Studánková mapa                                  

http://www.estudanky.eu/mapa

Studánková mapa nám pomůže hledat zázraky přírody

Nalézt ve správnou chvíli v pramének čisté vody je mnohdy malý zázrak, ten úžasný pocit ostatně zná každý poutník, který se kdy znaven a žízniv trmácel krajinou. To platilo od pradávna, zkušenosti dávných lovců, zemědělců i cestovatelů si neseme v sobě, a tak ani v dnešní době nepřekvapí, že krásná studánka je ozdobou mnohého koutu naší přírody, na který mnozí vzpomínají ještě po mnoho let. V moderní uspěchané době, kdy je prý na vodu nejlepší umělohmotná láhev, však význam přírodních zdrojů vody pomalu zaniká. Po staletí udržované studánky pustnou, praménky se ztrácejí v bahně, pamětníci rozsáhlých pramenišť odcházejí, prastaré mapy neplatí. Je to velká škoda, voda do krajiny patří, a to nejen pro lidi, ale i pro veškeré živočichy. Pojďte s námi hledat a do budoucna podchytit všechny veřejně přístupné přírodní zdroje vody (tedy praménky, studánky,...), aby i ostatní věděli, kde třeba v nouzi nejvyšší nalézt chladivé osvěžení. A pokud se ptáte jaký má tento projekt význam, proč se vůbec snažit o vodní zdroje pečovat, zkuste si přečíst toto stručné pojednání.
Vítejte na studánkové mapě, která zobrazuje všechny přístupné zdroje evidované v národním registru. Data pro mapu se negenerují online a proto vámi přidaný zdroj se zde po schválení objeví většinou do 24 hodin. Mapu si lze v jejím levém horním rohu přepínat mezi standardní, turistickou a leteckou. Na mapě nejsou vidět všechny údaje, které vidíte pokud se na mapy podíváte skrze server mapy.cz, zde chybí jakékoliv body zájmu (zastávky, obchody, památné stromy, pohostinství, ....). Skrze tuto mapu také nelze měřit vzdálenost, umísťovat své značky apod.

V rámci mapy na www.estzudanky.eu/mapa se lze pohybovat pomocí šipek na klávesnici či pomocí ovladače umístěného v pravém horním rohu. Zoom je většinou realizován kolečkem na myši, nebo pomocí + a - na klávesnici. Na mapě se zobrazuje vždy max. 200 vodních zdrojů evidovaných v národním registru. Pokud se v daném výřezu nachází více zdrojů, zobrazí se prvních 200. Zbylé se objeví ve zvětšeném výřezu. Kliknutím na značku se otevře detail záznamu v novém okně.  Mapa má šířku 1000 pixelů, její výška se nastaví dle okna vašeho prohlížeče. Používáte-li prohlížeč Internet Explorer, je potřeba minimálně verze 8, aby mapa fungovala správně.

Z mapy lze vyčíst, že právě Českotřebovsko je na studánky evidované v národním registru velmi bohaté. To jednak díky krásné kopcovité lesnaté krajině a jednak také díky velmi pilným ochráncům přírody, kteří dokázali zmapovat a evidovat skutečně velký počet studánek v poměrně širokém regionu. Jako ukázku uvádím výřezy ze studánkové mapy  některých sektorů  v okolí našeho města.

Pomocí odkazu umístěného hned za nadpisem lze se potom zaměřit na kterékoliv místo v ČR a zmapovat si např. lokalitu, do které se chcete vydat např. na příští dovolenou. Kliknutím na evidenční číslo Studánky najdete popis, fotografii a protokol k dané studánce vztažený. Za tak velkou a užitečnou práci je třeba tvůrcům Studánkové mapy poděkovat, je zde celkem přes 10000 záznamů a další přibývají. Zřízení mapy podporuje Ministerstvo životního prostředí.

Studánky v oblasti hory - Kozlovský kopec

Studánky na Jelenici a na Habeši

Studánky na Lhotce

Studánky v Srnově a v Dolech

Celkový přehled studánek v okolí České Třebové (zobrazí se max 200 studánek)

Ukázka z webu www.tourmapy.cz (vyzkoušejte jej také)