 
Fotosoutěž
Městské muzeum Česká Třebová, ZUŠ Česká Třebová a další partnerské organizace vyhlašují v rámci projektu Oslavy stého výročí vzniku Československa fotosoutěž na téma Symboly a připomínky české státnosti. Fotosoutěž je určena žákům a studentům dvou věkových kategorii: 10-15 let (ročníky narození 2003-2008) a 16-19 let (ročníky narození 1999-2002). Tři vítězové v každé kategorii budou oceněni. Vybrané snímky budou vystaveny v rámci oslav 28. října 2018 od 18 hodin v Malé scéně. Uzávěrka přihlášek je 31. srpna 2018. Více informací o soutěži naleznete na http://zusct.cz/akce/.
 
Příměstský tábor  
I v tomto roce muzeum připravuje pro děti od 8 do 12 let na letní prázdniny příměstský tábor, který se bude konat v týdnu od 9. do 13. července 2018. Podrobnější informace společně s přihláškami budou zveřejněny koncem března na webových stránkách muzea.
 
Informace o akcích Městského muzea Česká Třebová naleznete
i na webových stránkách muzea www.mmct.cz  a na  facebooku https://www.facebook.com/mmctcz