Slavnostní zakončení ODM 2018 proběhlo na českotřebovském zimáku

Zatímco ještě ráno od 7:30 se na ledové ploše hrálo první semifinále  hokejového turnaje, ve kterém Moravskoslezský kraj porazil tým Plzeňského kraje 2 : 1, tak večer se na stejném místě, ale změněném k nepoznání, konalo slavnostní zakončení olympiády. Během této krátké doby bylo třeba ledovou plochu pokrýt  umělým povrchem, který známe z letního využití  stadionu.  Eko Bi tedy mělo opravdu moc práce. Musel to být "koncert", který se zcela podařil. Navíc bylo třeba na umělém povrchu postavit a smontovat mobilní jeviště s velkou projekční plochou  včetně poměrně složité osvětlovací techniky, svoje kabely natáhli zvukaři, bylo třeba instalovat projekci, vyzdobit galerie stadionu, přidat vlajky všech zúčastněných 14 českých a moravských krajů, instalovat podstavec s hořícím olympijským ohněm. Pořadatelé i technici všechny tyto složité úkoly zvládli a je třeba za to vyslovit uznání.  Mezitím se setmělo a  na do areálu Skalka mířily desítky autobusů a stovky osobních vozidel. Parkoviště opravdu nestačila, přestože měla zvýšenou kapacitu. Celodenní déšť neumožnil využít pro parkování plochu letního stadionu. V zaplněných ochozech stadionu i přímo na hrací ploše byly v 19 hodin stovky mladých sportovců, účastníků  olympiády dětí a mládeže, také jejich trenérů a funkcionářů, vládla dobrá nálada.  Slavnostní zakončení ODM bylo určeno především pro ně, ve městě nebylo plakátováno. Vstup byl však volný, nikdo u vchodu akreditace nekontroloval....
Scénář programu byl dobře propracován, všechno probíhalo bez průtahů a bez zpoždění. Po úvodní světelné show a představení  maskota olympiády se v krátkém  programu  představili malí tanečníci Taneční školy Česká Třebová, svého úkolu se zhostili na jedničku.  Velká část programu byla věnována  oceňování nejlepších v řadě disciplín.  Jako první byly oceněny sjezdařky, potom postupně řada dalších sportovních disciplín které probíhaly v posledních dvou dnech 31. ledna a 1,. února. Odměnou byly olympijské medaile a pro nejlepšího také maskot olympiády. Byla i další ocenění. V předávání se střídali funkcionáři kraje, sportovních svazů, ceny předával také starosta České Třebové Jaroslav Zedník a místostarosta Dobromil Keprt.   Všechno dění bylo současně snímáno kamerou a promítáno na velké plátno, režie celého programu byla na jedničku. Předávání cen  medailistům doprovázelo bouřlivé ocenění členy ostatních členů krajských reprezentací.
Po oficiální části byl hudební program, šitý na míru právě mladým sportovcům. Pro všechny bylo zajištěno jednoduché občerstvení, pro funkcionáře vznikla na galerii zajímavá VIP zóna.  O tom, jak to vypadalo při slavnostním zakončení Olympiády dětí a mládeže vypadalo napovídají dále uvedené fotografie.