Českotřebovský deník 90/2018 (23/3) 
Orientační systém se na nové sloupy veřejného osvětlení nakonec vrátí

Starosta města změnil názor a podle jeho nového vyjádření budou opět informační tabule na nové sloupy veřejného osvětlení namontovány.  Má se tak stát zřejmě až po dokončení rekonstrukce celého úseku  tedy po dokončení úprav na Parníku. Do té doby budou především cizí řidiči v České Třebové bloudit. Práce na dokončení úprav chodníků a veřejného osvětlení mna dalším úseku na Parníku již začaly v průběhu března a mají pokračovat takovým tempem, aby  se letos v létě podařilo na celý úsek od  čističky odpadní vody na Lhotce až na světelnou křižovatku položit nový asfaltový kryt, údajně "tichý asfaltový koberec", který by se měl projevit snížením hluku od kol projíždějících vozidel. Hluk motorů ovšem jistě neomezí.  Pro položení nového asfaltu je třeba splnit klimatické podmínky, proto se práce musí provádět během léta, jinak by nebyla práce v dostatečné kvalitě. proto je třeba aby se s úprava mi chodníku na Parníku spěchalo. Dohoda s prováděcími firmami existuje.  (mm)
 
Českotřebovský úspěch na 1. ročníku soutěže FOXCONN CUP 2018

Ve dnech 20. - 21. 3. 2018 se žáci VOŠ a SŠT Česká Třebová oboru mechanik - elektrotechnik David Lóži a Luděk Melichar zúčastnili soutěže pořádané firmou Foxconn, která byla v letošním školním roce poprvé pořádána v Střední odborné škole a Středním odborném učilišti řemesel, Kutná Hora. Soutěž se skládala ze dvou praktických částí. V první části, ve firmě Foxconn se pájelo bezolovnatou pájkou na profesionální plošný spoj jednoduché zařízení. Druhá část probíhala ve škole, a zde se osazovala stavebnice napájecího zdroje. Potom následovala teoretická část s náročným znalostním testem. Žáci naší školy nezklamali a David Lóži skončil v jednotlivcích na druhém místě a Luděk Melichar na čtvrtém místě. Za tento výsledek patří Davidovi a Luďkovi díky! Soutěžilo celkem osm žáků z různých okolních škol. 
Foto: Praktická část: osazování plošného spoje ve firmě Foxconn. Jan Hanik
 
Pozvánka do ARPO domečku

Jana Stachová: Jak si zabezpečit zdraví v tomto období
Jak žít, přežít a užít si každý den ve svém těle. Jak si zabezpečit život a mít rád sám sebe a v rodině nastavit sílu, srdečnost a zapojit pohybový aparát do života.
v pondělí 9.4.2018 od 17:00  v Arpo domečku v České Třebové
Vstupné 100,- Počet míst omezen!! Rezervace místa na čísle: 732 370 306 nebo na janastachova1@gmail.com
Těšíme se na vaši účast:)  
Terapeutka Jana Stachová se dlouhodobě zabývá (TČM) tradiční čínskou medicínou a blahodárnými účinky turmalínu na lidský organismus. Provádí diagnostiku, odblokování a léčení lidského těla. Díky celostnímu přístupu a diagnostice je velice uznávaná v Čechách i v zahraničí. Pracuje v České Třebové, v Jilemnici a v centru TČM Fuzhi v Praze.
 
Modernizace učeben a laboratoří proběhne i na ústeckém gymnáziu

Na orlickoústeckém gymnáziu začnou stavební práce. Ve středu zde totiž bylo předáno staveniště firmě, která ve škole vybuduje nové laboratoře. Na orlickoústeckém gymnáziu budou vybudovány nové laboratoře a pořízeno vybavení laboratoří přírodovědných předmětů v celkové hodnotě za necelých 16 milionů korun. Projekt bude spolufinancován z Integrovaného regionálního operačního programu,“ informoval radní pro školství Bohumil Bernášek. Předmětem stavební části projektu je vestavba odborné učebny do podkroví, vybudování osobního výtahu a modernizace a vybavení 6 odborných učeben, tedy fyzikální a chemické laboratoř, chemické posluchárny, biologické posluchárny a počítačové a multimediální učebny. „U všech odborných učeben je navrženo nové technické vybavení jako projekční technika, PC nebo laboratorní přístroje, v některých učebnách je navržena modernizace vybavení nábytkem. Projekt také řeší rozvoj vnitřní konektivity školy a připojení k internetu,“ řekl radní Bernášek. „Díky projektu získá naše škola nové vybavení do výuky, ale zároveň se vyřeší i některé již zastaralé provozní záležitosti. Pro nás to bude určitě obrovský posun vpřed,“ podotkl ředitel Gymnázia Ústí nad Orlicí Marek Hoffmann s tím, že hlavní práce, které zasáhnou počítačovou síť a znemožní běžný provoz, jsou plánovány na letní prázdniny.
Obdobný projekt  bude také letos realizován na českotřebovském gymnáziu. 
 
Hejtman řešil problémy Hlinecka

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek odpoledne Hlinsko. Se starostou města Miroslavem Krčilem řešil mimo jiné situaci středního školství ve městě, kde byl pro letošní školní rok otevřen nový studijní obor zaměřující se na mlékaře. Druhým tématem byly krajské plány na rekonstrukce silnic nižších tříd v okolí města, do kterých kraj plánuje investovat desítky milionů korun. Reagovali jsme na požadavky zaměstnavatelů, a proto jsme v letošním školním roce na Gymnáziu Karla Václava Raise otevřeli nový učební obor Výrobce potravin – Mlékař, který je v současné době jediný svého druhu v republice. Prozatím studují ve škole čtyři mlékaři a předpokládám, že v příštím školním roce zájem o tento obor poroste,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Praxe studentů probíhá nejen v Mlékárně Hlinsko, ale také v Pribině Přibyslav, v Mlékárně Polná a mlékárně Moravia Lacto v Jihlavě. Je to pro ně jedinečná možnost pracovat přímo v těchto provozech, kde by do budoucna měli najít pracovní uplatnění,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Ten se starostou Krčilem probíral také připravované krajské investice do silniční sítě druhých a třetích tříd. „Již letos bychom chtěli zahájit rekonstrukci první etapy silnice III/3437 z Hlinska směrem na Srní a Včelákov. Tento 2,7 kilometru dlouhý úsek by měl stát okolo 33 milionů korun. V rámci Integrovaného operačního programu připravujeme modernizaci silnice z Trhové Kamenice do Ronova nad Doubravou. Pokud se nám podaří vyřešit majetkoprávní vypořádání, tak bychom mohli začít stavět příští rok,“ řekl hejtman Netolický.