Ostuda!

Nová pošta po velké rekonstrukci není bezbariérová !

Je to až k nevíře. že se taková věc může stát.  Tři a půl měsíce jsme čekali na otevření rekonstruované pošty. Je uvnitř skutečně pěkná a modernizovaná, ale má  některé vady.
Předně  není počet otevřených poštovních přepážek dostatečný.
Není to jistě tím, že "nejsou lidi", ale proto, že se sem ani ředitelství pošt více lidí neplánuje. Na toto téma je třepa trpělivě jednat, znovu a znovu. Především odpoledne je zde "čekárna" plná až ke dveřím a ztratíte tu opravdu zbytečně spoustu času.  Mnoho lidí se hned u dveří otáčí  a z pošty odchází  s tím, že zajde raději na pobočku ve městě. Ta však bude brzo přemístěna dál až na Chmelnici do prodejny Konzum Diskont.
Další věc je velmi  nepříjemná pro vozíčkáře: 
Před rekonstrukcí pošty vedle dveří zde fungoval alespoň zvonek, pomocí kterého mohl vozíčkář přivolat pomoc zazvonit a po nějaké chvíli buď přišla pracovnice od přepážky, nebo alespoň  pomohl jiný občan. Dalo se očekávat, že po rekonstrukci bude vše vyřešeno lépe, vstup pro vozíčkáře by měl být všude do veřejných budov vybudován jako bezbariérový, ale nebyl. A dokonce nefunguje ani zmíněný zvonek, který sice nebyl odstraněn, ale funkci žádnou nemá, je to jen jakási atrapa. A tak sice můžete na nové mašině zvolit jako chcete požadovanou službu a dostanete lístek s pořadovým číslem, ovšem jen pokud nejste vozíčkář.
Tuto skutečnost považuji za velmi významnou. Město se snaží zajišťovat bezbariérový přístup na úřad, zajišťuje pro vozíčkáře schůdnost chodníků a přechodů, bezbariérové vstupy jsou do všech supermarketů, ale Česká pošta konečně provede "velkou rekonstrukci pošty" a na vozíčkáře zapomene! A jde také o maminky s kočárky apod. A tak nyní v zimě v nevlídném počasí, mrazu a chumelenici čekají vozíčkáři před poštou jako prosebníci a čekají až se jich někdo ujme a zajistí jim přístup do budovy  nutný realizaci zde poskytovaných služeb a potom zase zpět ven z budovy. Ani ten přístřešek nad vchodem není vybudován!
Považují to za selhání a domnívám se, že je třeba ze strany města rychle vyvolat jednání a řešit jak nedostatek otevřených přepážek alespoň ve špičkovém provozu a také stanovit i termín, do kterého bude závada bránící příjezdu vozíčkářů odstraněna. 
Milan Mikolecký

P.S.  vozíčkáři se budou moci těšit na novou Poštu Partner v Konzumu diskont, kde jim bude umožněno přijet až k přepážce bezbariérovým vchodem a potom si třeba i nakoupit v sousedních prodejnách Diskont a v hobby marketu Fortel. Co neumí pošta zařídí Konzum.... Otevřena by zde mělo být v průběhu dubna t.r.