Letokruh - Děti v lesní školce a zimní období                    

Často slýcháme dotazy, co vlastně dělají děti v lesní školce, když je zima? Jsou venku? V mraze? Není jim zima, vždyť nastydnou! To jsou zažité obavy nás dospěláků z "nepříznivého" počasí. Pojďme se na to ale podívat dětskýma očima.

Pole zafoukané sněhem, teploměr za oknem ukazuje deset stupňů pod nulou. Jako každý den ve školce se i dnes děti těší ven, bez ohledu na mráz. Po přivítání v ranní kruhu se pečlivě oblékáme, předpokladem pobytu venku v této zimě je funkční vrstvené oblečení, které udrží tělo v teple a suchu. Ještě obout sněhule, nahřívající se u kamen, a hurá ven.

Nejprve kontrolujeme, jak nám zamrzly včera vyráběné mandaly. Průběžně jsme sledovali jejich vznik, kdy voda postupně tuhla v led. Největším lákadlem jsou ale zamrzlé rybníky, které máme na dohled od naší chaloupky. Jde se bruslit. Dovádíme na ledě a mráz nám kouzlí zdravou červenou barvu na tvářičky. Na břehu je křehké rákosové listí, které nám šustí pod nohama. Děti si v něm dělají hnízdečka. Do krásně vyhřáté chaloupky se vracíme až na oběd, čeká nás teplá zeleninová polévka a rajská omáčka s jahelnou kostkou. Ještě si chvilku pohrajeme, rozloučíme se s kamarády, kteří odcházejí po "o" a jdeme na kutě. Vybíráme pohádku, kterou si budeme číst, a ze spacáků už vykukují jen ospalá očka. Bylo nebylo...

Více informací o Dětském lesním klubu Letokruh naleznete na našem webu www.letokruh-klub.cz.

Za tým lesní školky Jana Rudová, koordinátorka